FOLLOW US: facebook twitter

Θ.Ο. Εθελοντών Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Δήμου ‘Ηλιδας: «Μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες»

Ημερομηνία: 15-02-2022 | Συντάκτης:

Πρεμιέρα της παράστασης στην Αμαλιάδα την Παρασκευή από την Θ.Ο Εθελοντών Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Δήμου ‘Ηλιδας για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πρόβες της Ομάδας Εθελοντών του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Δήμου ‘Ηλιδας, που φέτος κάνει πρεμιέρα στο σανίδι με την παράσταση “Μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες” 100 Χρόνια μετά θυμόμαστε … την Παρασκευή το βράδυ 18 Φεβρουαρίου στις 20.45 σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Μπουσδούκου.


Μια παράσταση φόρος τιμής για την επέτειο των 100 χρόνων από τη μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνισμού, τη Μικρασιατική Καταστροφή, προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων αλλά και των πολλών χιλιάδων ξεριζωμένων προσφύγων που αναζήτησαν ελπίδα και μια νέα ζωή σε άλλους τόπους και παράλληλα να τονιστεί ότι οι πατρίδες που χάθηκαν θα μείνουν αλησμόνητες. Στην παράσταση παρουσιάζονται με αφηγηματικό τρόπο επί σκηνής κείμενα βασισμένα σε αληθινές μαρτυρίες, μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες και τη μικρασιατική καταστροφή. Οι αφηγητές, Μικρασιάτες πρόσφυγες, εξιστορούν προσωπικές εμπειρίες και βιώματα κατά το διωγμό τους από την πατρίδα το 1922. Εικόνες ζοφερές και τραγικές, συναισθήματα έντονα, τα οποία έχοντας την «πολυτέλεια» της απόστασης του χρόνου, αποκτούν μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας. . Ο λόγος απλός, καθημερινός, τόσο ζωντανός, σχεδόν σαρωτικός. Οι μνήμες θέλουν να συνεχίζονται για αυτό και εξιστορούνται από στόμα σε στόμα στις γειτονιές, στα καφενεία, στις αφηγήσεις της γιαγιάς. Ας μην ξεχνάμε ότι συνολικά στην Μ. Ασία ζούσαν 2.845.000 Έλληνες και αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού της περιοχής που κυριαρχούσε οικονομικά και είχε καταφέρει να διατηρήσει την πολιτιστική του κληρονομιά παρότι αποτελούσε μειονότητα σε εχθρικό περιβάλλον.
Θυμίζουμε ότι Ομάδα Εθελοντών του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Δήμου ‘Ηλιδας, είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν – προ κορονοϊού- για πέντε μάλιστα συνεχείς χρονιές την θεατρική παράσταση «Μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες» που ήταν πράγματι συγκλονιστική, σε κείμενα που βασίζονταν σε αποσπάσματα από το βιβλίο «ΚΟΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» της Έλλης Παπαδημητρίου.
Η παράσταση θα παίζεται καθημερινά έως και την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου- με εξαίρεση την 23η και 24η Φεβρουαρίου- στον Πολυχώρο Πολιτισμού δήμου Ήλιδας και θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα με περιορισμένο αριθμό θέσεων, γι αυτό και οι θεατές καλό θα ήταν να κάνουν κράτηση στα τηλέφωνα που αναγράφονται στην αφίσα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος