FOLLOW US: facebook twitter

Τα αδέσποτα το μόνο που χρειάζονται είναι αγάπη και φροντίδα!

Ημερομηνία: 04-04-2024 | Συντάκτης:

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Γράφει η Κική Κολοβέρου


Τα συναντάμε σε κάθε μας βήμα. Κατοικούν μόνιμα σε πλατείες, είναι σταθεροί θαμώνες μαγαζιών, τριγυρνούν στο κέντρο και τις γειτονιές. Ο λόγος για τα αδέσποτα ζώα και την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας.

Η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα –όπως και απέναντι στους συνάνθρωπους μας- δείχνει τον πολιτισμό και την παιδεία μιας κοινωνίας. Τα ζώα μας δίνουν την αγάπη τους και το μόνο που ζητούν είναι να μην τα εγκαταλείψουμε.

Ας βάλουμε, λοιπόν, τον εαυτό μας στη θέση τους και ας αναλάβουμε δράση. Η υιοθεσία ενός σκύλου ή μιας γάτας είναι υπόθεση σοβαρή όπως σοβαρή πρέπει να είναι και η διαχείριση τους από τους Δήμους της Ηλείας, η πλειοψηφία των οποίων έχει κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος, απομένουν όμως πολλά περισσότερα για να μπορούμε να μιλάμε για προστασία και φροντίδα.

Τα κενά που υπάρχουν, καλύπτουν οι Φιλοζωικές οργανώσεις, που φιλοξενούν και περιθάλπουν δεκάδες αδέσποτα σε ιδιωτικούς χώρους. Για να συνεχίσουν όμως, απαιτούν στήριξη αλλά κυρίως ζητούν την εφαρμογή του Νόμου για τις στειρώσεις καλώντας ταυτόχρονα τον καθένα μας, να υιοθετήσει ένα αδέσποτο προσφέροντας του αγάπη και προστασία.

Προσπάθειες από Δήμους

Η δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων επιχειρείται χρόνια τώρα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα από το Δήμο Πύργου καθώς ακόμα δεν έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος. Πρόσφατα συγκροτήθηκε η εκ του νόμου αρμόδια Πενταμελής Επιτροπή ενώ έχει ανακοινωθεί ότι θα εφαρμοστεί στο προσεχές διάστημα πρόγραμμα στειρώσεων.

Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έχει εξασφαλίσει από το 2019 το ποσό των 373.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» για κατασκευή ιδιόκτητου δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων και ακόμα εκκρεμούν οι διαδικασίες ενώ ο Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων έχει ήδη αγοράσει έκταση 40στρ μεταξύ των ΤΚ Πλουτοχωρίου, Διασέλλων, Σκιλλούντος και Γρυλλου.

Πιο κοντά από κάθε άλλο Δήμο της Ηλείας στην δημιουργία καταφυγίου 48 θέσεων είναι ο δήμος Ζαχάρως, στον οποίο έχει υπογραφεί από τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 η κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων, σε έκταση εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών, αλλά εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ζαχάρως, στη δημοτική κοινότητα Ξηροχωρίου.

Αλέξης Καστρινός – Δήμαρχος Πηνειού

«Δείκτης πολιτισμού η προστασία των ζώων»

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων -4η Απριλίου- αποτελεί μία επιπλέον αφορμή υπενθύμισης της βαθύτατης υποχρέωσης του πολιτισμένου κόσμου απέναντι στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Αποτελεί ένα ακόμη εφαλτήριο αφύπνισης και ευαισθητοποίησης ολόκληρης της κοινότητας για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Το μήνυμα της ημέρας είναι διττό· αφορά αφενός την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων αφετέρου την αφύπνιση για την προστασία τους από περιστατικά κακοποίησης.

Για τον Δήμο Πηνειού αποτελούν προτεραιότητα η προστασία των αδέσποτων ζώων, η εξασφάλιση συνθηκών ευζωίας καθώς και η κινητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα υιοθεσίας. Προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Ζώων του Δήμου, έχουμε ενεργές συμβάσεις αφενός για την περισυλλογή και τη μεταφορά των αδέσποτων ζώων αφετέρου για την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών –ιατροφαρμακευτική περίθαλψη-, ενώ στο προσεχές μέλλον θα υπάρξουν εξελίξεις αναφορικά με την κατασκευή καταφυγίου.

Πρέπει ωστόσο να γίνει κατανοητό αφενός ότι η διαχείριση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος απαιτεί ένα ευρύ φάσμα δράσεων και πρωτοβουλιών, προσεκτικό σχεδιασμό, επίμονες και συστηματικές προσπάθειες αφετέρου ότι η συμπεριφορά απέναντι στα ζώα είναι δείκτης πολιτισμού και η προστασία τους αποτελεί υπόθεση όλων».

Γιάννης Λέντζας – Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

«Καταφύγιο μέχρι το τέλος του έτους»

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων έρχεται να μας υπενθυμίσει το διαρκές και σοβαρό κοινωνικό και πολιτιστικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν ακόμα εν έτει 2024 οι κοινωνίες παγκοσμίως. Δυστυχώς δεν έχει περάσει στην κοινωνία ολοκληρωτικά η ιδέα πως τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, έχουν δικαίωμα στην ευζωία και τη φροντίδα.

Ως Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης προχωράμε σταθερά τις διαδικασίες για τη δημιουργία Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, το καταφύγιο δεν αποτελεί την λύση του προβλήματος. Μεγάλο μέρος του προβλήματος προέρχεται από τα αστείρωτα και άνευ σήμανσης οικόσιτα ζώα. Αντιλαμβανόμενοι την οικονομική δυσπραγία μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας, πήραμε πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, να κάνουμε μια ενδεικτική καταγραφή των οικόσιτων ζώων, προκειμένου να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση από το υπουργείο εσωτερικών για στειρώσεις και σημάνσεις των οικόσιτων ζώων, βοηθώντας αφενός τους συμπολίτες μας και προλαμβάνοντας αφετέρου διεύρυνση του προβλήματος των αδέσποτων.

Το ουσιαστικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, είναι πως, το κεντρικό κράτος τους ανέθεσε την επίλυση αυτού του κομβικού ζητήματος, χωρίς να παράσχει ούτε τους απαραίτητους πόρους, αλλά ούτε και τα απαραίτητα εργαλεία. Με τα περιορισμένα οικονομικά, που διαθέτουμε, βάζουμε σε προτεραιότητα στειρώσεις για τα έγκυα αδέσποτα σκυλιά και τα επιθετικά, προκειμένου να αποτρέψουμε την εξάπλωση του προβλήματος και να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα επιθετικότητας εναντίον συμπολιτών μας, που ευτυχώς είναι πολύ περιορισμένα. Στη διαχείριση του προβλήματος, οφείλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τόσο τη Φιλοζωική Οργάνωση, που δραστηριοποιείται στο Δήμο μας, όσο και τους απλούς εθελοντές, που με προσωπική εργασία και έξοδα συμβάλουν ουσιαστικά στη διαχείριση του ζητήματος. Θεωρώ πως για να περάσουμε από τη διαχείριση στην επίλυση του προβλήματος, οφείλουμε να εργαστούμε ομαδικά, ο καθένας από το δικό του μέρος, με γνώμονα το καλό των ίδιων των ζώων αλλά και της τοπικής κοινωνίας μας για την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος».

Αλέξανδρος Γεωργουλής – Αντιδήμαρχος Διοικητικής Μέριμνας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του Δημότη

«Πολύπλευρες δράσεις για τα αδέσποτα στο Δήμο Ήλιδας»

 «Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα είναι ημέρα ευαισθητοποίησης, καθώς μας υπενθυμίζει ότι κάποια αδέσποτα ζουν χωρίς στέγη, φροντίδα και αγάπη και μας καλεί να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας στα πλάσματα αυτά, υιοθετώντας ένα ζώο συντροφιάς. Επιπλέον μας αφυπνίζει, καθώς δεν είναι λίγα τα φαινόμενα κακοποίησης των ζώων.

Τόσο η εγκατάλειψη όσο και η έμπρακτη βία (τραυματισμοί, βασανιστήρια, θανατώσεις) καταδεικνύουν ζήτημα έλλειψης πολιτισμού και αντιμετωπίζονται – ορθά – από το δικαιϊκό μας σύστημα ως εγκληματικές πράξεις.

Ο Δήμος Ήλιδας αναπτύσσει πολύπλευρη δράση, θέτοντας στο επίκεντρο τον έλεγχο της υγείας και του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, προκειμένου να συμβιώνουν αρμονικά στη δική μας κοινωνία. Συγκεκριμένα:

1. Καλύπτει, σε συνεργασία με κτηνιάτρους, τις ηλεκτρονικές σημάνσεις, εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις και στειρώσεις αδέσποτων ζώων.

2. Παρέχει τη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση ζωονόσων και λοιπών ασθενειών των αδέσποτων  ζώων.

3. Έχει δημιουργήσει χώρο φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, ώστε να φιλοξενούνται κατά προτεραιότητα τα αδύναμα, άρρωστα και επιθετικά ζώα.

4. Παρέχει δωρεάν ζωοτροφές σε φιλόζωους, που φιλοξενούν ή φροντίζουν αδέσποτα ζώα.

5. Με τη συνδρομή των Φιλοζωϊκών Ενώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή πραγματοποιεί υιοθεσίες αδέσποτων ζώων.

6. Στον προγραμματισμό μας, έως το τέλος της θητείας μας, είναι η δημιουργία ζωνών σίτισης αδέσποτων με την τοποθέτηση ταϊστρών, η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την δημιουργία σύγχρονου και πιστοποιημένου Καταφυγίου αδέσποτων ζώων σε έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου Ήλιδας και η πραγματοποίηση κύκλου επισκέψεων σε σχολεία με στόχο την ευαισθητοποίηση και την προαγωγή της φιλοζωίας της νέας γενιάς».

Ασπασία Κλοκανά, ενεργή πολίτης, Συντονίστρια του προγράμματος «Ακολουθώντας ένα τετράποδο: ο κόσμος των κατοικίδιων» που υλοποιείται στα σχολεία της Ηλείας

«Η λύση θα έρθει μέσα από την εκπαίδευση»

«Ευαισθητοποιημένη για το θέμα των ζώων και ειδικά των αδέσποτων στο νομό και παρατηρώντας τόσα χρόνια την πολύ κακή εικόνα που επικρατεί, η οποία δεν προβάλει πολιτισμό αξίες και σεβασμό για την ζωή, ως ενεργή πολίτης πιστεύω ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο μέσω της εκπαίδευσης των νεότερων γενιών. Έτσι, σε συνεργασία με την μεγαλύτερη φιλοζωική οργάνωση «Save a Greek Stray” που πρεσβεύει τα ίδια ιδανικά ξεκινήσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλο τον νομό από τον Ιανουάριο του 2023 με πρώτο σταθμό τον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης όπου κάναμε εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλα σχεδόν τα σχολεία, συνεχίσαμε το 2024 με όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας του Δήμου Πύργου και έπονται μέσα στον μήνα και της δευτεροβάθμιας. Σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για την φιλοζωία, την σωστή διαβίωση και τη βελτίωση του τρόπου ζωής τους. Αυτές οι δράσεις μας, έρχονται να δέσουν με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Πιερρακάκη για τον ορισμό της 4ης Απριλίου ως μέρα εκπαίδευσης για την φιλοζωία σε όλα τα σχολεία. Η αντιμετώπιση από τους εκπαιδευτικούς σε σχέση με το 2023 που πρώτο ξεκινήσαμε στην Ηλεία έχει μεγάλη διαφορά καθώς ενώ πέρυσι κάποιοι το αντιμετώπισαν με δυσπιστία, φέτος και μετά την απόφαση του Υπουργού ζητούσαν μόνοι τους υλικό και δράσεις.

Προσπαθούμε να αλλάξουμε την νοοτροπία για την καλύτερη ευζωία των ζώων και να προάγουμε πολιτισμό και σεβασμό στην ζωή τους. Οι εκπαιδευτές, διευθυντές καθηγητές δάσκαλοι και όσοι εμπλέκονται με την εκπαίδευση οφείλουν να διδάσκουν και να προωθούν αυτές τις αρχές είτε είναι φιλόζωοι είτε όχι».

Ασπασία Πισιμάνη – Χριστοπουλου Εθελοντές Αδέσποτων Ψυχών

«Υιοθετήστε ένα αδέσποτο»

«Η φιλοζωική με την επωνυμία Εθελοντές Αδέσποτων Ψυχών ιδρύθηκε το Μάιο του 2021 με σκοπό να περιθάλψει άρρωστα και τραυματισμένα ζώα και να μεριμνήσει στο κομμάτι των στειρώσεων για την μείωση του πληθυσμού τους, αλλά και να συμβάλει στο να βρεθούν οικογένειες που θα υιοθετήσουν υπεύθυνα κάποιο από αυτά. Αυτήν την στιγμή φροντίζουμε σε ιδιωτικούς χώρους που έχουμε κατάλληλα διαμορφώσει περίπου 100 σκυλιά. Τα πιο πολλά από αυτά ανήκουν στο Δήμο Πύργου. Επιθυμούμε την ομαλή συνεργασία με το Δήμο αλλά δυστυχώς είμαστε ακόμα σε δυσμενή θέση. Δεν υπάρχει η τακτική μηνιαία ποσότητα της απαιτούμενης τροφής, για την σίτιση των ζώων, δεν υπάρχουν τα αντιπαρασιτικά χάπια, δεν υπάρχει μέριμνα για κουτάβια που συνεχώς βρίσκονται. Εύχομαι να βρεθεί η χρυσή τομή για να επιτευχθεί ο στόχος μας και να υπάρξει αρμονική συνεργασία με τους φορείς».

Άρτεμις Δημητροπούλου – Ψυχολόγος-Εκπρόσωπος Φιλοζωϊκής Ένωσης “Αδέσποτες ψυχές Αμαλιάδας”

«Αγαπήστε αυτά τα πλάσματα…»

“Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων. Αυτή η μέρα δεν είναι μέρα γιορτής. Δεν είναι μέρα χαράς. Είναι ημέρα για να μας θυμίζει την τραγική κατάσταση που ζει ένα αδέσποτο στους δρόμους και τους κινδύνους που ελλοχεύει αυτό. Είναι μέρα για να μας προτρέπει να κοιτάξουμε γύρω μας και να βοηθήσουμε τα τόσα άστεγα και δυστυχισμένα πλάσματα, που βρέθηκαν εκεί έξω, χωρίς να είναι δική τους επιλογή. Επειδή κάποιος ασυνείδητος συμπολίτης μας το βαρέθηκε και το πέταξε στο δρόμο. Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τα αδέσποτα ζώα, σαν εθελόντρια, κυρίως στην περιοχή της Αμαλιάδας. Καθημερινά συναντώ άστεγα, βασανισμένα και άρρωστα ζώα.

Καθημερινά δέχομαι τηλεφωνήματα από συμπολίτες μου, που έχουν βρει πεταμένα νεογέννητα κουτάβια ή γατάκια σε κάδους σκουπιδιών… κυριολεκτικά σαν σκουπίδια! Καθημερινά, διασώζουμε αβοήθητα ζώα  ή δεσπόζομενα ζώα που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης ή παθητικής κακοποίησης (μόνιμα δεμένα ,χωρίς κατάλληλο κατάλυμα κτλ. ). Προσωπικά, έχω φτάσει να φιλοξενώ 35 ζώα με δική μου θέληση και δικά μου έξοδα! Η κατάσταση στην περιοχή μας, όπως και σε όλη την χώρα, πάει απ’ το κακό στο χειρότερο. Παρά τους νόμους για την προστασία των ζώων, και τον τελευταίο ειδικά, τον ν.4830/21, δεν βλέπω καμιά βελτίωση. Δεν βλέπω καμιά προσπάθεια εκ μέρους των πολιτών … ή ακόμα και εκ μέρους των δήμων να σταματήσει αυτή η εγκληματικότητα. Το κυριότερο πρόβλημα θεωρώ ότι είναι η απουσία παιδείας και η έλλειψη ενσυναίσθησης για αυτά τα πλάσματα ή ακόμα αν θέλετε και ο υπερβολικός εγωισμός εκ μέρους του ανθρώπου. Ένας σοβαρός παράγοντας της αύξησης των άστεγων ζώων και κουταβιών είναι η ΜΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.

Ο νέος νόμος που προανέφερα, επιβάλει την υποχρεωτική στείρωση για τα κατοικίδιά μας, παρ’ όλα αυτά καθημερινά βρίσκουμε και μαζεύουμε νεογέννητα πεταμένα κουτάβια, κλεισμένα σε τσουβάλια, πεταμένα σε κάδους…ένα έγκλημα κακουργηματικού χαρακτήρα που τιμωρείται με πρόστιμο 30.000€! ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ – ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ -ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ…. ΜΟΝΟ ΑΓΑΠΗ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΦΑΓΗΤΟ… -ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ; – Ας γίνουμε επιτέλους λίγο περισσότερο ΆΝΘΡΩΠΟΙ…».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot