FOLLOW US: facebook twitter

Στα χαρακώματα της αντιπολίτευσης

Ημερομηνία: 30-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
Του Δημήτρη Τερζή

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη νέα κυβέρνηση, περιμένοντας να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα της Νέας Δημοκρατίας την κατάλληλη στιγμή ● Η Κουμουνδούρου δεν θα επιτρέψει στη Ν.Δ. να οικειοποιηθεί τα κεκτημένα της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως έχει ήδη προσπαθήσει, ενώ ετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη μάχη το φθινόπωρο που θα κατατεθούν το μεσοπρόθεσμο και ο προϋπολογισμός.

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να βρει την αντιπολιτευτική του διάσταση ως αξιωματική αντιπολίτευση. Οι ανακοινώσεις στελεχών απέναντι στις πρώτες εξαγγελίες που βγαίνουν από τη νέα κυβέρνηση είναι σχεδόν καθημερινές, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μια προσπάθεια ανάδειξης του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προσπαθεί να οικειοποιηθεί η Ν.Δ. και να το παρουσιάσει σαν δικό της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν θα βγει στον δρόμο για να ζητήσει εκλογές, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Από την επιλογή των προσώπων σε καίριες θέσεις της δημόσιας διοίκησης, και όχι μόνο, έως την κατάθεση νομοσχεδίων, όπως αυτό που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης με το οποίο όχι μόνο εκτιμάται ότι κομματικοποιείται πλήρως η δημόσια διοίκηση, αλλά, το κυριότερο, απαξιώνονται και υποβαθμίζονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους σε καίριους τομείς όπως η Υγεία, ο δημόσιος τομέας κ.ά.

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι στη Ν.Δ. υπάρχει μια σχετική αγωνία για το πώς θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την κεντρική πολιτική σκηνή στο μέλλον. Εκτιμάται, άλλωστε, πως με αυτή τη λογική φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης επιχειρούν ήδη να δημιουργήσουν μια εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Εκτιμάται επίσης ότι τη Ν.Δ. θα τη βόλευε ένας ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο με εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κυβέρνηση να τον ταυτίσει και πάλι με τους λεγόμενους «μπαχαλάκηδες» και να επαναφέρει το αφήγημά της περί λαϊκισμού και ισοπεδωτικής αντιπολίτευσης. Η γραμμή της Κουμουνδούρου ως προς αυτό το σκέλος είναι ξεκάθαρη. Αντιπολίτευση και στα έδρανα -με πολιτικό λόγο- και στον δρόμο με αντίστοιχη κινητοποίηση. Από εκεί και πέρα, σε άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα κρίνονται ως θετικές από τον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει η ανάλογη στήριξη με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.

Πέραν του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, το επόμενο ανοιχτό όσο και καυτό μέτωπο είναι εκείνο της επένδυσης στο Ελληνικό. Την ώρα που η κυβέρνηση με κάθε τρόπο διατυμπανίζει ότι έως τις 10 Αυγούστου θα έχει «ξεκολλήσει» η επένδυση, ο τομεάρχης Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, δήλωνε χθες στην ΕΡΑ: «Αυτό που παρέλαβε η δική μας κυβέρνηση στο Ελληνικό ήταν απλώς μία σύμβαση του Δημοσίου με τη Lamda Development. Δεν είχαν οριοθετηθεί οι αρχαιολογικοί χώροι, οι αιγιαλοί, τα ρέματα. Εμείς προχωρήσαμε την επένδυση, βγήκαν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα, έγινε η μετεγκατάσταση 69 φορέων από τον χώρο του Ελληνικού και τώρα, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο ΣτΕ, αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις και ο διαγωνισμός για το καζίνο».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «στο Ελληνικό έγινε μία αγορά η οποία δεν είχε καν τοπογραφικό. Δεν οριζόταν σαφώς το τι ακριβώς αφορούσε η αγοραπωλησία».

Πάντως, η πρώτη πραγματική μάχη μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δοθεί το φθινόπωρο και ειδικότερα τον Σεπτέμβριο με την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου και εν συνεχεία με τον προϋπολογισμό. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η κατάσταση στα οικονομικά θα έχει ξεφύγει τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό κενό.

Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί εκεί από τη Ν.Δ. είναι πώς θα καλυφθεί το κενό αυτό. Αν δηλαδή θα υπάρξουν περικοπές σε κοινωνικές παροχές και ποιες θα είναι αυτές. Τότε λοιπόν θα χτυπήσουν τα πρώτα τύμπανα του πολέμου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος