FOLLOW US: facebook twitter

«Τα παιδία παίζει» στην Ολυμπία

Ημερομηνία: 03-11-2023 | Συντάκτης:

Με επιτυχία η ημερίδα από την ΕΦΑ Ηλείας και την Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης

Με επιτυχία διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας , σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, το  Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 , ημερίδα με θέμα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «τα παιδία παίζει». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου και έχει σαν θέμα το παιχνίδι στην αρχαιότητα.

Η δημιουργία του υπήρξε αποτέλεσμα της προσπάθειας να έρθουν σε επαφή οι μικροί μαθητές με την αρχαιότητα, μέσα από ένα θέμα ανάλογο της ηλικίας τους.  Ήδη από τους αρχαίους χρόνους είχε διαπιστωθεί η παιδαγωγική αξία και η σημασία του παιχνιδιού για τη σωματική, γνωστική, νοητική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Μέσα από διαδραστικές, βιωματικές δραστηριότητες και με τρόπο επιστημονικά  εύληπτο, αλλά και ψυχαγωγικό, οι μικροί μαθητές γνωρίζουν τα παιχνίδια των συνομηλίκων τους εκείνης της εποχής και διαπιστώνουν πως πολλά από αυτά συνέχισαν να παίζονται μέσα στους αιώνες, φτάνοντας με μικρές παραλλαγές, έως τις μέρες μας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν κυρίως εκπαιδευτικοί, οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις αρχαιολόγων της Εφορείας και εκπαιδευτικών, πάνω σε θέματα σχετικά με τα μουσεία και τη σύγχρονη μουσειοπαιδαγωγική. Παρουσιάστηκαν εκπαιδευτικές δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί από εκπαιδευτικούς, αλλά και νέα εκπαιδευτικά προγράμματα της Υπηρεσίας μας, όπως «η τέχνη των λιθοξόων» και η «περιήγηση στον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο».

Όλοι οι συμμετέχοντες συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε βιωματικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητα. Τα αποτελέσματα της ημερίδας υπήρξαν ενδιαφέροντα, ενώ οι εντυπώσεις και τα σχόλια όλων των συμμετεχόντων ήταν ιδιαίτερα θετικά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

Τα παιδία παίζει»: Στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου τα παιδιά γνωρίζουν τα παιχνίδια της αρχαιότητας μέσα από πιστά αντίγραφα μουσειοσκευής. Με τη συνδρομή αρχαιολόγου της Εφορείας μαθαίνουν για τα «αθύρματα», τα ομαδικά, αλλά και τα επιτραπέζια παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα.

Γνωρίζουμε τα παιχνίδια του Μουσείου»: Στο Μουσείο της Ολυμπίας οι μικροί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αίθουσες, να παρατηρήσουν και να ξεχωρίσουν εκθέματα σχετικά με το πρόγραμμα.

Δοκιμάζουμε τις γνώσεις μας»: Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του Μουσείου σύγχρονες οθόνες με πέντε ψηφιακές, διαδραστικές εφαρμογές (ψηφιακά παιχνίδια) προσφέρουν στα παιδιά την δυνατότητα να μάθουν παίζοντας, χρησιμοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία με την οποία είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένα.

Ελάτε να παίξουμε όπως παλιά»: Στο τελευταίο μέρος του προγράμματος τα παιδιά επιστρέφουν στον κήπο του Μουσείου και όλα μαζί διασκεδάζουν παίζοντας κάποια από τα παιχνίδια που γνώρισαν.

Η ΕΦΑ Ηλείας ευχαριστεί θερμά τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας για την άψογη συνεργασία καθώς κι όλους όσους συμμετείχαν στην ημερίδα, ελπίζοντας σε παρόμοιες δράσεις στο μέλλον.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot