FOLLOW US: facebook twitter

Σύσσωμος ο Πύργος απαιτεί ΑΜΕΣΕΣ λύσεις για το Νοσοκομείο 

Ημερομηνία: 30-09-2022 | Συντάκτης:

  • Πρωτοφανής για τα τοπικά δεδομένα η ευρύτητα και η ομοφωνία στη σύσκεψη φορέων

Συνάντηση άμεσα με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ζητούν οι περισσότεροι από τριάντα φορείς του Πύργου και της Ηλείας που συμμετείχαν το απόγευμα της Τετάρτης (28/9) στην πρωτοφανή για τα τοπικά δεδομένα ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο με πρωτοβουλία του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου. Με θέμα την αναγκαία και κατεπείγουσα στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και την ένταξη του σε καθεστώς υπηρεσιών υγείας «άγονης ζώνης τύπου Α».

Όπως αποφασίστηκε απολύτως ομόφωνα, πρώτα από όλα ζητείται από τον Υπουργό Υγείας να υπάρξει άμεσα συνάντηση στο Υπουργείο, όπου εκεί θα τεθούν επιτακτικά τα εξής:

– Άμεση στελέχωση του Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου και ιδιαίτερα της Παθολογικής Κλινικής

– Νομοθετική ρύθμιση μέσω κατάθεσης τροπολογίας, περί υπαγωγής της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου στις Υπηρεσίες Υγείας Άγονης Ζώνης Τύπου Α.

Υπήρξε επίσης κοινή τοποθέτηση – απόφαση πως εάν δεν υπάρξει θετική απάντηση θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ήταν μια πρωτόγνωρη σε εύρος και ομοφωνία αυτή η συνάντηση για το Νοσοκομείο και χαρακτηρίστηκε από έντονο πνεύμα διεκδίκησης. Να σημειωθεί πως στη διάρκεια της ήταν πολύ χαρακτηριστική και συγκινητική η περιγραφή ενός ατυχούς περιστατικού, μιας γυναίκας που κατέληξε, από την κόρη της συνταξιούχο νοσηλεύτρια, η οποία περιέγραψε γλαφυρά τη φοβερή ανεπάρκεια των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Παράλληλα, στη συζήτηση αυτή αναδείχθηκαν δυστυχώς κι άλλα περιστατικά κακής νοσηλείας – όχι κακής πρακτικής του ιατρικού προσωπικού – διότι ένας γιατρός δεν επαρκεί να κάνει τη δουλειά των έξι που προβλέπει ο Οργανισμός.

Παν. Αντωνακόπουλος: «Πρέπει να εξαντλήσουμε τη δυνατότητα να βελτιωθεί το πλαίσιο διαγωνισμού για την έλευση γιατρών»

Συνολικότερα, αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι που αφορούν την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Υγεία της Ηλείας, με κύριο πρόβλημα την Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου,  η οποία έχει μείνει με μόλις έναν μόνιμο γιατρό.

 – Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, στην τοποθέτηση του τόνισε πως απαιτείται να εξαντληθεί κάθε νόμιμη δυνατότητα, αρχής γενομένης από την κατάθεση τροπολογίας από τους βουλευτές Ηλείας, όπως έγινε στην πιο πρόσφατη χρονικά περίπτωση της Κέρκυρας, για την ένταξη του Νοσοκομείου σε καθεστώς υπηρεσιών υγείας «άγονης ζώνης τύπου Α».

«Από τις απαντήσεις που δόθηκαν στη Βουλή σε ερωτήσεις βουλευτών, φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει η πρόθεση για νομοθετική πρωτοβουλία που θα ικανοποιεί το καθολικό αίτημα των φορέων της περιοχής. Εμείς πρέπει να εξαντλήσουμε τη δυνατότητα να βελτιωθεί το πλαίσιο διαγωνισμού για την έλευση γιατρών στην Παθολογική του Γ.Ν. Ηλείας και ιδιαίτερα της Ν.Μ. Πύργου. Όλοι μας υπερθεματίζουμε να κριθεί άγονη η Ηλεία, με αυξημένα κίνητρα, οικονομικά και επιστημονικής εξέλιξης και θέλουμε τροπολογία όπως έγινε πρόσφατα για την Κέρκυρα», επισήμανε και πρόσθεσε ότι ο δήμος είναι έτοιμος να συνδράμει με κίνητρα στη στήριξη των γιατρών.

«Εμείς θέλουμε τη νομιμότητα δαπάνης από τους ΟΤΑ για την ενίσχυση των γιατρών με κάθε τρόπο. Ως δημοτικό συμβούλιο έχουμε εκφράσει τη θέση μας για δαπάνη στήριξης των γιατρών που θα έρθουν και θέλουμε τροπολογία όπως της Κέρκυρας. Πρόσφατα στείλαμε από τον Δήμο Πύργου προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, καθώς και στους Βουλευτές Ηλείας, το υπόμνημα για το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, συνυπογραμμένο από φορείς. Μαζί με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όπως κι αυτές που προέκυψαν από συσκέψεις φορέων που έχουν γίνει. Η κατάσταση στην Παθολογική είναι επικίνδυνη για τη ζωή των ασθενών, αφού δεν μπορεί ένας γιατρός να καλύψει όλες τις ανάγκες, ούτε παθολόγος μετακινούμενος από αλλού, μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς αυτό που μπορεί γιατί δεν προλαβαίνει. Η προσφορά υπηρεσιών είναι πολύ λιγότερη από τη ζήτηση. Άρα χρειαζόμαστε κάτι πιο δυναμικό και ηχηρό, συλλογικά, στο πλαίσιο της νομιμότητας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Καθολική εκπροσώπηση από τους φορείς και τις συλλογικότητες

Παρευρέθηκαν στη σύσκεψη: Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.Αθανάσιος, μεταφέροντας και τη στήριξη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού και της Ι.Μ. Ηλείας στα αιτήματα των φορέων για την στελέχωση του Γ.Ν. Ηλείας, οι αντιδήμαρχοι Πύργου Γ.Αργυρόπουλος, Μ. Αχτύπης, Γ. Σπηλιωτόπουλος, εκπρόσωποι των Βουλευτών Ηλείας Α.Νικολακόπουλου, .Διον. Καλαματιανού, ο πρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας και επικεφαλής δημοτικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Νικολούτσος, ο εκπρόσωπος δημοτικής παράταξης Ν. Θεοδώρου, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Αντ. Καράμπελας, Χ. Μιχαλακόπουλος, πρόεδροι Τοπικών κοινοτήτων, όπως των Λαστεϊκων Π. Παναγούλης, Γουμέρου Ά. Γαβριλόπουλος, Ώλενας Λ.Παπαδόπουλος, Λατζοίου Ν. Μπαρτζάκος (που εκπροσώπησε και το Σύλλογο Γορτυνίων Ηλείας), ο γεν. γραμματέας του Δήμου Πύργου Γ. Βαρελάς, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΑΥΠ και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του δημάρχου Γ. Καραστέργιος, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Διονύσης Μπέλτσος, ο τομεάρχης Υγείας ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Άγγ.Μαντάς, ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Δ. Βάλαρης, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Γ.Ν. Πύργου Αγγ. Σαραντοπούλου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρ. Γιαννικούλης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Γ. Βένδρας, το μέλος Δ.Σ. ΕΒΕ Ηλείας Π. Τζανέτος, ο πρόεδρος κι ο ταμίας του συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν. Πύργου Γ. Γεωργίου και Π. Μυλωνάς, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αλ. Γαλανόπουλος, ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τ. Μυλωνόπουλος, η διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας Πύργου Κ. Πανέτα, ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Πύργου του Ε.Ε.Σ. Τ.Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Πύργου Ν.Τζαμαλής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας Π. Παπαναγιώτου, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος κι ο γεν. γραμματέας του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας Γ. Μαραγκός, Ν. Δημήτρουλας, Αγ.Κωτσάκης, ο πρώην πρόεδρος Ν.Ε. Ηλείας του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας Β. Κανελλόπουλος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Συνταξιούχων Τραπεζικών και της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Κ.Τριανταφυλλόπουλος.

Επιστολές απέστειλαν μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος (συμμετείχε σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την ίδια ώρα, χαιρέτησε την πρωτοβουλία των φορέων και τόνισε πως ζητείται νομοθετική επίλυση του προβλήματος με τη θέσπιση ισχυρών κινήτρων επιλογής των Ν.Μ. της Ηλείας όπως έχει ανάλογα θέσει κι ο ίδιος) κι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης (απών λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης εκτός Νομού, δηλώνοντας πλήρη συμφωνία με την απόφαση).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος