Καήκαν μελίσσια και μελισσότοποι!: Τεράστιο το πλήγμα στην Ηλειακή Μελισσοκομία από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Ηλεία και Εύβοια
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”68376″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Απειλείται πλέον ευθέως το μέλλον της μελισσοκομίας καθώς τίθεται θέμα επιβίωσης των μελισσών
[/vc_column_text][vc_column_text]Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια», φέρεται να έχει δηλώσει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν και δυστυχώς οι μέλισσες τα τελευταία χρόνια απειλούνται με εξαφάνιση από τον περιορισμό των εκτάσεων άγριων λουλουδιών, την χρήση τοξικών ζιζανιοκτόνων, την κλιματική αλλαγή και ακόμα περισσότερο τις δασικές πυρκαγιές που απειλούν πλέον ευθέως το μέλλον της μελισσοκομίας στη χώρα μας. Οι μεγάλες πυρκαγιές που ακόμα δεν έχουν σβήσει, στην Ηλεία, την Μεσσηνία, την Εύβοια και την Αττική, προξένησαν τεράστιες ζημιές στην μελισσοκομία, όχι μόνο καίγοντας χιλιάδες μελίσσια με σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τους μελισσοκόμους, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αφάνισαν εκατοντάδες χιλιάδες εκτάσεις που αποτελούν τόπους τροφής των μελισσών και αυτό το κομμάτι είναι ακόμα πιο σημαντικό! Έτσι, οι δασικες πυρκαγιές γίνονται πλέον αιτία να καταστραφεί ο χώρος παραγωγής των προϊόντων τους (μέλι, γύρη), αλλά και του ζωϊκού κεφαλαίου, των μελισσιών, που βρέθηκαν στο δρόμο της πυρκαγιάς.[/vc_column_text][vc_single_image image=”142779″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι και στην Ηλεία, ακολουθούν την νομαδική μελισσοκομία στην ελληνική ύπαιθρο, αλλάζουν δηλαδή τόπους ανά νομές και εποχές από κάμπους και βουνά για να συλλέξουν μέλι σε αγαστή συνεργασία με τις μέλισσες., γι αυτό και τα μέλια μας όπως και τα άλλα μελισσοκομικά προϊόντα, είναι ασύγκριτα ποιοτικά. Τα μέλια της Ηλείας προέρχονται από την πληθώρα της φυσικής και αρωματικής χλωρίδας (λυγαριά, αγκάθι, θυμάρι, τριφύλλι, ευκάλυπτο, πορτοκαλιά, βελανιδιά ) της ορεινής Ηλείας, της αρχαία Ολυμπίας και του δάσους της Φολόης, ενώ τα μέλια Πεύκου συνήθως προέρχονται από τα πευκοδάση της Βόρειας Εύβοιας στα οποία τα μεταφέρουν.
Στην προκειμένη περίπτωση, χιλιάδες μελίσσια Ηλείων μελισσοκόμων και μάλιστα στην εποχή του «τρύγου» τους, διασταυρώθηκαν με τους δρόμους της πυρκαγιάς όχι μόνο στον δικό μας τόπο στην επαρχία Ολυμπίας, αλλά και στην Εύβοια, ενώ όσα τελικά επιβιώσαν δεν θα έχουν πλέον τόπο να μεταφερθούν και τίθεται θέμα μελλοντικής επιβίωσης των μελισσών και κατά συνέπεια των μελισσοκόμων![/vc_column_text][vc_single_image image=”11589″ img_size=”full”][vc_column_text]Γιάννης Στεφανόπουλος – Ηλειακή Μελισσοκομία olybee
Ο Γιάννης Στεφανόπουλος από την οικογενειακή επιχείρηση Η ΗΛΕΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ Olybeea Fine honey products, μιλώντας στην Πρωινή τόνισε ότι το πλήγμα που δέχεται αυτή τη στιγμή η μελισσοκομία στην Ηλεία είναι τεράστιο, διότι πέρα από τις όποιες απώλειες στο ζωϊκό κεφάλαιο, απειλείται το μικροκλίμα της περιοχής λόγω των πυρκαγιών, ενώ αφανίστηκαν στην κυριολεξία για τα επόμενα χρόνια, δύο τόποι όπου έβρισκαν τροφή οι μέλισσες, η Εύβοια και το ορεινό κομμάτι της Ηλείας. Άρα στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα δεν είναι το αν θα έχουν οι Ηλείοι μελισσοκόμοι παραγωγή ή όχι φέτος αφού ο «τρύγος» του μελιού αρχίζει από τις 20 Αυγούστου έως το Νοέμβριο – τώρα μάλιστα επρόκειτο να μεταφέρουν τα μελίσσια τους όπως κάθε χρόνο στην Εύβοια- αλλά το πώς θα τραφούν οι μέλισσες από δω και στο εξής.
«Για το λόγο αυτό και επειδή το πρόβλημα είναι τεράστιο, ζητάμε από την κυβέρνηση στήριξη της μελισσοκομίας όπως θα γίνει και με άλλους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, με την επιδότησή μας την αγορά τροφής των μελισσών και να μην μείνει ο τομέας της μελισσοκομίας εκτός προγράμματος. Φανταστείτε ότι για να επιβιώσουν τα μελίσσια μας, θα πρέπει να τα μεταφέρουμε εκτός νομού για τα επόμενα χρόνια. Από τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία και μετά, η μελισσοκομία έχει περάσει δύσκολους καιρούς και τώρα ξανά με τις νέες δασικές πυρκαγιές δεχόμαστε ένα νέο μεγάλο χτύπημα και η πολιτεία δεν πρέπει να δείξει αδιαφορία».[/vc_column_text][vc_single_image image=”142254″ img_size=”full”][vc_column_text]Αντρέας Ζαφειρόπουλος-μελισσοκόμος Γαστούνη
Ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος μελισσοκόμος από το Τραγανό ταξιδεύει τα μελίσσια του από τον Κάμπο της Ηλείας στην Εύβοια, το Μαίναλο και τα Καλάβρυτα , ακολουθώντας την ανθοφορία των λουλουδιών και των δέντρων αναζητώντας ότι καλύτερο διαθέτει η ελληνική φύση. Ο ίδιος, επαγγελματίας μελισσοκόμος διαθέτει πάνω από 300 μελίσσια, σε ανάρτησή του στα social media τονίζει ότι «Εδώ και εφτά μέρες, αυτό που βλέπουμε στην Εύβοια και την ορεινή Ηλεία είναι ο θάνατος της αγροτικής οικονομίας σε ζωντανή μετάδοση!»
ενώ δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό κείμενο στον «Γαστρονόμο» με τίτλο «Πένθος για την λίμνη της Εύβοιας και της καρδιά μας» γιατί όπως και ο ίδιος διηγείται στην Εύβοια μετέφερε τα μελίσσια του όπως η πλειοψηφία των μελισσοπαραγωγών όχι μόνο από την Ηλεία, αλλά από όλη την Ελλάδα.
«Έχουν περάσει φωτιές πολλές στην Εύβοια. Αυτή όμως τη φορά ο πόνος είναι πένθος.Έχω φτάσει πολλές φορές μέσα στην άγρια νύχτα , εκεί στο δάσος, στα πεύκα, πάνω απ’ τη Λίμνη, για να ξεφορτώσω μελίσσια. Ύπνος στην καρότσα με ψιλόβροχο. Μελτέμια και η ξεχειλιστή μυρωδιά του κισσού.
Οι μελισσοκόμοι έχουμε μια αγαπητική σχέση με τα δάση. Συνεργαζόμαστε μαζί τους, χαιρόμαστε όταν τα ξαναβλέπουμε κι ευχόμαστε καλή αντάμωση, φεύγοντας.
Είναι κρίμα πολύ .Τέτοιος αγαπημένος τόπος.Μεγάλη στεναχώρια…»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]