FOLLOW US: facebook twitter

Πιστοποιητικά ανοσίας διαβατήριο προς την ελευθερία ή μήπως όχι;

Ημερομηνία: 06-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Τα πιστοποιητικά ανοσίας ή διαβατήρια ανοσίας υπόσχονται την ελευθερία σε κοινωνίες κλεισμένες μέσα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως στη δική μας περίπτωση.

Η πρόταση είναι δελεαστική, αλλά χρειάζεται σκέψη. Τα πιστοποιητικά ανοσίας εγείρουν ζητήματα επιστημονικά όσον αφορά την περίοδο ανοσίας που εξασφαλίζει το εμβόλιο, προσωπικών δεδομένων σχετικά με τον τρόπο παροχής και ελέγχου αυτών των πιστοποιητικών και, το πιο σημαντικό, ισοτιμίας σχετικά με τη διάκριση μεταξύ «ελεύθερων» και «ανελεύθερων».

Προαπαιτούμενο φυσικά για την έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης είναι η εύρεση εμβολίων, που δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή στη διάθεσή μας. Στη χώρα μας η εμβολιαστική ανοσοποίηση δεν ξεπερνάει το 8%, ενώ παγκοσμίως το απαρτχάιντ των εμβολίων αφήνει ολόκληρες χώρες χωρίς πρόσβαση στα εμβόλια. Ο εμβολιασμός επομένως είναι η προτεραιότητα, η επείγουσα ανάγκη της εποχής. Ή μήπως δεν είναι;

Ο πρωθυπουργός συστήνει τα διαβατήρια ανοσίας ανεπιφύλακτα – χωρίς δεύτερη σκέψη. Οπου σταθεί και όπου βρεθεί από πολύ νωρίς -τις αρχές του χρόνου- μιλάει για το «ευρωπαϊκό πιστοποιητικό» και πιέζει την Ευρώπη να το υιοθετήσει για «να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που σήμερα θέτει ο Covid στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών», «κάτι το οποίο αφορά ιδιαίτερα τον τουρισμό μας και τις προοπτικές της οικονομίας μας, ειδικά εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου».

Το πιστοποιητικό- διαβατήριο ήταν το θέμα της επιστολής του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 12 Ιανουαρίου, στην οποία μιλούσε γι’ αυτό υπό το πρίσμα της «διασφάλισης της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και με τρίτες χώρες […] θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας».

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει πολλάκις τον όρο «κανονικότητα» για να δώσει έμφαση στην ανάγκη για τα πιστοποιητικά και μάλιστα, όπως γράφει, ως τον «μοναδικό τρόπο να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα».

Δίπλα στον πρωθυπουργό μας στάθηκε από την πρώτη στιγμή η ΙΑΤΑ (Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών), που συντάχθηκε με αυτήν την πρόταση, «διότι και αυτή αντιλαμβάνεται πόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή των ταξιδιωτών».  Κυρίως η δική της με όρους κέρδους, θα συμπληρώναμε εμείς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του βρίσκει όλη αυτή τη συζήτηση άτοπη επί του παρόντος και συστήνει στις χώρες-μέλη να μην υιοθετήσουν τέτοιες πρακτικές -αποδεικτικών εμβολιασμού ή ανοσίας- ως προϋπόθεση για την είσοδο σε μια χώρα στο πλαίσιο των διεθνών μετακινήσεων.

«Υπάρχουν ακόμη κρίσιμα άγνωστα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης καθώς και περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων. Η απόδειξη εμβολιασμού δεν πρέπει να απαλλάσσει τους διεθνείς ταξιδιώτες από τη συμμόρφωση με άλλα μέτρα μείωσης του ταξιδιωτικού κινδύνου», αναφέρει σε δήλωσή της (15/1/2021) η Επιτροπή Εκτακτων Αναγκών των Διεθνών Κανονισμών Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το ίδιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Οι επιστήμονες έχουν κάνει αξιοσημείωτη δουλειά σε χρόνο-ρεκόρ. Τώρα εναπόκειται στις κυβερνήσεις να ενεργήσουν», καταδεικνύει σε ψήφισμά της η Συνέλευση (27/1/2021), που «υποστηρίζει το όραμα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι ένα εμβόλιο Covid-19 πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό.

Η ανοσοποίηση πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους, παντού» και καλεί τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Ενωση να λάβουν μια σειρά από μέτρα. Ενα από αυτά είναι να κάνουν «χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού μόνο για τον καθορισμένο σκοπό παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, των πιθανών παρενεργειών και των ανεπιθύμητων ενεργειών».

«Η υπερβολική προβολή της προοπτικής “διαβατηρίου”, με υπαινιγμό επικείμενης κανονικότητας μάλιστα, δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα, λόγω των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν σχετικά με την αποτροπή της μετάδοσης του ιού από τον εμβολιασμό καθώς και από το ενδεχόμενο εμφάνισης μεταλλάξεων. Το κύριο πρόβλημα είναι η καλλιέργεια προσδοκιών που ενδέχεται να μην μπορούν να εκπληρωθούν, με πολύ αρνητικές συνέπειες από τη ματαίωση των πολιτών», λέει ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής της πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση του Covid του υπουργείου Υγείας.

Aς πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Πόσο ο εμβολιασμός μειώνει τη διάδοση του ιού; «Ενώ είναι βεβαιωμένο ότι ο εμβολιασμός προστατεύει τους εμβολιασμένους από το να αρρωστήσουν οι ίδιοι, δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί επαρκώς σε ποιο βαθμό τούς προστατεύει από την ασυμπτωματική μόλυνση (εάν μετά τον εμβολιασμό έρθουν σε επαφή με τον ιό) και αποτρέπει τη μετάδοση του ιού από αυτούς», μας λέει ο Τάκης Παναγιωτόπουλος. Ετσι, λοιπόν, πρέπει να υπάρξουν σαφή δεδομένα για το θέμα αυτό πριν να έχει θέση μια ρεαλιστική συζήτηση για τα πιστοποιητικά ανοσίας, σημειώνει.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος