FOLLOW US: facebook twitter

Ευθύμιος Μπακογιάννης: «Η μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση της Ηλείας»

Ημερομηνία: 09-02-2024 | Συντάκτης:

Ο  Ηλείος γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ,  μιλά στην «Πρωινή» για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Ως τη μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών στην Ηλεία χαρακτηρίζει σε συνέντευξή του στην «Πρωινή» το υπό εκπόνηση Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ο Ηλείος γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στην Ηλεία για να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του εγχειρήματος. Παράλληλα, εξηγεί τη σπουδαιότητά του για τη θωράκιση του δομημένου χώρου και του αστικού περιβάλλοντος απέναντι στην κλιματική κρίση και προαναγγέλλει τη διαβούλευση για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο


-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην Ηλεία;

Για την περιοχή της Ηλείας βρίσκεται σε εξέλιξη το «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας που συμπεριλαμάνειτις κάτωθι περιοχές:

  • Δ.Πύργου: ΔΕ Πύργου, Ιαρδάνου, Βώλακος,
  • Δ.Ήλιδας: ΔΕ  Αμαλιάδας,
  • Δ.Ανδραβίδας – Κυλλήνης: ΔΕ Λεχαινών, Ανδραβίδας, Βουπρασιάς, Κάστρου Κυλλήνης,
  • Δ.Πηνειού: ΔΕ Γαστούνης, Βαρθολομιού.

Αναμένεται επί του παρόντος οι παραπάνω μελέτες να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του 2024. 

Ποια θα είναι τα οφέλη για την Ηλεία και τους κατοίκους της από την υλοποίηση των ΤΠΣ;

Το πρόγραμμα εντάσσεται στην μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών και συνιστά την έμπρακτη εφαρμογή πολιτικής για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, που εκκρεμεί για αρκετές δεκαετίες δυσκολεύοντας τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο. Η ολοκλήρωσή του έχει άμεσες ωφέλειες για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς θα επιφέρει αύξηση των επενδύσεων αίροντας τις καθυστερήσεις και δυστοκίες και επιλύοντας ειδικά προβλήματα, θα επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, θα επιτύχει την ασφάλεια δικαίου για τα κτίρια, θα διευθετήσει την εκτός σχεδίου δόμηση, θα συμβάλει στην κοινωνική συνοχή, θα επιταχύνει τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα δημιουργήσει δίχτυ προστασίας των οικισμών απέναντι στις φυσικές καταστροφές, θα δημιουργήσει με χαμηλό κόστος δημόσιους χώρους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, θα απελευθερώσει τους ιδιοκτήτες διατηρητέων από περιορισμούς και θα τονώσει τον κατασκευαστικό κλάδο.

Η εκτός σχεδίου δόμηση είναι κάτι που μας απασχολεί ως κράτος εδώ και δεκαετίες. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του νέου νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση;

Στο νέο νομοσχέδιο η αντιμετώπιση της εκτός σχεδίου δόμησης ακολουθεί ένα ευρύτερο πλαίσιο για τη θωράκιση του δομημένου χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος ταυτόχρονα. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς οι προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική κρίση, είναι άμεσα συνδεδεμένες με το θέμα και σε συνέχεια και όλες οι δεσμεύσεις της χώρας μας στο ενωσιακό δίκαιο και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Επιπλέον αυτών, η ρύθμιση του ζητήματος αποτελεί ένα θεμελιώδες διαχρονικό ζήτημα που αφορά στη βιωσιμότητα (οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική). Επιγραμματικά, οι βασικοί άξονες που σχετίζονται με το θέμα συνοψίζονται στα παρακάτω:

– ΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

– ΕΝΙΑΙΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ 

– ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗΣ

Πότε θα βγει σε διαβούλευση η ΕΠΜ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο;

Η μελέτη έχει κατατεθεί από τους μελετητές και είναι σε φάση επεξεργασίας και ελέγχου από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ. Όταν ολοκληρωθεί το στάδιο αυτό, θα προχωρήσει η διαδικασία της διαβούλευσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia