Τα εισοδήματα συρρικνώνονται, ο νέος πτωχευτικός έρχεται
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”97052″ img_size=”full”][vc_column_text]Με την πανδημία να συρρικνώνει δραστικά τα εισοδήματα των πολιτών και τον τζίρο στην αγορά, ο Πτωχευτικός Κώδικας είναι προφανές ότι έρχεται να εφαρμοστεί στην πιο ακατάλληλη στιγμή για την οικονομία της χώρας, που στο τρίτο τρίμηνο φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό ύφεσης.
Ηδη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα), το δεύτερο τρίμηνο, στην καρδιά της πανδημίας, καταγράφηκε βουτιά 11,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, των εισοδημάτων των νοικοκυρών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, και διαμορφώθηκε από 32,83 δισ. ευρώ σε 28,96 δισ. ευρώ.
Και ουδείς αμφιβάλλει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, πράγμα που ενισχύει την επιχειρηματολογία ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας θα μεγεθύνει τους κραδασμούς στην οικονομία, θέτοντας και πάλι εν αμφιβόλω την ήδη πληγωμένη κοινωνική συνοχή. Πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιδοματικές «ασπιρίνες», ώστε να περιοριστεί το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή του νόμου.
Θεωρείται δεδομένο ότι ο νέος Πτωχευτικός θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο η μάχη στην κοινοβουλευτική διαδικασία που θα συνεχιστεί μετά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας (πιθανότατα από Δευτέρα) θα δοθεί -τουλάχιστον στο καθαυτό νομοθέτημα, μιας και η ατζέντα των θεμάτων είναι μεγάλη- ώστε να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις που θα ενσωματωθούν στη δευτερογενή νομοθεσία, δηλαδή στις 45 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που θα ακολουθήσουν.
Επί του παρόντος και σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, η έντονη κριτική που ασκήθηκε από αντιπολίτευση και φορείς για τα εισοδήματα που εντάσσονται στην πτωχευτική περιουσία είχαν αποτέλεσμα την αναδίπλωση της κυβέρνησης ώστε να μη γίνει η διάταξη «κερκόπορτα» για την κατάργηση του ακατάσχετου των 1.250 ευρώ. Βάσει της νομοτεχνικής βελτίωσης θα εντάσσονται τα ποσά άνω του 12πλάσιου του ακατάσχετου λογαριασμού, αντί των εύλογων δαπανών διαβίωσης (περί τα 600 ευρώ). Επομένως, από την πτωχευτική περιουσία μπορεί να εξαιρεθεί εισόδημα ίσο με το 12πλάσιο του ακατάσχετου, δηλαδή 15.000 ευρώ.
Ετσι, για ένα μονομελές νοικοκυριό, που το ετήσιο ύψος εύλογων δαπανών διαβίωσης είναι 8.180 ευρώ, θα εξαιρούνταν από την πτωχευτική του περιουσία, με βάση το 12πλάσιο του ακατάσχετου, τα 15.000 ευρώ, μπορεί να κερδίσει έως και 6.820 ευρώ ετησίως για ένα έως τρία χρόνια, έως ότου δηλαδή απαλλαγεί από τα χρέη του. Σημειώνεται ότι βάσει των διατάξεων η απαλλαγή σε ένα έτος επέρχεται αν στην πτωχευτική περιουσία υπαχθεί η πρώτη κατοικία.
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]