FOLLOW US: facebook twitter

Τα διαβήματα του δήμου Ζαχάρως στην Περιφέρεια

Ημερομηνία: 11-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”104731″ img_size=”full”][vc_column_text]

Γράφει ο Θεόδωρος Κόλλιας, Διαχειριστής του yannitsochori.blogspot.com

Επί δέκα [10] χρόνια έχουμε συστρατευθεί και συμπαραταχθεί στο πλευρό της Νέας Δημοτικής Αρχής με επιδίωξη και τρανή επιθυμία τούτος ο τόπος επιτέλους να δει μια άσπρη μέρα. Επιτέλους γιατί όλοι οι προηγούμενοι και περισσότερο ο Πανταζάρας που ήταν ο μακροβιότερος και σε ευνοϊκές, πλουσιοπάροχες εποχές, έχουν φέρει το δήμο σε αυτή την άθλια κατάσταση. Επί 30 χρόνια και βάλε δεν έχει γίνει ούτε ένα ΕΡΓΟ με προοπτική και ορίζοντα στο μέλλον. Ένα έργο – έστω ένα – έχει να δει η Ζαχάρω από την εποχή του πεφωτισμένου Καραπαναγιώτη. Ούτε καν τον Βιολογικό Καθαρισμό δεν κατάφεραν να συντηρήσουν. Τα λύματα της Ζαχάρως πέφτουν ακατέργαστα στην θεϊκή λακούβα, τη Λίμνη του Καϊάφα. Εντάξει έφτιαξαν κάτι αγροτικούς δρόμους με άσφαλτο και κάτι γεφύρια αλλά τα περισσότερα στις παραμονές των εκλογών για ευνόητους λόγους, ψηφουλάκια και τέτοια Μαυρογιαλούρικα. Τόσες και τόσες ευκαιρίες είχαν και αρκετά προγράμματα υπήρξαν αλλά ο ένας , παλιότερα, ξημεροβραδιαζόταν με το τάβλι στου Κούκιου και ο άλλος χάθηκε στα ανατολικά κράτη ψάχνοντας για νυφάδες.

Ετούτη η δημοτική αρχή έχει μαζί της τις όλες τις ελπιδοφόρες προοπτικές να πετύχει. Υπόψη όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δύσκολο πεδίο και ενέχει πλήθος παγίδων έτσι ώστε εύκολα οδηγούνται οι δημαρχεύοντες σε αλλοπρόσαλλους σκοπούς και στο κυνήγι μαγισσών.

Όμως αυτή η μακροχρόνια συμπόρευση επουδενί μεταφράζεται σε μια άκριτη αποδοχή όλων των δράσεων και ενεργειών και σε μια απριόρι δημιουργία ορδών από  εσαεί χειροκροτητές.

Εξαρχής μάλιστα τονίσαμε ότι  απέναντι στον φίλο μας Αλεξανδρόπουλο θα είμαστε αυστηροί κριτές μια και έχει όλα τα εχέγγυα να πετύχει και να υπάρξει μια πραγματική ανόρθωση σε όλο τον δήμο. Θετικό προτέρημα είναι ότι έχει μια παράταξη διακομματική από όλο τον πολιτικό γαλαξία αλλά για να υπάρχει αρμονική συνεργασία απαιτείται αφενός μαστοριά από τον επικεφαλής και αφετέρου όλοι μα όλοι να αφήσουν στην άκρη τα κομματικά τους πανωφόρια. Και περισσότερο οι άμεσοι συνεργάτες του οι αντιδήμαρχοι.

Είθε.

Αμ΄ έπος, αμ΄ έργον!

Κύριε Διευθυντά μετά από την μακρόσυρτη αλλά χρήσιμη εισαγωγή, ας πάμε στο καθαυτό θέμαπου έχει να κάνει με τα  διαβήματα του Δήμου Ζαχάρως στην Περιφέρεια και είναι οι 15 Προτάσεις, ύψους 29 εκατ. Ευρώ. Εξάλλου για αυτό το θέμα υπήρξε  ειδική  αναφορά στην αξιόλογη εφημερίδα σας την προηγούμενη Δευτέρα.  Επί του προκειμένου θα ασχοληθούμε με την πρώτη και τελευταία πρόταση, την 15η, που θεωρούμε ότι είναι και οι πιο σημαντικές.

Η 1η Πρόταση έχει να κάνει με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο στο παραλιακό μέτωπο και η 15η με την κατασκευή Νέας Επαρχιακής Οδού Γιαννιτσοχώρι – Ν. Φιγαλία.

Λοιπόν:

1η Πρόταση.

Με νόμο 4447/16 “Χωροταξικός Σχεδιασμός–Βιώσιμη  Ανάπτυξη και άλλες διατάξεις” που η αρχική τουεκπόνηση έχει τις ρίζες του στην εποχή της περιβόητης διαρχίας [1914, κυβέρνηση Σαμαρά, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με Γιάννη Μανιάτη Υπουργό ΠΕΚΑ] τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια [Ε.Χ.Σ] αποτελούν βασικά του στοιχεία  και είναι  σύνολα κειμένων και διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζονται χρήσεις γης, γενικοί όροι και περιορισμοί δόμησης καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται ώστε να καταστούν οι εν λόγω περιοχές κατάλληλες είτε για την οργανωμένη ανάπτυξη παραγωγικών ή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είτε για την πραγματοποίηση προγραμμάτων και παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας.

Σαφώς καθορίζεται ότι η  έγκριση των Ε.Χ.Σ γίνεται με προεδρικό διάταγμα, με το οποίο  εγκρίνονται επίσης και οι κατευθύνσεις, όροι και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, τα οποία πρέπει να τηρούνται κατά την υλοποίηση και εξειδίκευση των Ε.Χ.Σ, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τις κείμενες διατάξεις Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Βεβαίως δεν είμαστε ειδικοί επιστήμονες, φυσικά όμως διαθέτουμε κοινή λογική, σύμφωνα με την οποία εύκολα διαπιστώνεται ότι  οι παραπάνω όροι και τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και οι όροι δόμησης  είναι ήδη καθορισμένοι με το γνωστό, περιβόητο Π.Δ. για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, το εκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπορευμένο και εκ δεξιών και αριστερών εφαρμοζόμενο.

Είναι δυνατόν ένα μεταγενέστερο Π.Δ. να αναιρέσει διατάξεις προηγούμενου Π.Δ. που ήδη εφαρμόζεται δια πυρός και σιδήρου.

Επομένως ολόκληρη η 1η πρόταση δεν ενέχει ουδεμία πιθανότητα ανταπόκρισης, δυστυχώς είναι  Δονκιχωτισμός και αναρωτιέμαι για το μέγεθος της τύφλωσης  που υπάρχει στο δήμο κατά του Π.Δ. για την Προστασία και γιατί κάποιος από την τεχνική υπηρεσία του δήμου ρητά και κάθετα δεν τους κάνει τα πράγματα λιανά και ξάστερα!!!

Πολύ φοβάμαι λοιπόν ότι το όλο εγχείρημα του δήμου για Ειδικά Χωρικά Σχέδια για την παραλιακή περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί μια μεγάλη …φενάκη!

15 Πρόταση

Η Πρόταση για την οδό Γιαννιτσοχώρι-Ν.Φιγαλία, αναβαθμίζει όλο το δήμο γιατί σχετίζεται με τον Παρθενώνα της Πελοποννήσου, τον Επικούριο Απόλλωνα, αφού καθιστά εύκολη την επίσκεψη των τουριστών στο ναό αλλά και στους ξακουστούς καταρράχτες της Νέδας, τις οποίες τώρα εκμεταλλεύονται κατά κόρον και μόνο οι Μεσσήνιοι. Επίσης πολύ θα διευκολυνθούν και οι κάτοικοι της Ζούρτσας αλλά και αυτοί των πιο πάνω ορεινών χωριών.

Σημειωτέον η πρόταση υπάρχει από την εποχή της Δημαρχίας στη Ζούρτσα του Γιαννάκη Πιπιλή, όπου Δ/ντής στη 3η ΔΕΚΕ της Περιφέρειας ήταν ο ξάδελφος Ηλίας Κόλλιας. Μάλιστα υπάρχουν και οι σχετικές μελέτες και τα κατατεθειμένα Σχέδια.

Αμήν και πάλι Αμήν[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot