FOLLOW US: facebook twitter

Τα διλήμματα του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ημερομηνία: 30-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Η αρχή έγινε με το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά στη Χαριλάου Τρικούπη θα βρεθούν μπροστά σε δύσκολες πολιτικές επιλογές για θέματα όπως η συνταγματική αναθεώρηση, ο εκλογικός νόμος και η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα πολιτικά διλήμματα για το Κίνημα Αλλαγής θα ήταν αμείλικτα σε περίπτωση που καλούνταν να συμπράξει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Παρόλο που οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου οδήγησαν σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήδη βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες πολιτικές επιλογές και θα βρεθεί σύντομα σε δυσκολότερες.

Οι μετεκλογικές προκλήσεις για τη Χαριλάου Τρικούπη ξεκίνησαν με αφορμή τη συζήτηση για την επερχόμενη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όπου οι πιέσεις από πλευράς κυβέρνησης -διά στόματος του πρωθυπουργού- για από κοινού ψήφιση προκάλεσαν την έντονη ενόχληση του κόμματος, με εκφράσεις περί «προβοκάτσιας» και «μονταζιέρας».

Την ίδια ώρα, από στελέχη και βουλευτές ακούγονταν διαφορετικές απόψεις, ενώ η ηγεσία κατέληξε στη θέση/πρόταση για επαναφορά της ρύθμισης που προβλεπόταν στον νόμο Διαμαντοπούλου του 2011.

Πέρα από το άσυλο, στη νέα πολιτική και κοινοβουλευτική περίοδο που ξεκινά από τον Σεπτέμβριο, έπονται σημαντικότερα θέματα, π.χ. η συνταγματική αναθεώρηση, ο εκλογικός νόμος και η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό γιατί οι έδρες του Κινήματος Αλλαγής (22) μαζί με τη Ν.Δ. (158) αθροίζουν οριακά τον αριθμό 180, ο οποίος «ξεκλειδώνει» αρκετά ζητήματα σε ό,τι αφορά τα προαναφερθέντα.

Ο εκλογικός νόμος

Παρόλο που η δημόσια συζήτηση για πτυχές αυτών των ζητημάτων έχει ξεκινήσει, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν επιθυμεί να εμπλακεί από τώρα σε έναν τέτοιο διάλογο. «Καμία συναλλαγή και καμία παραθεσμική διαδικασία. Όλα θα συζητηθούν όταν η κυβέρνηση πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες», λένε πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, το κόμμα της Φώφης Γεννηματά είχε καταψηφίσει την απλή αναλογική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έχει ταχθεί υπέρ ενός συστήματος με αναλογικότητα αλλά και κυβερνησιμότητα. Θα επαναφέρουν την πρότασή τους για ένα μπόνους το πολύ 35 έδρες και μόνο σε όποιο κόμμα ξεπερνάει το 42% και θα τη βάλουν στο τραπέζι, όταν η κυβέρνηση πάρει τη σχετική πρωτοβουλία.

Το θέμα του εκλογικού νόμου σχετίζεται και με τη συνταγματική αναθεώρηση, ειδικά μετά την πρόταση Αλιβιζάτου για αναθεώρηση του σχετικού άρθρου με στόχο να απαιτούνται 180 βουλευτές και όχι 200 για άμεση εφαρμογή ενός εκλογικού νόμου στις επόμενες εκλογές και όχι στις μεθεπόμενες. Από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να μπουν σε πολιτικά παιχνίδια και θα τοποθετηθούν επισήμως στον κατάλληλο χρόνο.

Πάντως το μήνυμα που στέλνει εδώ και καιρό η Φώφη Γεννηματά στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πως το κόμμα της δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση και στην πλειοψηφία της Ν.Δ., ειδικά για τέτοια ζητήματα.

Όσον αφορά την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας, στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν ταχθεί υπέρ ενός Προέδρου προερχόμενου από την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Άλλωστε και το 2015 είχαν ψηφίσει, μαζί με το Ποτάμι, υπέρ του Νίκου Αλιβιζάτου και όχι υπέρ του Προκόπη Παυλόπουλου. Την υπόθεση θα περιπλέξει μια ενδεχόμενη αλλαγή στάσης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει δεσμευτεί διά του προέδρου του ότι θα ψηφίσει εκ νέου τον κ. Παυλόπουλο. Ωστόσο η μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης είχε ως αποτέλεσμα να ακούγονται σκέψεις από ορισμένα στελέχη της Κουμουνδούρου για μη στήριξη του κ. Παυλόπουλου.

Αριθμητικά πάντως, οι 180 έδρες των Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν απαιτούν τη σύμπραξη τη ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο είναι δύσκολο από το Κίνημα να συμφωνήσουν σε επανεκλογή του σημερινού Προέδρου.

Προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ της αντιπολίτευσης στη Ν.Δ. και της μη ταύτισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής εισέρχεται στη νέα περίοδο με τρίπτυχο τη «μαχητική, προγραμματική και υπεύθυνη» αντιπολίτευση. Οπως λένε, θα εκφράζουν τους πιο αδύναμους, στις πολιτικές που διαφωνούν θα προτείνουν εναλλακτικές λύσεις και πάντως είναι διατεθειμένοι να υπερψηφίζουν «ό,τι είναι αναγκαίο για τη χώρα και τον λαό».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος