FOLLOW US: facebook twitter

Τάσος Κάπος: Οι προκλήσεις του 2023 στον δήμο Ζαχάρως

Ημερομηνία: 16-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

*Του Τάσου Κάπου

Αν κάποιος διάβαζε τα χαρακτηριστικά του δήμου Ζαχάρως σε έναν ταξιδιωτικό οδηγό και στη συνέχεια την επισκεπτόταν, θα αναρωτιόνταν για ποιο λόγο ένας τόπος ευλογημένος, με ασύγκριτο φυσικό πλούτο και παραγωγική γη, είναι εγκαταλελειμμένος και βυθισμένος στη στασιμότητα και την εσωστρέφεια.

Όμως αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι δημότες της Ζαχάρως και της Νέας Φιγαλείας. Μια περιοχή με μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα παραμένει σε οικονομικό τέλμα και δημογραφική συρρίκνωση, διότι οι νέοι δεν βρίσκουν δουλειές και φεύγουν για τις μεγάλες πόλεις ή το εξωτερικό, ενώ οι γηραιότεροι δεν απολαμβάνουν τις στοιχειώδεις υποδομές και υπηρεσίες για την καθημερινή τους εξυπηρέτηση.

Το «στολίδι» του Καϊάφα παραμένει σε κατάσταση αισθητικής παρακμής και μηδενικής αξιοποίησης,  οι δυνατότητες της παραλιακής ζώνης εξαντλούνται σε ενάμιση μήνα τουριστικής κίνησης, ο αρχαιολογικός πλούτος δεν έχει αναδειχθεί ώστε να είναι επισκέψιμος και το κατεστραμμένο αγροτικό δίκτυο ταλαιπωρεί αγρότες και κτηνοτρόφους στην καθημερινή τους εργασία.

Παράλληλα, ο δήμος Ζαχάρως και γενικότερα η νότια Ηλεία παραμένει σε απομόνωση, αφού δεν συνδέεται ούτε με αυτοκινητόδρομο ούτε με σιδηρόδρομο, δημιουργώντας στους πολίτες και στις επιχειρήσεις την αίσθηση του αποκλεισμού από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έντονη ζέστη, πολλές πυρκαγιές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και αυξημένο κίνδυνο πλημμύρας τον χειμώνα, επιβάλλουν να αλλάξουμε τον σχεδιασμό μας στην Πολιτική Προστασία ώστε να μην ξαναζήσουμε την τραγωδία του 2007.

Το 2023 η πρόκληση είναι διπλή, διότι ξεκινά το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και τον Οκτώβριο οι δημότες της Ζαχάρως και της Νέας Φιγαλείας θα κληθούν να εκλέξουν τη νέα δημοτική αρχή για την επόμενη πενταετία. Η περιοχή έχει χάσει στο παρελθόν πάρα πολλές ευκαιρίες να αξιοποιήσει χρήματα για να κάνει έργα σημαντικά, που θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη και στο να ζουν καλύτερα οι πολίτες, με στήριξη των επιχειρήσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν περιθώρια να αφήσουμε ένα ακόμα ΕΣΠΑ ανεκμετάλλευτο και να αρκεστούμε σε λίγα έργα «βιτρίνας», αλλά πρέπει από τώρα να βάλουμε τις βάσεις για τη Ζαχάρω του 2030. Η μεγάλη πρόκληση ειναι να δημιουργήσουμε όλα εκείνα τα μικρά και τα μεγάλα που θα κάνουν τη ζωή στον δήμο μας καλύτερη και αξιοζήλευτη.

*Ο Τάσος Κάπος είναι επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος