FOLLOW US: facebook twitter

«Χάθηκαν οι κόποι μιας ζωής»: Ανυπολόγιστου μεγέθους το πλήγμα της πυρκαγιάς στην κτηνοτροφία

Ημερομηνία: 11-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα
-Ο Δημ. Αλεξόπουλος από τον Πόθο μιλάει στην «Πρωινή» για την οικονομική ζημιά που υπέστη

Κόποι και προσπάθειες μιας ολόκληρης ζωής καταστράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες για τους κτηνοτρόφους της ορεινής ζώνης της Ολυμπίας, αφού η πυρκαγιά προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά με απρόβλεπτο χρονικό ορίζοντα. Ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Αλεξόπουλος από τον Πόθο, συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης, είδε τις φλόγες να διαλύουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ό,τι επένδυση είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια από το οικογενειακό του υστέρημα, προκειμένου να βελτιώσει το εισόδημά του και να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου του.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή», η πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς τις σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις του, με συνέπεια εδώ και μερικές ημέρες να αναζητά λύσεις-μπαλώματα για το κοπάδι του, αναμένοντας λύσεις μόνιμες και βιώσιμες από την πολιτεία.

«Το 2017 μαζί με τον πατέρα μου φτιάξαμε στάβλο 500 τ.μ. και αποθήκη 200 τ.μ. με σύγχρονα μηχανήματα, για να βελτιώσουμε τη δουλειά μας. Όλα αυτά κατέρρευσαν μέσα σε λίγη ώρα. Μέχρι και τα σίδερα λύγισαν. Μιλάμε για ζημιά πολλών χιλιάδων ευρώ. Χάθηκε όχι η επόμενη και η μεθεπόμενη χρονιά, αλλά μια εικοσαετία. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να ξανασηκώσουμε κεφάλι. Είναι πολλά αυτά που χάσαμε, κόποι μιας ζωής, προσπάθεια πολλών ετών που σβήστηκε μέσα σε λίγες στιγμές», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα μόνα σχέδια που κάνει είναι για δύο μέρες το πολύ.

«Έχω 80 πρόβατα και αυτή τη στιγμή τα έχω σε ένα χωράφι δικό μου με πρασινάδα, μισοκαμένο κι αυτό. Σε ένα μήνα θα γεννήσουν και δεν ξέρω τι να κάνω. Ζωοτροφές μου έχουν προσφέρει συνάδελφοι κτηνοτρόφοι, αφού ακόμα δεν έχει φτάσει κρατική βοήθεια. Μόνο από προσφορές εθελοντικές κρατιόμαστε, αλλά αυτό έχει ορίζοντα το πολύ δέκα ημερών. Τι θα γίνει μετά, πραγματικά δεν ξέρω. Προσφέρθηκε ένας κτηνοτρόφος να μου παραχωρήσει χώρο για στάβλο 150 τ.μ. αλλά δεν χωράνε όλα να τα στεγάσω. Ακόμα και αυτό που είχα, οριακά ήταν. Αν δεν υπάρχει άμεση βοήθεια από το κράτος, πώς θα επιβιώσουμε και πώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε; Το πρόβλημα είναι τεράστιο και χρειαζόμαστε άμεσα λύσεις, το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος