FOLLOW US: facebook twitter

20 εκατ. ευρώ για το “Πύργος-Καλό Νερό”

Ημερομηνία: 28-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

«Πράσινο» φως για την βελτίωση της Εθνικής Οδού Πύργου – Κυπαρισσίας στο τμήμα από την πρωτεύουσα της Ηλείας έως το Καλό Νερό, άναψε το υπουργείο Υποδομών. Μετά την μελέτη που εξασφάλισε η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος το 2015, το υπουργείο χρηματοδοτεί με 20 εκατομμύρια ευρώ τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε μήκος 50 χλμ. Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος χθες σε δηλώσεις του, αν χρειαστεί θα ζητηθεί και νέο κονδύλι, προκειμένου η παρέμβαση να είναι όσο το δυνατόν ολοκληρωμένη… Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στην άνοιξη του 2018. Το έργο των 20 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το Τομεακό ΕΣΠΑ του υπουργείου Υποδομών και θα γίνουν πρόσθετες προτάσεις για αρκετά άλλα επικίνδυνα σημεία που απαιτούν εξειδικευμένη συντήρηση.

Στη σύσκεψη που έγινε χθες στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, συμμετείχαν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δυτ. Ελλάδας κα Μπίνα, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Σταθερής Τροχιάς και Οδικής Ασφάλειας του υπουργείου Υποδομών Αλέξανδρος Καλαβάσης, ο προϊστάμενος Τμήματος Κατασκευών της ίδιας διεύθυνσης Θωμάς Μπουνέλης, ο σύμβουλος του υπουργείου για το συγκεκριμένο έργο κ. Βουρδουλάκης και ο διευθυντής Τεχν. Υπηρεσιών Π.Ε. Ηλείας, Μιχάλης Καλογερόπουλος. Το έργο αφορά στην άρση της επικινδυνότητας της οδού, στο τμήμα των 50 χλμ, εκ των οποίων τα 42 χλμ επί ηλειακού εδάφους και μέσα από «δύσκολα» τμήματα όπως περιοχή Natura.

Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιόπουλος «… σήμερα … παίρνουν σάρκα και οστά οι κόποι και οι προσπάθειες 2 ½ ετών. Το 2015 παραλάβαμε στην Θεσσαλονίκη από την ΕΓΝΑΝΤΙΑ Α.Ε. την μελέτη Οδικής Ασφάλειας του άξονα Πύργος – Νέδα – Καλό Νερό. Πέρασε πολύς χρόνος και υπερπηδήθηκαν πολλά εμπόδια για να βρισκόμαστε σήμερα σε ένα καλό σημείο. Δυστυχώς ολόκληρο το τμήμα της Ολυμπίας οδού που διέρχεται από την Ηλεία έχει αποκοπεί από την παραχώρηση, με τεράστια ευθύνη των κυβερνήσεων. Εμείς είχαμε ένα πολιτικό καθήκον, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να διεκδικήσουμε, προς πάσα κατεύθυνση,  τα μεγάλα έργα που μας αναλογούν, για να μην συνεχίσει η Ηλεία να αποτελεί ουραγό της ανάπτυξης.

Το έργο που καταφέραμε, μπορεί να μην αντικαθιστά ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, κάτι τέτοιο άλλωστε ξεπερνά τις δυνάμεις της Περιφέρειας αλλά αναμφισβήτητα αποτελεί μια μεγάλη παρέμβαση συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε δύσκολες οικονομικές  συνθήκες, και πρέπει νομίζω να αναγνωριστεί ως επιτυχία.

Το έργο αυτό   το οποίο φιλοδοξούμε να δημοπρατηθεί τους προσεχείς μήνες, θα περιλαμβάνει ενδεικτικά, παρεμβάσεις και βελτιώσεις σε υφιστάμενους κόμβους, δημιουργία νέων κόμβων, βελτιώσεις καμπυλότητας και ορατότητας της οδού, οριζόντια και κάθετη σήμανση, αλλαγή και βελτίωση ασφαλτοτάπητα, φωτισμός κλπ.

Οι ευχαριστίες μας προς το Υπουργείο που αποδέχτηκε το δίκαιο αίτημά μας είναι αυτονόητες, όπως αυτονόητη είναι και η διαρκής διεκδίκησή μας για κάθε έργο που θεωρούμε απαραίτητο για την Ηλεία και κυρίως αυτό του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα –Πύργος, το οποίο εξακολουθεί να είναι πρώτο στην ατζέντα μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας σχολίασε πως συνεχίζεται η προσπάθεια για τα μεγάλα έργα του νομού, όπως ο παραλιακός δρόμος, ενώ σύντομα θα γίνουν γνωστές οι νέες διεκδικήσεις για την Ηλεία, ενόψει του αναπτυξιακού συνεδρίου, σε μια κοινή προσπάθεια από όλους τους φορείς, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ο κ. Γεωργιόπουλος σχολίασε πως η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και η Π.Ε. Ηλείας δεν σταματούν να διεκδικούν το τεχνικό και φυσικό αντικείμενο της Ολυμπίας Οδού από την Πάτρα έως την Τσακώνα. Ιδιαίτερα το τμήμα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα έχει «παγώσει» πλήρως και μόνο η εταιρία «Μορέας» επεξεργάζεται μια μελέτη για το τμήμα Τσακώνα – Καλό Νερό, όπου όπως φαίνεται δεν θα αργήσει να ωριμάσει, είτε με τη μορφή της Ολυμπίας Οδού, είτε με άλλη μορφή έργου. Τέλος σε ότι αφορά τις εξελίξεις από την Ευρώπη για το «Πάτρα – Πύργος» οι «Jaspers» ήραν τις επιφυλάξεις που είχαν για τη μελέτη κόστους – οφέλους και αναμένεται η οριστικοποίηση του έργου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Τρία εκατ. ευρώ για το Πύργος-Ολυμπία-Όρια Ηλείας-Αρκαδίας

Ένας άλλος σημαντικός οδικός άξονας, αυτός που οδηγεί από τον Πύργος προς την Τρίπολη μέσω Ολυμπίας, χρειάζεται επίσης συντήρηση. Το έργο με προϋπολογισμό τριών εκατομμυρίων ευρώ, έχει δημοπρατηθεί, αναδείχθηκε μειοδότης και βρίσκεται στη διαδικασία των ενστάσεων.

Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα τότε μέσα στην άνοιξη θα δημοπρατηθεί και αυτό το έργο. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο στα παλιά, όσο και στα νέα τμήματα της οδού, όπως της Περιμετρικής της Αρχ. Ολυμπίας. Παρέμβαση θα ζητηθεί να γίνει και στις Καρούτες στη παλιά εθνική οδό Πύργου – Τριπόλεως, όπου οι φθορές είναι μεγάλες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος