FOLLOW US: facebook twitter

Τα μνημεία της Ηλείας στις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού!

Ημερομηνία: 25-10-2022 | Συντάκτης:

Συνάντηση Ανδρέα Νικολακόπουλου με Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Παρεμβάσεις και έργα ανάδειξης σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Ηλείας, που είτε είναι σε εξέλιξη είτε δρομολογούνται, περιλαμβάνει το πλάνο του Υπουργείου Πολιτισμού και επί αυτών των ζητημάτων είχαν εκτενή συζήτηση ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σε συνάντηση που πραγματοποίησαν εντός Ηλείας με αφορμή την παρουσία της Υπουργού στο νομό μας.

Οι παρεμβάσεις που αφορούν στα αρχαιολογικά μνημεία της Ηλείας, εντάσσονται στην γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη όλων των μνημείων της χώρας, με πρωταρχικό και κυρίαρχο μέλημα την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Στα θετικά συγκαταλέγεται ο επαναπατρισμός του «θραύσματος Fagan» από το Περιφερειακό Μουσείο “Antonino Salinas” του Παλέρμο  και η επανένωσή του στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Όπως είπαν και η κα Μενδώνη και ο κ. Νικολακόπουλος, ήταν ένα πρώτο βήμα και αξίζει να σημειωθεί ότι για το ‘θραύσμα Fagan’ και τις διαδικασίες για την επιστροφή του είχε ενημερωθεί προσωπικά και ο κ. Νικολακόπουλος κατά το επίσημο ταξίδι του τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Σικελία, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Βουλής.

Στο επίκεντρο Αρχαία Ολυμπία- Αρχαία Ήλιδα- Επικούριος Απόλλωνας

Αναφορικά με τα μνημεία στην Ηλεία, διαπιστώθηκε η σημαντική πορεία του έργου συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των οικοδομημάτων της Ρωμαϊκής περιόδου στην Αρχαία Ολυμπία. Πέρα από την προστασία των μνημείων αυτών, το έργο θα προσδώσει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εικόνα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και θα ενισχύσει σημαντικά το χρόνο παραμονής των επισκεπτών.

Πέρα από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις και την σημαντικότατη επένδυση της Microsoft, ο κ. Νικολακόπουλος έδωσε έμφαση και στην περαιτέρω ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, επισημαίνοντας ότι η Αρχαία Ολυμπία διαρκώς μας αποκαλύπτεται και οφείλουμε να συμβάλλουμε στην ανάδειξη και προβολή του λίκνου του πολιτισμού.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Αρχαία Ήλιδα, η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας. Η κα Μενδώνη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή και αυτό που ζήτησε και ο κ. Νικολακόπουλος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συγκεκριμένου προγράμματος ανάδειξης και ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου, ενώ τόσο η Υπουργός όσο και ο Ηλείος βουλευτής έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στην σύνδεση της των αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Ήλιδας και της Αρχαίας Ολυμπίας, μέσω του μονοπατιού της εκεχειρίας που αποτελεί ισχυρό μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών.

Αναφορικά με το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, βρίσκεται σε εξέλιξη και προχωρά καλά το έργο αναστήλωσης και δρομολογείται η δεύτερη φάση εργασιών, με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ. 

Θετικές εξελίξεις για Κάστρο Χλεμούτσι και Ι.Ν. Δαφνιώτισσας

Σε ότι αφορά το Κάστρο Χλεμούτσι και τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Δαφνιώτισσα (Παναγία Δαφνιώτισσας), για τα οποία είχε σχετικές πρόσφατες παρεμβάσεις ο κ. Νικολακόπουλος, το Υπουργείο Πολιτισμού θα χρηματοδοτήσει το έργο πυρασφάλειας και φωτισμού του Κάστρου Χλεμούτσι, ενώ θα προτείνει και την χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ της δεύτερης φάσης ανάδειξής του. Παράλληλα, ο κ. Νικολακόπουλος έθεσε εκ νέου στην Υπουργό το θέμα ενίσχυσης με επιπλέον προσωπικό, προκειμένου το Κάστρο να είναι επισκέψιμο περισσότερες ώρες και συζητήθηκαν συγκεκριμένες λύσεις.

Θετική είναι η εξέλιξη που αφορά και στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Δαφνιώτισσα. Μετά την έγκριση της μελέτης αναστήλωσης, η κα Μενδώνη ενημέρωσε τον κ. Νικολακόπουλο ότι το Υπουργείο θα προτείνει το συγκεκριμένο έργο για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες και ο Ιερός Ναός, που αποτελεί μνημείο, να καταστεί ασφαλής και λειτουργικός.

Παράλληλα δρομολογούνται παρεμβάσεις και σε άλλα μνημεία του νομού, με τον κ. Νικολακόπουλο να επισημαίνει το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύει το Υπουργείο Πολιτισμού για το νομό μας. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος