Θ. Θεοδόσης: «Δεν μας σκότωσαν, σίγουρα όμως μας τραυμάτισαν και μας οδηγούν σε αργό θάνατο»
-Υποβάθμιση για το Πρωτοδικείο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Θ. Θεοδόσης, το νομοσχέδιο για το δικαστικό χάρτη
-Σε συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου προαναγγέλθηκε σειρά κινητοποιήσεων και αγώνας μέχρι τέλους για τη διατήρηση των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων
-«Βλέπουν» οριστική κατάργηση τα επόμενα χρόνια
Γράφει η Μαρία Καραμπάτση
«Λέμε απερίφραστα ότι το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, υποβαθμίζεται…», με αυτή τη φράση αποτύπωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Θανάσης Θεοδόσης, την θέση του Συλλόγου απέναντι στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας.
Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης, μαζί με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Μανώλη Μπιρμπίλη, και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ειρήνη Θεοδωροπούλου, ο κ. Θεοδόσης παρουσίασε τις παραμέτρους του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, τα αδιευκρίνιστα σημεία και προανήγγειλε τις επόμενες ενέργειες και τις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν από κοινού με τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων και των υπόλοιπων θιγόμενων Πρωτοδικείων της Δυτικής Ελλάδας.
Αν και το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, σύμφωνα με το Νομοσχέδιο, διατηρείται ώς παράλληλη έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου στον Πύργο, οι δικηγόροι βλέπουν κατάργηση στον ορίζοντα, ενώ θα διεκδικήσουν με κάθε τρόπο οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων να παραμείνουν με κάθε τρόπο στην Αμαλιάδα και να μην μεταφερθούν στον Πύργο.
«Θα μείνει κουφάρι»
«Θα πολεμήσουμε μέχρι θανάτου γι’ αυτό το θέμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδόσης, καθώς η θέση του Συλλόγου είναι ότι με την κατάργηση των οργανικών θέσεων θα ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση του Πρωτοδικείου και συμπλήρωσε: «Εφόσον θέλει να μην πειράξει την λειτουργία του Πρωτοδικείου, γιατί δεν αφήνει τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων; Διαφορετικά, το Πρωτοδικείο θα είναι ένα άδειο κουφάρι».
Στην αρχή της τοποθέτησής του, αναφέρθηκε στα όσα έχουν διαμειφθεί το τελευταίο τρίμηνο με την υπόθεση “Πρωτοδικείο Αμαλιάδας”, επισημαίνοντας ότι είναι ένα θέμα που δε αγγίζει μόνο την δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους αλλά ολόκληρη τη βόρεια Ηλεία και αυτό φάνηκε και από τις κινητοποιήσεις.
Χαρακτήρισε πλήγμα και μεγάλη απώλεια για τις τοπικές κοινωνίες την κατάργηση των Ειρηνοδικείων Αμαλιάδας, Μυρτουντίων και Γαστούνης, υποστηρίζοντας ότι το τελευταίο είχε τις προϋποθέσεις να μετατραπεί σε περιφερειακό Πρωτοδικείο, όπως πλήγμα χαρακτήρισε και το γεγονός ότι οι θέσεις των ανωτέρω υπαλλήλων δεν μεταφέρονται στην παράλληλη έδρα αλλά στο κεντρικό Πρωτοδικείο.
Αναφορικά με την παράλληλη έδρα για το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, είπε: «Αφού το Υπουργείο θέλει να προχωρήσει σε γενναίες καινοτομίες, δεκτό. Αλλά όταν μιλάμε για πλήρη λειτουργία, θα πρέπει να είναι πλήρης η λειτουργία και το πρόβλημα ξεκινά από τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων. Είναι ένα ύποπτο σημείο και αφήνει παράθυρο για το μέλλον. Το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας είναι ήδη υποστελεχωμένο. Τι πιο εύκολο μετά από 2-3 χρόνια, με μία άλλη απόφαση να μετακινηθούν κανονικά οι υπάλληλοι. Ελλοχεύει λοιπόν ο κίνδυνος, το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας να φύγει μελλοντικά. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν δεν πρέπει να χρυσώνουμε το χάπι και λέμε απερίφραστα ότι το Πρωτοδικείο υποβαθμίζεται. Αυτή τη στιγμή είμαστε ‘Ιφιγένειες’ που θυσιαζόμαστε στην παγκόσμια τράπεζα για να δείξουμε ότι έχουμε λύσεις στα προβλήματα της δικαιοσύνης» και ζήτησε το Υπουργείο να υλοποιήσει στην πράξη, με διατάξεις, την αυτοτέλεια του οργανισμού λειτουργίας του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας.
«Δεν επιταχύνονται οι ρυθμοί»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μπιρμπίλης, ο οποίος τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα συμβάλλει σε καμία περίπτωση στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι τα σημερινά προβλήματα δεν εντοπίζονται σε επτά περιφερειακά Πρωτοδικεία αλλά στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
«Είμαστε αντίθετοι με το νομοσχέδιο. Προσπαθεί να λύσει προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν» είπε και τόνισε χαρακτηριστικά: «Αποφύγαμε τον ακαριαίο θάνατο, αλλά ίσως μπαίνουμε σε μία διαδικασία αργού θανάτου».
Επισήμανε ότι το θέμα με τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων, είναι το ‘καμπανάκι’ για αργή αλλά βέβαιη κατάργηση στο μέλλον και προανήγγειλε αγώνα ώστε έστω και εάν δεν επιτευχθεί η απόσυρση του νομοσχεδίου, να επιτευχθεί η διατήρηση των θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, ενώ χαρακτήρισε πρόχειρο το νομοσχέδιο που αφήνει σε εκκρεμότητα πολλά ζητήματα.
Οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου έθεσαν προ των ευθυνών τους τα κόμματα, από τα οποία ζητούν να πάρουν ξεκάθαρη θέση, και τους βουλευτές του νομού, τους οποίους καλούν να μην ψηφίσουν το Νομοσχέδιο και να μην ψηφίζουν πάντα με την κομματική πειθαρχία.
Δράση από κοινού
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Θεοδόσης αναφέρθηκε και στην κοινή συνεδρίαση των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Αμαλιάδας, Αιγίου, Γυθείου, Θήβας, Καλαβρύτων, Κυπαρισσίας και Ι.Π. Μεσολογγίου και την ομόφωνη απόφαση που έλαβαν για δράσεις από κοινού.
Σε αυτή τη συνεδρίαση αποφασίστηκε η διενέργεια επαναλαμβανόμενων καταλήψεων των Δικαστικών Μεγάρων, αποκλεισμός της γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου με τη συμμετοχή όλων των δικηγόρων των επτά Πρωτοδικείων, υποβολή αίτησης ακύρωσης κάθε διάταξης του Νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί, η οποία μεταβάλλει την αυτοτέλεια των Δικαστικών Σχηματισμών των Πρωτοδικείων, οι βουλευτές που θα ψηφίσουν να θεωρηθούν της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων προκειμένου να λάβουν μέτρα όλοι οι δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας και να μεταβούν και οι επτά δικηγορικοί σύλλογοι με τα μέλη τους στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου.
Την ερχόμενη Δευτέρα, οι επτά σύλλογοι έχουν ραντεβού με την καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, κα Σιούτη, για το θέμα της ακύρωσης του Νομοσχεδίου λόγω αντισυνταγματικής διάταξης.