FOLLOW US: facebook twitter

Σύσκεψη για τη διαχείριση του δρυοδάσους Φολόης

Ημερομηνία: 17-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

dasiki-druodasos-foloi2Επί τάπητος τα προβλήματα σε σύσκεψη με εκπρόσωπο του ΥΠΕΚΑ

Παρουσία της εκπροσώπου του ΥΠΕΚΑ και συμβούλου του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, Δήμητρας Λυμπεροπούλου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας για την διαχείριση του οικοσυστήματος του δρυοδάσους της Φολόης. Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στη διαχείρισή του, αλλά κυρίως τα προβλήματα που υπάρχουν και έχουν να κάνουν με την λαθροϋλοτομία και την βόσκηση. Ως απάντηση σε όλα αυτά αναμένεται να υπάρξει η εκπόνηση της νέας διαχειριστικής μελέτης που θα προσφέρει λύσεις, που θα συμβάλουν στο να απολαύσει η τοπική κοινωνία τα προϊόντα του δάσους…

Η σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, βρέθηκε στον Πύργο χθες και συμμετείχε στη σύσκεψη για το θέμα, όπου άκουσε με προσοχή τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των δασικών υπηρεσιών αλλά και του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου, καθώς και των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στο νομό. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο μικρό συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας υπό τον εκτελών χρέη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Διονύση Παναγιωτόπουλο και τον διευθυντή Δασών Ηλείας Παναγιώτη Κορισιάνο.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος «…ενώνουμε από κοινού τις δυνάμεις μας, η Περιφέρεια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το υπουργείο να βρούμε τρόπους ώστε τα όσα συζητήσαμε να υλοποιηθούν άμεσα. Το βασικό είναι να διαχειριστούμε το δάσος με τέτοιο τρόπο ώστε και να συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία, αλλά και να προστατευτεί το ίδιο και το περιβάλλον. Ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχουμε καταθέσει προτάσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα μαζί με άλλες περιφέρειες της Ευρώπης και Πανεπιστημιακούς φορείς και είμαστε σε αναμονή εγκρίσεων των προτάσεων, που περιλαμβάνουν και θέματα προστασίας και διαχείρισης δασών. Όποιο πρώτο μας εγκριθεί θα το καταθέσουμε ώστε να προχωρήσουμε σε δράσεις. Ευελπιστούμε πως οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν σύντομα και θα έχουμε αποτελέσματα». Παράλληλα σχολίασε πως το βασικότερο πρόβλημα είναι η λαθροϋλοτομία. «Οι τοπικές κοινωνίες που έχουν ανάγκη από κάποια προϊόντα του δάσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να εξυπηρετηθούν» ανέφερε. Παράλληλα επισήμανε στο θέμα της προστασίας, πως «η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να διασφαλίσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό την προστασία του δάσους. Ακόμα και μέσα από τα γραφεία τους οι υπάλληλοι μπορούν να παρακολουθούν το δάσος, είτε πρόκειται για πυρκαγιά, είτε για λαθροϋλοτομία».

korisianos-dasiki-druodasos-foloiΑπό την πλευρά του ο Διευθυντής Δασών Ηλείας Παναγιώτης Κορισιάνος αναφερόμενος στη σύσκεψη είπε πως «στόχος είναι να γίνει διάλογος και να καταλήξουμε στις προτάσεις που απαιτούνται. Εγώ και οι συνάδελφοι θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε τεχνοκρατικά και να δώσουμε λύσεις. Το θέμα δεν είναι να στηριζόμαστε στη διαλεκτική της άρνησης με τις απαγορεύσεις, αλλά επιστημονικά και τεχνοκρατικά να δίνουμε λύσεις. Η Κάπελη είναι ένα θαυμάσιο δάσος, μοναδικό στα Βαλκάνια, που αντιμετωπίζει προβλήματα από την λαθροϋλοτομία και τη βόσκηση. Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Το βέβαιο είναι πως έχει εγκαταλειφθεί η διαχείρισή του δάσους αυτού και πρέπει επειγόντως

Έχει πυκνώσει το δάσος.  Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν περιστατικά λαθροϋλοτομίας. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τις ελλείψεις στις υπηρεσίες μας, θεωρώ πως είναι ελεγχόμενο το θέμα, αλλά πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουν και πάλι οι υλοτομίες και να δώσουμε μέσα από μια κοινωνική προσέγγιση τα προϊόντα του δάσους στους κατοίκους της περιοχής. Είναι μεγάλη ανάγκη κυρίως για τα καυσόξυλα. Μέσα από μια ολοκληρωμένη διαχεριστική μελέτη υπάρχουν προτάσεις και για άλλες μορφές αξιοποίησης και ανάδειξης όπως ο εναλλακτικός τουρισμός που θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης πολλών επισκεπτών» σχολίασε ο κ. Κορισιάνος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Δασάρχες Πύργου κ. Λάττας, Αμαλιάδας κ. Θωμόπουλος, ο γ.γ. του δήμου Ήλιδας κ. Πολυχρονόπουλος, ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας κ. Γεωργόπουλος, ο συντονιστής των ΑΝΕΛ Ηλείας κ. Τσιλιμίγκρας, ο αντιδήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κ. Γιαννακόπουλος, ο εκπρόσωπος της Α.Δ. Ηλείας Αστ. Διευθυντής κ. Καραχάλιος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος