FOLLOW US: facebook twitter

Τα «Αστέρια» ταξίδεψαν στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου!

Ημερομηνία: 12-03-2024 | Συντάκτης:

Μαθητές του 3ου Γυμνασίου Πύργου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη συγγραφέα του βιβλίου Νέλλη Γεωργούλια και τον εικονογράφο Νίκο Τουμαζάτο

Οι μαθητές της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Πύργου, ύστερα από πρωτοβουλία της φιλολόγου τους κας Μαρίας Παπουτσή, ασχολήθηκαν με το βιβλίο “Αστέρια” της Νέλλης Γεωργούλια, σε εικονογράφηση Νίκου Τουμαζάτου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινοι Ήρωες, στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας και ειδικότερα του προγράμματος Φιλαναγνωσίας.

Πρόκειται για μια παραμυθική ιστορία που απευθύνεται κυρίως σε έφηβους αλλά και ενήλικες και έχει ως θέμα τη διαχείριση των αλλαγών που συμβαίνουν στη διάρκεια της ζωής.

Προ ημερών, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου, όπου συνάντησαν τη συγγραφέα Νέλλη  Γεωργούλια καθώς και τον εικονογράφο του βιβλίου κ. Νίκο Τουμαζάτο.

Σε μια εποχή που έχουν αλλοιωθεί οι αναγνωστικές μας συνήθειες λόγω του ψηφιακού εθισμού, με τη δράση αυτή αποδείχθηκε στην πράξη πως το βιβλίο αποτελεί ακόμη πολύτιμη πηγή απόλαυσης και γνώσης.

Στο πλαίσιο μιας ενδιαφέρουσας διαδραστικής συζήτησης ήταν εμφανής η όμορφη διάθεση προσέγγισης του κειμένου αλλά και των εικόνων από τα παιδιά, η επιθυμία τους για ουσιαστικό μοίρασμα ανησυχιών και συναισθημάτων, καθώς και το αυθόρμητο ξεδίπλωμα της ιδιαίτερης οπτικής τους γεμάτης από ευαισθησία και φρεσκάδα.

Αξίζει να αναφερθούν τα όμορφα λόγια που ήταν γραμμένα σε μια μικρή κάρτα που συνόδευε τα λουλούδια που πρόσφεραν στη συγγραφέα και που αποτυπώνουν τη γεύση που τους άφησε αλλά και την έμπνευση που τους χάρισε:

«Το δέντρο σύμπαν δεν έχει τέλος… η έμπνευση δόθηκε… το ταξίδι ξεκίνησε… Σας ευχαριστούμε».

Πολλές ευχαριστίες στην κα Μαρία Παπουτσή για την ευγενική της πρωτοβουλία, τον φιλόλογο κ. Γιώργο Αγγελόπουλο για την παρουσία και τη στήριξή του, καθώς και την κα Νίκη Κατσιάπη, Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου για τη θερμή φιλοξενία!

Αλλάζουμε, αλλά… ZOYME!

Η φιλόλογος κ. Μαρία Παπουτσή  για την συγκεκριμένη παρουσίαση στη Βιβλιοθήκη, έγραψε το παρακάτω συγκινητικό σημείωμα :

« Αχ αυτές οι ξαφνικές ανατροπές της ζωής. που σε διώχνουν από το σίγουρο και το ασφαλές, που σε κάνουν να αλλάζεις, αλλά τελικά να βρίσκεις δυνάμεις να νικάς τη νοσταλγία για όσα αφήνεις πίσω σου και να ανακαλύπτεις νέους στόχους, νέες «φωλιές», νέους «παραδείσους».

Γι’ αυτές τις αλλαγές συζητήσαμε στο μάθημα της Λογοτεχνίας με τους μαθητές του τμήματος Γ2 του 3ου Γυμνασίου Πύργου και ψάξαμε να βρούμε ήρωες σε βιβλία που να μας μοιάζουν. Και τους βρήκαμε στο βιβλίο της κυρίας Νέλλης Γεωργούλια με τίτλο: «Αστέρια». Διαβάσαμε το βιβλίο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ακολουθήσαμε τα ΑΣΤΕΡΙΑ στο ταξίδι τους, προσπαθώντας να κατανοήσουμε τί κρύβεται πίσω από τις λέξεις «Παράδεισος», «Χρυσά Φτερά», «Φωλιά», «Σμήνος», «Δέντρο – Σύμπαν». Μιλήσαμε αρκετά, αλλά η συζήτηση δεν έμεινε μόνο στο μάθημα. Γκρεμίσαμε τα τείχη της τάξης, πετάξαμε ως τη φωλιά της γνώσης, τον χώρο πολιτισμού, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης μας μαζί με τον κ. Γιώργο Αγγελόπουλο. Η παρέα μας μεγάλωσε και η κυρία Γεωργούλια μαζί με τον κύριο Νίκο Τουμαζάτο, που είχε επιμεληθεί την εικονογράφηση του βιβλίου, μας περίμεναν στον φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης. Στην παρέα μας προστέθηκαν ο κ. Γιώργος Τσουκαλάς και η κ. Φιορέλα Χρυσαυγή Ασλάνη. Μέσα από μια αληθινή, αμφίδρομη επικοινωνία μοιραστήκαμε συναισθήματα και εκφράσαμε προβληματισμούς. Μας γοήτευσε ο λόγος της συγγραφέα και μας μάγεψε ο τρόπος σκέψης που αποτυπώθηκε με λόγια και εικόνες. Με απλό τρόπο φάνηκε στην πράξη η δύναμη και η μαγεία του βιβλίου, αλλά κυρίως μας δόθηκε η ευκαιρία ξεφεύγοντας για λίγο από τις οθόνες να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ως συνειδητοποιημένοι αναγνώστες.

Και αν μας ρωτάτε τί τελικά κρατήσαμε από όλη αυτή την εμπειρία, αυτό που σίγουρα βρήκαμε πίσω και πέρα από όλη τη δράση είναι τον ίδιο μας τον εαυτό… εμάς… τα «πουλιά αστέρια» που ετοιμαζόμαστε σε λίγο να ανοίξουμε τα φτερά μας, να αφήσουμε την ασφάλεια της «φωλιάς» μας… του Γυμνασίου και να πετάξουμε για άλλες «φωλιές», αυτές που θα χτίσουμε με εφόδια τις γνώσεις, την αγάπη και τη φροντίδα που πήραμε τα τρία αυτά χρόνια.

Η έμπνευση δόθηκε… το δέντρο σύμπαν δεν έχει τέλος… το ταξίδι ξεκίνησε και εμείς σας ευχαριστούμε κυρία Γεωργούλια!!!»

Η ανάρτηση από τη Σελίδα στο facebook των Χάρτινων Ηρώων


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος