FOLLOW US: facebook twitter

Tο βιβλίο ως διαχρονικό τονωτικό της σκέψης μας

Ημερομηνία: 28-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Γράφει ο Καπώνης Αλέξης, ερευνητής της επιστήμης της πληροφορικής, διπλωματούχος μεταπτυχιακού στα ευφυή πληροφοριακά συστήματα πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο σύγχρονος άνθρωπος μοιάζει με ακροβάτη πάνω  στο σχοινί της  ραγδαίας τεχνολογικής προόδου και  προσπαθώντας να ισορροπήσει, απομακρύνει οτιδήποτε τον βοηθά τόσο στην διάνοιξη των πνευματικών του οριζόντων  όσο και στην διαύγεια της σκέψης του.

Το βιβλίο αποτελεί τον σύμμαχο του μυαλού μας που όμως παραγκωνίσαμε για να στραφούμε στις μαύρες οθόνες, οι οποίες βομβαρδίζουν τον άνθρωπο με πληροφορίες  που δεν μπορεί να διαχειριστεί καθώς  επίσης και με διαφημίσεις που επιδρούν  αρνητικά στην ψυχολογία του, ιδίως όταν αδυνατεί να αγοράσει τα υλικά αγαθά που προστάζει το life style της εποχής. Το μόνο κοινό που έχουν οι οθόνες αυτές με τα βιβλία είναι το  σχήμα καθώς  το ανθρώπινο μάτι είχε εκπαιδευτεί επιτυχώς να διαβάζει στο ορθογώνιο, άρα η μετάβαση στην οθόνη θα ήταν σαφώς πιο ομαλή.

Το διάβασμα ενός βιβλίου έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί την σκέψη ενώ παράλληλα η απουσία εικόνων που το χαρακτηρίζει διεγείρει την φαντασία με αποτέλεσμα να τις δημιουργούμε μόνοι μας, σε αντίθεση με τον καταιγισμό των  έτοιμων εικόνων που δεχόμαστε άκριτα από την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο  νευροεπιστήμονα Γκρέκορι Μπέρνς «oι νευρωνικές μεταβολές που παρατηρήσαμε στα συστήματα που συνδέονται με την κίνηση και τις αισθήσεις υποδηλώνουν ότι το να διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα μπορεί να μας βάλει μέσα στο σώμα του πρωταγωνιστή». Επομένως γίνεται αντιληπτό ότι με την ανάγνωση  ενός συναρπαστικού βιβλίου βιώνουμε μια εμπειρία που ανανεώνει το μυαλό μας και δυναμώνει την σκέψη μας.

Ας διαβάσουμε λοιπόν  ένα βιβλίο  κατά την περίοδο των γιορτών, που θα ταξιδέψει την σκέψη μας  μακριά από την σύγχρονη πραγματικότητα. Ας αποδράσουμε για λίγο από τους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινής ζωής  σχηματίζοντας εικόνες που θα μας οπλίσουν με δημιουργικότητα ,αποφασιστικότητα και ψυχική ενέργεια.  Σε μία χώρα που αναζητά εναγωνίως την νέα της  ταυτότητα, ας της μεταφέρουμε μέσα από την γνώση τις ιδέες για να οραματιστεί το μέλλον της.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot