FOLLOW US: facebook twitter

Τα προβλήματα με τον Προϋπολογισμό του δήμου Ήλιδας

Ημερομηνία: 14-02-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα

Γράφει ο Σπύρος Λαμπρινός


Ο Προϋπολογισμός του δήμου δεν κλείνει! Βασική αιτία, η ανεισπραξιμότητα, ανταποδοτικών εσόδων του δήμου , την περασμένη χρονιά [ύδρευση, αποχέτευση, νεκροταφείο, λαϊκή αγορά, κοινόχρηστοι χώροι κτλ. Πρέπει να πετσοκόψουμε κονδύλια για βασικές ανάγκες του δήμου. Εδώ σε θέλω. Ποιος αντέχει τις διαμαρτυρίες!

Ο Προϋπολογισμός του δήμου  για το 2024, (η προηγούμενη δημοτική αρχή όφειλε να τον είχε ψηφίσει τον περασμένο Οκτώβρη)  συντάσσεται κάτω από το ασφυκτικό πλαίσιο των οδηγιών της υπουργικής εγκυκλίου, η εφαρμογή των οποίων είναι υποχρεωτική για την έγκριση του προϋπολογισμού και κατ’ επέκταση για την λειτουργία του δήμου.

 Βασική αδυναμία για την σύνταξη ενός πραγματικού και λειτουργικού προϋπολογισμού, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης και στα θέλω της νέας δημοτικής αρχής, είναι το δεσμευτικό νομοθετικό πλαίσιο, που σε ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ να αναγράψεις, ότι έχει αφήσει και ΗΘΕΛΕ η προηγούμενη δημοτική αρχή. (Στον  τομέα των επιχορηγούμενων έργων ότι έχει ωριμάσει, εντάξει και δεν έχει χάσει με απένταξη και στο τομέα εξ ιδίων εσόδων λειτουργίες και έργα στο ύψος του μέσου όρου των ιδίων εσόδων των 2 τελευταίων ετών).

Δεδομένης της ανεπαρκούς κρατικής επιχορήγησης, η οποία επιδεινώνεται (λόγω πανδημίας είχαν ανασταλεί η πληρωμή τοκοχρεωλυσίων στο ΤΠΔ και το τέλος ταφής στο ΦΟΔΣΑ και καλούμαστε να πληρώσουμε και για τα προηγούμενα χρόνια και πρόσθετων αρμοδιοτήτων χωρίς επαρκή επιχορήγηση -καθαρισμός εθνικών και νομαρχιακών-περιφερειακών δρόμων), το  βάρος πέφτει στη δημοτική δράση. Εδώ τα πράγματα είναι τραγικά. Εκτός από την απένταξη έργων πχ η ενεργειακή αναβάθμιση του αθλητικού κέντρου. περίπου2.800.000ευρώ ανεξήγητα υπάρχει και η μεγάλη ανεισπραξιμότητα (κανείς δεν πληρώνει στο δήμο, ούτε οι άλλοι δήμοι, ούτε και οι δημότες)

Με αυτά τα δεδομένα είναι ευνόητο ότι η αναγκαστική ισοσκέλιση του προϋπολογισμού, έχει μπει στη προκρούστεια κλίνη του “πετσοκόμματος” βασικών λειτουργιών του δήμου [αθλητισμός, πολιτισμός κτλ]. Τελικά ο προϋπολογισμός, θα είναι ανεπαρκής ακόμη και για βασικές ανάγκες, ανελαστικός λόγω του μικρού χρηματικού υπολοίπου, δύσκολα εφαρμόσιμος, εάν δεν αυξηθεί η εισπραξιμότητα, και με τον διαρκή κίνδυνο ανατροπής του και στάσης πληρωμών. Υπάρχει πληθώρα απαιτήσεων εκατομμυρίων ευρώ κυρίως από μελετητές. Αυτές δεν εμφανίζονται στον Προϋπολογισμό, γιατί δεν πληρούν την νομιμότητα, θα οδηγηθούν στα δικαστήρια και θα έχουμε μιά συνέχεια των κατασχέσεων.

Εάν η δημοτική αρχή δεν κατορθώσει ΕΓΚΑΙΡΑ, να καταφέρει οικονομική εξυγίανση τότε το μέλλον αβέβαιο !

ΥΓ: Οι εισπράξεις στη ύδρευση υπολείπονται κατά πολύ των εξόδων και υπάρχει και χρέος εκατομμυρίων στη ΔΕΗ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος