FOLLOW US: facebook twitter

Θα γίνει της…Θάτσερ

Ημερομηνία: 30-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”89988″ img_size=”full”][vc_column_text]Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί ούτε η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων της Κυριακής και τα στελέχη της ΝΔ  ξεκίνησαν, εμφανώς συντονισμένα, την επιχείρηση προγραμματικής αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, προναγγέλοντας την εφαρμογή ενός προγράμματος εμπνεύσεως ΔΝΤ. Θεωρώντας ότι έχουν την πολιτική νομιμοποίηση για την επιβολή ενός τέτοιου οικονομικού μοντέλου, ήδη,  «πυροβολούν» καθημερινά μία – μία  τις πρωτοβουλίες, επιβεβαιώνοντας τώρα (αν και προεκλογικά το απέφευγαν) ότι θα τις καταργήσουν σε περίπτωση που πάρουν την εξουσία.

«Η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως κάθε ρύθμιση, υπονομεύει την εθνική οικονομία, αλλάζει την κουλτούρα των πληρωμών και όσον αφορά στον υγιή ανταγωνισμό γίνεται τροχοπέδη για τις συνεπείς επιχειρήσεις και το συνεπή πολίτη»  υποστήριξε ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης. Mάλιστα προανήγγειλε ένα «νεοφιλελεύθερο» πρόγραμμα που θα παράγει «πλούτο», δίνοντας τα «περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής». Σε πιο απλά ελληνικά, ότι τα χαμηλά στρώματα θα συμπιεστούν και πάλι για να φοροελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις και -αν αυξήσουν τα κέρδη τους- να επιστρέψουν κάτι ως φιλοδώρημα.

«Τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων μόνο μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά» ισχυρίστηκε ο Κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, βάζοντας ανοιχτά στο τραπέζι το ασφαλιστικό τύπου «Πινοτσέτ»,  που επαγγέλεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα έστρωσε το χαλί για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Εύκολα  μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι ήδη  κυοφορείται η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και της περίθαλψης ώστε να συρρικνωθεί δραστικά το κοινωνικό κράτος, για το οποίο υπάρχει όπως φαίνεται εμφανής απέχθεια.

Ούτε κάποια κρυφή ατζέντα υπάρχει από τη ΝΔ, πλέον, ούτε κάτι καινούριο επαγγέλλεται καθώς πρόκειται για παλιές και αποτυχημένες συνταγές που ενδημούν σε μοντέλα ΔΝΤ και χώρες όπου εφαρμόζονται θεραπείες σοκ, όπως στη Λατινική Αμερική. Άλλωστε, όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε, τα ίδια πρόσωπα υποστήριζαν ότι ο το ΔΝΤ θα έσωζε τη χώρα με τις ίδιες ακριβώς αποτυχημένες πολιτικές που τελικά φτωχοποίησαν την κοινωνία. Μετά από τόσα χρόνια, το ΔΝΤ έφτασε να ομολογήσει κυνικά το έγκλημα που συντελέστηκε, όμως φαίνεται ότι κάποιοι επιμένουν η χώρα να γίνει πειραματόζωο για δεύτερη φορά, όπως περίπου συνέβη στην Αργεντινή όπου οι νεοφιλελεύθεροι επέστρεψαν στην εξουσία  μετά από χρόνια, εφάρμοσαν τις ίδιες πολιτικές και ήδη η χώρα βρέθηκε πάλι δεμένη στη μέγγενη του ΔΝΤ.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να πάρει “ψήφο εμπιστοσύνης” για το πακέτο θετικών μέτρων, οι σκληρές αντιλαϊκές απόψεις αρχίζουν να ξεδιπλώνονται συνειδητά και χωρίς ενδοιασμούς. Μετά τις ευρωεκλογές, η συντηρητική παράταξη θεωρεί ότι αυτό το πλαίσιο που επαγγέλλεται έχει την υποστήριξη του κόσμου και θα λειτουργήσει ως “κλειδί” για τη νίκη.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia