FOLLOW US: facebook twitter

Τάξη στην Ηλεία με Δύο Προεδρικά Διατάγματα

Ημερομηνία: 09-02-2024 | Συντάκτης:

-Η Πρωινή αποκαλύπτει τους βασικούς άξονες του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στη ζώνη Επιτάλιο-Κουρτέσι

– Με τη θεσμοθέτηση του ΕΠΣ σε Προεδρικό Διάταγμα ουσιαστικά τερματίζεται η πολυνομία», δηλώνει αποκλειστικά στην «Πρωινή» η επικεφαλής Μηχανικός και Συντονίστρια της μελετητικής ομάδας της αναδόχου, Αλεξάνδρα Παπαδήμα-Καλλέργη

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η θεσμική διευθέτηση χρόνιων χωροταξικών ζητημάτων στην παραλιακή ζώνη της Ηλείας μέσω δύο Προεδρικών Διαταγμάτων είναι ο φιλόδοξος και ρεαλιστικός στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται η σημερινή εκδήλωση παρουσίασης του υπό εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή», το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα, καλύπτει γεωγραφικά την περιοχή από το Επιτάλιο έως το Κουρτέσι και περιλαμβάνει τρεις περιοχές μελέτης: την περιοχή άμεσης επέμβασης, η οποία οριοθετείται στη ζώνη Επιτάλιο-Κουρτέσι κα μέχρι τα όρια της υφιστάμενης Εθνικής Οδού Πύργου-Πατρών, την περιοχή άμεσης επιρροής, η οποία εκτείνεται μέχρι τα όρια του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, και η ευρύτερη περιοχή, η οποία καλύπτει τις Δημοτικές Ενότητες Κάστρου – Κυλλήνης, Ανδραβίδας, Λεχαινών και Βουπρασίας του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης,  Βαρθολομιού και Γαστούνης του Δήμου Πηνειού, Αμαλιάδος του Δήμου Ήλιδας, και Βώλακος, Πύργου και Ιαρδάνου του Δήμου Πύργου.

Όπως εξήγησε στην «Πρωινή» η Αλεξάνδρα Παπαδήμα-Καλέργη, επικεφαλής Μηχανικός και Συντονίστρια της μελετητικής ομάδας της αναδόχου «Ροϊκός Α.Ε. – Γεωδίκτυο Ε.Ε.», το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει ανατεθεί και εκπονείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και προβλέπει την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων ενεργειών σε μία φάση εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

«Σε αντίθεση με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι “ταχύρρυθμο” διότι έχει μόνο μία φάση και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή ως τις 17 Νοεμβρίου του 2024. Προβλέπει αρχικά την ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης και τη σύγκρισή της με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και στη συνέχεια τη διατύπωση των εναλλακτικών σεναρίων προς εφαρμογή», τόνισε δίνοντάς μας ένα παράδειγμα.

«Για παράδειγμα, θα μπορούσε να προταθεί η χωροθέτηση των βιομηχανικών-βιοτεχνικών δραστηριοτήτων της Ηλείας κοντά σε κόμβους της Ολυμπίας Οδού, αφενός για να εξασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση και αφετέρου για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις με τις αγροτικές και τουριστικές δραστηριότητες στην περιοχή επέμβασης», ανέφερε και στη συνέχεια υπογράμμισε την κύρια σημασία του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Το ΕΠΣ τερματίζει την πολυνομία

Η θεσμοθέτηση του ΕΠΣ Ηλείας θα καθορίσει χωρικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις που θα είναι δεσμευτικές για το υποκείμενο επίπεδο σχεδιασμού (Ρυμοτομικά Σχέδια Εφαρμογής), καθώς και για τα εκπονούμενα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

«Με τη θεσμοθέτηση του ΕΠΣ σε Προεδρικό Διάταγμα ουσιαστικά τερματίζεται η πολυνομία. Βασική επιδίωξη των εταιρειών μας, βάσει της σημαντικής εμπειρίας μας στην εκπόνηση παρομοίων μελετών και αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της μελέτης, συνιστά η δημιουργία του βέλτιστου διαύλου επικοινωνίας και παραγωγικής συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους Δήμους, Φορείς και Υπηρεσίες, με απώτερο στόχο την αποτροπή δημιουργίας νέων τετελεσμένων καταστάσεων, την επίλυση των συγκρούσεων χρήσεων γης και τη διαχείριση των πιέσεων προς τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους του παραλιακού μετώπου και εν γένει της Π.Ε. Ηλείας και τελικό αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της πλέον αποδεκτής, ρεαλιστικής και βιώσιμης πρότασης χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης της περιοχής που συνθέτει και σταθμίζει κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς στόχους.», επισήμανε.

Παράλληλα όπως μας ενημέρωσε, έχει υποβληθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και ΣΔ για τις περιοχές Natura 2000 των περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και αναμένεται εντός του 2024 να αναρτηθεί για διαβούλευση μέσω της οποίας θα θεσμοθετηθεί νέο ΠΔ για τις περιοχές Natura.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia