FOLLOW US: facebook twitter

Τα βήματα για άμεση έκδοση της σύνταξης

Ημερομηνία: 03-04-2024 | Συντάκτης:

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας-Ζαχάρως     

  Στην διαδικασία άμεσης έκδοσης της σύνταξης καθώς και την εξαγορά πλασματικών ετών και πόσο κοστίζουν, αναφέρεται με ενημερωτικό του σημείωμα, προς τους εργαζόμενους- μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας- Ζαχάρως, ο πρόεδρος Χρήστος Γαρύφαλλος.

«Μπορεί ο χρόνος απονομής της σύνταξης να έχει βελτιωθεί, σε σχέση με το πρόσφατο  παρελθόν, υπάρχουν όμως συγκεκριμένα βήματα που μπορούν και πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι- υποψήφιου συνταξιούχοι, τα οποία μπορούν να επισπεύσουν κατά πολύ το χρόνο απονομής της σύνταξης.

Το «κλειδί» είναι ή έγκαιρη προετοιμασία, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεκινά ακόμα και 2 χρόνια πριν την αίτηση για σύνταξη, προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες και ιδιαίτερα επώδυνες (οικονομικά) καθυστερήσεις.

Ο ασφαλισμένος σε έναν και μόνο φορέα, μπορεί πριν την έκδοση συνταξιοδότησης να ζητήσει την ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης (έκδοση προ-συνταξιοδοτικής βεβαίωσης).Αυτό είναι δυνατό να συμβεί από τα αρμόδια τμήματα του ΕΦΚΑ με την έκδοση απόφασης ανακεφαλαίωσης. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ ο ασφαλισμένος προσκομίζει τις πρωτότυπες καρτέλες ενσήμων στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ.

Ο χρόνος έκδοσης της βεβαίωσης μπορεί να ξεπεράσει το 1 έτος ειδικά αν ο ασφαλισμένος έχει εργαστεί σε συγχωνευμένα ταμεία στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Για τους ασφαλισμένους που έχουν χρόνο ασφάλισης σε περισσότερους από έναν φορείς( ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) είναι απαραίτητη ή έκδοση βεβαιώσεων για το χρόνο που έχουν σε άλλα Ταμεία, καθώς έτσι πιστοποιείται ο χρόνος διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη έκδοση της προσωρινής αλλά και της οριστικής σύνταξης.

Ο ασφαλισμένος που επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί πρέπει να γνωρίζει ότι 6 με 8 μήνες πριν την αίτηση πρέπει να υποβάλλει τα αιτήματα για την έκδοση αποφάσεων εξαγοράς η αναγνώρισης πλασματικών ετών. Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε με δόσεις είτε με παρακράτηση από την σύνταξη. Στην δεύτερη περίπτωση ο ασφαλισμένος συμπληρώνει στην ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης του ακριβείς χρόνους, που επιθυμεί να εξαγοράσει, αλλά και τον τρόπο εξόφλησης των πλασματικών ετών ( σπουδές, χρόνος τέκνων, στρατιωτικής θητείας) Για την επίσπευση των διαδικασιών, καλό θα είναι να υπάρχουν και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά όπως για παράδειγμα το πιστοποιητικό τύπου Α για τον στρατό, βεβαίωση σπουδών για την εξαγορά του αντίστοιχου χρόνου και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για την εξαγορά πλασματικού χρόνου των παιδιών. Οι παλαιοί πριν το 1993 ασφαλισμένοι βγαίνουν διπλά ωφελημένοι καθώς με την προσθήκη πλασματικού χρόνου μπορούν να διαμορφώσουν και ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για να βγουν πριν τα 67 η πριν τα 62. Οι νέοι μετά το 1993 ασφαλισμένοι βοηθιούνται από τα πλασματικά να συμπληρώσουν τα 40 έτη και έτσι να κατεβάσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 62 κερδίζοντας μεγαλύτερη σύνταξη.

Το κόστος εξαγοράς για τις αιτήσεις που υποβάλλονται από 1/1/2020  για τούς μισθωτούς είναι 20% επί του μισθού κατά το μήνα υποβολής της αίτησης ή του τελευταίου 12μήνου εφόσον δεν υπάρχει σταθερή απασχόληση. Για τις αιτήσεις που έχουν γίνει ως 31/12/2016, το κόστος είναι 6,67%, στις αιτήσεις του 2017 το κόστος είναι 10%, για το 2018 είναι 13,34% και για το 2019 16,67%.  

Στους ασφαλισμένους του Δημοσίου η 25ετία αποτελεί και το κριτήριο της θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και του ορίου ηλικίας που θα έχουν για να συνταξιοδοτηθούν. Για θεμελίωση συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων έως 31/12/2010 αναγνωρίζονται τόσα πλασματικά έτη όσα χρειάζονται μέχρι να συμπληρωθεί η 25ετία. Ο συνολικός αριθμός ετών, που μπορεί να αναγνωρίσει ένας ασφαλισμένος στο Δημόσιο για 25ετία το 2011 είναι 4 έτη, για το 2012 είναι 5 έτη και από το 2013 μετά μπορούν να αναγνωρίζουν ως 7 έτη.

Επιπλέον έχουν ως 5 έτη λόγω τέκνων. Επομένως συνολικός πλασματικός χρόνος που μπορεί να εξαγοραστεί στο Δημόσιο από υπαλλήλους με 1 ως 3 τέκνα είναι 5ως 9 έτη για το 2011, 6ως 10 έτη για το 2012 και 8 ως 12 έτη από το 2013 και μετά.

Μεγάλη σημασία για την σύντομη έκδοση της σύνταξης έχει να είναι ο φάκελος εξαρχής πλήρης και να μην αναζητούνται εν μέσω διαδικασίας αρκετά δικαιολογητικά, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να έχει γίνει η σχετική προετοιμασία πριν την κατάθεση. Η φωτοτυπία της ταυτότητας, το εκκαθαριστικό της εφορίας, ένα αντίγραφο τραπεζικού λογαριασμού και η βεβαίωση μόνιμης διαμονής είναι ορισμένα από τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Με βάση τα παραπάνω ο χρόνος διεκπεραίωσης ενός αιτήματος συνταξιοδότησης μπορεί να επισπευστεί για αρκετούς μήνες».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia