Τελετή αφής και θέατρο Δρούβα
-Σύσκεψη δήμου Αρχ. Ολυμπίας και δασαρχείου Πύργου αύριο το μεσημέρι
-Συνεχίζονται οι αναδασώσεις στην πυρόπληκτη ζώνη
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Η δρομολόγηση εργασιών ενόψει της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και η λειτουργική και αισθητική «αποκάλυψη» του θεάτρου Δρούβα είναι τα κύρια θέματα που θα συζητήσουν αύριο στις 12 το μεσημέρι ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Άρης Παναγιωτόπουλος, ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, θα τεθούν επί τάπητος οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από πλευράς δασαρχείου για την προετοιμασία του χώρου και την ομαλή υλοποίηση της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στις 16 Απριλίου, με στόχο την ανεμπόδιστη προσέλευση των εκατοντάδων πολιτών που θα συρρεύσουν στην Ολυμπία για να την παρακολουθήσουν
Το δεύτερο σημαντικό θέμα που θα αναλυθεί, είναι οι παρεμβάσεις που θα κάνει το δασαρχείο Πύργου στον λοφίσκο του θεάτρου Δρούβα, προκειμένου να αποκαταστήσει την πρόσβαση σε αυτό και να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τους πολίτες και τον ίδιο τον χώρο σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Επιδίωξη του δασάρχη Παναγιώτη Λάττα είναι το θέατρο να καταστεί λειτουργικό και να δοθεί προς χρήση, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων μουσικής και θεάτρου το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς σήμερα η βλάστηση είναι πυκνή και η πρόσβαση ουσιαστικά ανέφικτη.
Συνεχίζονται οι αναδασώσεις
Παράλληλα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αναδασώσεις στην πυρόπληκτη Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο της συνεργασίας του δασαρχείου Πύργου με την μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση We4All, η οποία είναι επίσημος συνεργάτης του ΟΗΕ για τις αναδασώσεις.
Τις προηγούμενες ημέρες, έγιναν φυτεύσεις για την αποκατάσταση του καμένου δασικού τοπίου στην κύρια είσοδο της Αρχαίας Ολυμπίας, τα οποία βάσει της μελέτης είναι κυρίως πλατύφυλλα και ανθεκτικά στις πυρκαγιές, δημιουργώντας ταυτόχρονα ισχυρές αντιπυρικές ζώνες. Τα δέντρα θα ποτίζονται για τα επόμενα χρόνια από την we4all. Η συγκεκριμένη δράση γίνεται πραγματικότητα με την υποστήριξη της Eurobank. Η we4all θα φυτέψει στην Αρχαία Ολυμπία συνολικά 10.000 δέντρα. σε περιοχές που έχουν αισθητική και αντιπλημμυρική δράση, κυρίως πέριξ του αρχαιολογικού χώρου και στα ανάντη των πρανών των λόφων στους οικισμούς Μιράκας, Πλατάνου, Πελοπίου και όπου αλλού προκύψει ότι χρειάζεται.
Συνεχίζεται η δράση για το έλκος στα Πλατάνια
Με στόχο την αποτροπή κινδύνου ατυχήματος από «νεκρά» πλατάνια και τον περιορισμό της διασποράς του μεταχρωματικού έλκους συνεχίζονται οι σχετικές εργασίες σε περιοχές του δήμου Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας, έπειτα από τη σύμβαση που υπέγραψε με τον ανάδοχο το Δασαρχείο Πύργου, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει καταρτιστεί, θα καταστραφούν με υλοτόμηση και καύση ή τυχόν επίχωση 66 πλατάνια και θα «νεκρώσουν» 272 υφιστάμενα.
Ο Ανάδοχος θα εκτελέσει τις εργασίες, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δασαρχείου Πύργου μέσα σε έναν μήνα από την υπογραφή της σύμβασης. Οι εργασίες αφορά την ρίψη, τον τεμαχισμό, την καύση και την απομάκρυνση των υπολειμμάτων υλοτομίας, την καύση τους, καθώς και την απολύμανση του χώρου καύσης (όπου αυτό είναι δυνατό) και όλων των μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν κατά την υλοτομία.
Το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου οφείλεται σε μύκητα που έχει προσβάλει τα πλατάνια της περιοχής μας σε πολύ μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να χάνονται δέντρα από νεαρή ηλικία μέχρι αιωνόβιοι πλάτανοι.
«Αποτελεί μεγάλη πληγή για το είδος αυτό, γιατί είναι ένα είδος που φύεται από το ύψος της θάλασσας μέχρι τη ζώνη των ψυχροβίων κωνοφόρων. Επίσης, ο πλάτανος αποτελεί, πέρα από σημαντικό δέντρο της ελληνικής υπαίθρου, και ιδιαίτερο μνημείο για την Ελλάδα. Είναι τοπόσημο και σημείο αναφοράς ιστορικών και μυθολογικών γεγονότων», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Λάττας και πρόσθεσε ότι το μεταχρωματικό έλκος έχει επεκταθεί σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.