Τελευταία στάση… Βουλή!: Διαχρονική συγνώμη για τις καθυστερήσεις στην Πατρών-Πύργου ζήτησε από τον λαό της Ηλείας ο Χρ. Σπίρτζης από την Αρχαία Ολυμπία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”82471″ img_size=”full”][vc_column_text]Στη Βουλή βρίσκονται πλέον οι 6 από τις 8 συμβάσεις του πολυθρύλητου έργου της Πατρών – Πύργου και μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα έχουν εγκριθεί, η 7η στάλθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί σε ενάμισι περίπου μήνα θα μπουν οι μπουλντόζες και το έργο θα εξελίσσεται σε 7 διαφορετικά μέτωπα ταυτόχρονα. Τότε μαζί με τους φορείς και τους πολίτες θα γιορτάσουν το τέλος μιας πολυετούς αναμονής και ταλαιπωρίας για αυτό το σημαντικό έργο.
Αυτό ανακοίνωσε από την Αρχαία Ολυμπία ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο αναπτυξιακό συνέδριο Πελοποννήσου, όπου ανέλυσε πέραν του έργου της Πατρών Πύργου όλα τα υπόλοιπα οδικά αλλά και σιδηροδρομικά έργα στην Πελοπόννησο. Μάλιστα ο κ. Σπίρτζης ζήτησε μια διαχρονική όπως είπε συγνώμη από τον λαό της Ηλείας για τις καθυστερήσεις όλων αυτών των χρόνων τώρα που φτάνουμε στην αρχή του τέλους για την υλοποίηση του έργου.
Ειδικότερα, σχετικά με τη σημερινή εξέλιξη του έργου της Πατρών- Πύργου, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι « την Πέμπτη στάλθηκαν στη Βουλή οι έξι συμβάσεις, δηλαδή οι διαγωνισμοί των έξι από τα οκτώ τμήματα, ενώ το έβδομο στάλθηκε στις 21 Ιανουαρίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά τις επόμενες 15 μέρες θα έρθει στο υπουργείο για να οδεύσει και αυτό προς τη Βουλή και μένει το όγδοο, όπου έχουμε ασφαλιστικά μέτρα, άρα έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα ενάμιση με δύο μήνες για να ολοκληρωθεί και αυτός ο διαγωνισμός. Το έργο θα εκτελείται ταυτόχρονα σε 7 διαφορετικά μέτωπα με την συμμετοχή 4-5 διαφορετικών Ομίλων που συμμετέχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες και εύχομαι οι εργολήπτες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να ανταποκριθούν κατά τον τρόπο που πρέπει». Τόνισε μάλιστα όσον αφορά στην επιλογή της σημερινής κυβέρνησης για οκτώ εργολαβίες για την οποία όπως είπε δέχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ένα τρομερό «μπούλινγκ» από την αντιπολίτευση ότι «αν δεν γίνονταν οκτώ διαγωνιστικές διαδικασίες, δηλαδή δεν ανέβαινε ο ανταγωνισμός για να έχουμε έκπτωση του 50%, δεν θα είχαμε αυτοκινητόδρομο, όπως επίσης δεν θα είχαμε χρηματοδότηση του έργου ούτε για μία λωρίδα ανά κατεύθυνση με λωρίδα έκτακτης ανάγκης και σίγουρα χωρίς διαχωριστικό, αν είχαμε έκπτωση του 25% και του 30%. Δώσαμε μία μεγάλη μάχη τέσσερα χρόνια για να μπορέσει επιτέλους ο πολίτης της Ηλείας να έχει αυτοκινητόδρομο και όχι μονοπάτι, να έχει αυτοκινητόδρομο με διαχωριστική νησίδα ασφαλείας, αλλά και να ξέρει ποιοι έχουν λαϊκίσει για να κερδίσουν την ψήφο του και ποιοι έδωσαν τη μάχη για να υπάρχει αυτοκινητόδρομος στην περιοχή».
Καταλόγισε δε σοβαρές ευθύνες σε όλες τις περασμένες κυβερνήσεις εστιάζοντας στο «σωτήριο»- όπως το χαρακτήρισε- έτος 2013 όπου εκεί κουτσουρεύτηκαν τα έργα και φυσικά η Ολυμπία Οδός, χαρακτηρίζοντας ως εγκληματική την τότε απένταξη του έργου ενώ αναφέρθηκε και στις αιτίες που δεν προχώρησαν οι διαδικασίες το 2014, κάνοντας λόγο για κοροϊδία των πολιτών.
Από τον υπουργό δόθηκαν ακόμα πολλά διευκρινιστικά στοιχεία για να μπορούν όπως είπε οι πολίτες να έχουν άμεση εικόνα και αντίληψη ακόμα και της αλληλογραφίας που υπήρχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο και στη συνέχεια από τον Πύργο μέχρι το Καλό Νερό και την Τσακώνα.
«Ήταν μια σκληρή, επίπονη εργασία για να επιτύχουμε τη χρηματοδότηση από την Πάτρα έως τον Πύργο διότι οι κυκλοφοριακοί φόρτοι που υπήρχαν ήταν πολύ χαμηλοί σε σχέση με τον κανονισμό που είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και βέβαια σήμερα εδώ αναδεικνύουμε και πολιτικά θέματα διότι εκτός από τα μεγάλα τρέχοντα θέματα της κοινωνικής πολιτικής της αποκατάστασης των αδικιών που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, εδώ και τέσσερα χρόνια ζούμε μια περίοδο παραπληροφόρησης του Ελληνικού λαού και κυρίως για τα έργα υποδομών στην περιοχή που είμαστε, άρα θα ήταν θεμιτό να κρατηθούν συγκεκριμένα στοιχεία για να έχουν οι πολίτες άμεση άποψη και την πραγματική αλήθεια για το πως πετύχαμε αυτά τα έργα υποδομών”.
Πύργος- Τσακώνα- Καλό Νερό και τρένο
Παράλληλα, ο Χρήστος Σπίρτζης μίλησε για τα υπόλοιπα οδικά έργα στην Πελοπόννησο, όπως και για τα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
«Έχουμε τον οδικό άξονα της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου στο τμήμα Καλό Νερό – Τσακώνα που θα δημοπρατηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 και έχει προϋπολογισμό 160 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά στο τμήμα Πύργος – Καλό Νερό έχει κατατεθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου ενώ έχει προϋπολογισμό 19,8 εκατομμύρια ευρώ.Τ α επόμενα δύο σημαντικά έργα είναι η παράκαμψη Λαγκαδίων, αλλά και ο οδικός άξονας Τρίπολη – Βυτίνα Αρχαία Ολυμπία».
Για το τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέουν τον άξονα Πάτρα- Πύργος- Καλαμάτα, ο υπουργός ανέφερε ότι μέσα στο 2019 έχει προγραμματιστεί η δημοπράτηση δύο έργων συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατομμυρίων ευρώ . Το ένα έργο είναι η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στα τμήματα Πάτρα – Πύργος – Αλφειός Ολυμπία και Πύργος – Κατάκολο, ενώ η δημοπράτηση θα γίνει εντός του δεύτερου τριμήνου του 2019. Το δεύτερο έργο αφορά την αναβάθμιση της γραμμής στα τμήματα Αλφειός – Καλό Νερό – Κυπαρισσία και Καλό Νερό Πύργος, ενώ η δημοπράτηση είναι για το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Στο ακροατήριο του κ. Σπίρτζη παρέστησαν μεταξύ άλλων η βουλευτής Ε. Γεωργοπούλoυ Σαλτάρη, ο πρώην Γ.Γ Λιμενικής Πολιτικής Δ. Καλαματιανός, ο Περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ.Γεωργιόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Κ. Νικολάκου με την οποία υπήρξε και μια έντονη αντιπαράθεση, οι δήμαρχοι Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλο, Κρεστένων Δ. Μπαλιούκος, Ολυμπίας Θ. Κοτζιάς και Πηνειού Α. Καστρινός, ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Π. Χρονόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κ. Νικολούτσος, ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ Λ. Βαρουξής, η πρώην βουλευτής της Ν.Δ Δ. Αυγερινοπούλου και ο πολιτευτής Θ. Βλαγκούλης και αρκετοί κυρίως αυτοδιοικητικοί παράγοντες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]