FOLLOW US: facebook twitter

Σύσκεψη για την καταγραφή εργατικού δυναμικού  στην Π.Ε Ηλείας

Ημερομηνία: 13-10-2022 | Συντάκτης:

Υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Β. Γιαννόπουλο και  την συμμετοχή Επιμελητηρίου, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και επιχειρήσεων

Έντονος ήταν ο προβληματισμός αναφορικά με την έλλειψη  εργατικού δυναμικού  για τις αυξημένες  ανάγκες της  αγροτικής  παραγωγής στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας κατά την διάρκεια της  σύσκεψης  που πραγματοποιήθηκε χθες στο συνεδριακό κέντρο με σκοπό την καταγραφή θέσεων και ειδικοτήτων που θα  πρέπει να καλυφθούν από πολίτες τρίτων χωρών με τη διαδικασία της μετάκλησης. 

Η καταγραφή γίνεται βάσει νόμου, καθώς με Κ.Υ.Α, που εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη εργασία (άρθρο 12 του Ν.4251/14), για εποχική απασχόληση (άρθρο 13 του Ν. 4251/14), απασχόληση αλιεργάτη (άρθρο 14 του Ν. 4251/2014) η απασχόληση υψηλής ειδίκευσης (άρθρα 109-27 του Ν. 4251/2014), που χορηγούνται σε πολίτες τρίτων χωρών ανά περιφέρεια και ειδικότητα απασχόλησης.  Με την ίδια απόφαση μπορεί να προβλέπεται προσαύξηση του ανώτατου αριθμού θέσεων έως δέκα τοις εκατό (10%),ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος  στην αρχική  τοποθέτησή του αφού πρώτα ευχαρίστησε όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση επεσήμανε την ανάγκη εποικοδομητικής συνεργασίας  για  την καταγραφή των  αναγκών  σε εργατικό δυναμικό  από συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και επιχειρήσεις ώστε διαμορφωθεί η τελική πρόταση  προς  τα συναρμόδια Υπουργεία. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, μέσα από την διαμόρφωση ενός ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου για τους εργάτες γης.  Για πολλοστή φορά πληρώνουμε  τις παθογένειες του συστήματος αφού  το νομοθετικό πλαίσιο  δεν επιτρέπει ομαλές συνθήκες παραμονής για την κάλυψη από πολίτες τρίτων χωρών με τη διαδικασία της μετάκλησης.  Αυτή τη στιγμή  τα προϊόντα μας κινδυνεύουν να μείνουν ασυγκόμιστα εξαιτίας της έλλειψης εργατών οι οποίοι φεύγουν μαζικά προς άλλες χώρες (Ιταλία Ισπανία).  Οι θέσεις εργασίας  ανά Περιφέρεια στον πρωτογενή τομέα ορίζονται από σχετική ΚΥΑ, ανά διετία και είναι αδιανόητο να μην συνδέονται με τις δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), όπου φαίνονται ξεκάθαρα οι ανάγκες σε εργατικό προσωπικό. Επίσης είναι επιτακτική η επικαιροποίηση των ΜΑΕ (Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας) ανά καλλιέργεια καθώς η σημερινή λίστα απέχει κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.»

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος τόνισε  ότι  με την ενεργειακή κρίση  την αύξηση του κόστους παραγωγής και την έλλειψη εργατικών χεριών θα εγκαταλειφθούν  δυναμικές καλλιέργειες με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες και πρόσθεσε: «Ο βασικός  λόγος που διαλέγει αυτή τη στιγμή να φύγει ένα μεγάλο ποσοστό εργατών γης από την περιοχή μας  δεν είναι το αυξημένο μεροκάματο σε άλλες χώρες  είναι γιατί η Ιταλία και  η Ισπανία έχουν  φτιάξει μια διαφορετική διαδικασία στην έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων. »

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Παρασκευόπουλος ΗΛΙΣ Α.Ε. Αντώνης Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ως Νομός και ως χώρα με την έλλειψη εργατών γης είναι τεράστιο. «Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και ήδη αυτή τη στιγμή μιλάμε για μία πτώση της παραγωγής από 30 – 40% σε διάφορα προϊόντα τα οποία κινδυνεύουμε να τα χάσουμε στα ράφια και στις αγορές του εξωτερικού. Πρέπει επειγόντως χθες η κυβέρνηση τα υπουργεία και οι συναρμόδιοι φορείς να κάνουν μία σύσκεψη και έναν προγραμματισμό βάση αυτόν που λέμε σήμερα, δηλαδή την καταγραφή των εργατών που χρειαζόμαστε είτε μέσω των επιχειρήσεων είτε οι αγρότες μας ώστε να παράξουμε και να έχουμε την επάρκεια των προϊόντων τόσο για τα ράφια του εξωτερικού όσο και για το εσωτερικού. Ένα κομμάτι είναι πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να λυθεί άμεσα και έχει να κάνει με τις άδειες παραμονής. Η πρόταση του επιμελητηρίου και προσωπικά δική μου είναι να πάμε στο μοντέλο της Ιταλίας οι οποίοι δίνουν προσωρινές άδειες παραμονής με δικαίωμα εργασίας εντός της ιταλικής επικρατείας. Αυτό σημαίνει ότι δίνει μία άδεια παραμονής στον αλλοδαπό ο οποίος θα δουλέψει εντός της χώρας αλλά δεν του δίνει το δικαίωμα να φύγει εάν φοβάται σαν Ευρωπαϊκή Ένωση από τους Νόμους ότι θα φύγει εκτός από την χώρα του» είπε και πρόσθεσε ότι το ημερομίσθιο έχει ξεπεράσει τα  35 με 40 ευρώ στο 7ωρο. «Το δεύτερο και το βασικότερο που ζητήσαμε μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία είναι ότι πρέπει να υπάρξουν χώροι υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους».

Ο πρόεδρος των Ελαιοτριβείων Βορείου Ηλείας Νίκος Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα όσον αφορά το προσωπικό της ελαιοσυγκομιδής τόνισε όμως ότι δεν θεωρεί οτι ο καρπός θα μείνει στα δέντρα. «Υπάρχει άμεση ανάγκη αλλά θεωρώ ότι καθένας θα βρει τρόπο να μαζέψει το προϊόν του ανεξαρτήτως κόστους». Επιπλέον εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι κάποιοι εργάτες ζητούν αύξηση του μεροκάματου επειδή το ίδιο το προϊόν έχει αυξημένη τιμή υποστηρίζοντας πως αυτό είναι εκμετάλλευση και δε θα πρέπει να υπάρχει. «Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση ενώ όσον αφορά την παραγωγή οι ενδείξεις είναι θετικές το ίδιο και οι τιμές».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων και επιχειρήσεων ενώ  μοιράστηκαν σχετικά έντυπα για να σταλούν  με τις  προτάσεις τους μέχρι και την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στην Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε Ηλείας στο e-mail: da@ilia.pde.gov.gr.    Στην σύσκεψη συμμετείχαν  ο εντεταλμένος σύμβουλος Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος,  o Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες σε θέματα Εγγείων Βελτιώσεων Γιώργος Κοντογιάννης, ο Προϊστάμενος  της Δ/νσης Ανάπτυξης Αριστομένης Μανιάτης, εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών κ.α.  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia