Συρρίκνωση και στο βάθος… συγχώνευση!-Μία θέση για τη ΔΟΥ Πύργου και καμία για τη ΔΟΥ Αμαλιάδας
Μία θέση για τη ΔΟΥ Πύργου και καμία για τη ΔΟΥ Αμαλιάδας στη νέα προκήρυξη της ΑΑΔΕ
-Οδηγούμαστε σε αυτοκατάργηση των υπηρεσιών, η οποία πρωτίστως επιβαρύνει πολίτες και επιχειρήσεις, δηλώνει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΟΥ, Τρ. Καββαθάς
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Σε τροχιά διαρκούς συρρίκνωσης και υποβάθμισης έχουν μπει οι ΔΟΥ Πύργου και Αμαλιάδας, αφού παρά τα σοβαρά κενά σε προσωπικό, η νέα προκήρυξη 1Γ/2022 προβλέπει μόλις μία μόνιμη θέση για τον Πύργο και καμία για την Αμαλιάδα! Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποχωρήσει πάνω από δέκα εργαζόμενοι –είτε μετακινήθηκαν είτε συνταξιοδοτήθηκαν- από το ΔΟΥ Πύργου, με συνέπεια να έχουν μείνει 64 άτομα αντί για 77, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός των οργανικών θέσεων.
Ταυτόχρονα, στη ΔΟΥ Αμαλιάδας, εργάζονται 26 άτομα έναντι 32 που προβλέπει το οργανόγραμμα, ενώ και στις δύο υπηρεσίες επίκεινται κι άλλες αποχωρήσεις την επόμενη διετία, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης, ενώ και οι προσπάθειες κάλυψης των κενών μέσω κινητικότητας απέβησαν άκαρπες.
Η «αιμορραγία» στο προσωπικό έχει προκαλέσει δυσκολίες στη λειτουργία των δύο ΔΟΥ, επιβαρύνοντας με επιπλέον φόρτο εργασίας τους εναπομείναντες εργαζομένους, αλλά και τους πολίτες ή τους επαγγελματίες που συναλλάσσονται καθημερινά με την Εφορία, επηρεάζοντας αναπόφευκτα την οικονομική δραστηριότητα του τόπου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στις ΔΟΥ Αχαΐας-Ηλείας-Κεφαλληνίας-Ζακύνθου, Τρύφωνας Καββαθάς, εξέφρασε με δήλωσή του στην «Πρωινή» τον έντονο προβληματισμό του για τη μη κάλυψη των κενών στις οργανικές θέσεις, τονίζοντας ότι αυτό είναι πρωτίστως αρνητική εξέλιξη για τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό του νομού.
«Με τη δημοσίευση της 1Γ/2022 προκήρυξης, η οποία προβλέπει μόλις μία θέση για τη ΔΟΥ Πύργου και καμία για τη ΔΟΥ Αμαλιάδας, φαίνεται να προκαλείται η συρρίκνωση και η υποβάθμιση των υπηρεσιών δημοσίου χαρακτήρα, όπως είναι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, με την υποστελέχωση η οποία αφενός δημιουργεί σωρεία εσωτερικών προβλημάτων και δυσπραγία του στόχου και του έργου των υπαλλήλων και αφετέρου περιορίζει δραματικά το κύρος των υπηρεσιών και κλονίζει την εμπιστοσύνη των των φορολογούμενων πολιτών, αφού καθίσταται προβληματική η εξυπηρέτησή τους», τόνισε ο κ. Καββαθάς και πρόσθεσε πως θα πρέπει τόσο η Ανεξάρτηση Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δουν το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, λαμβάνοντας υπόψη και την απαρχαιωμένη μηχανογράφηση.
«Ούτε οι μισοί δεν θα ακολουθήσουν σε μια συγχώνευση»
Η διαρκής μείωση του προσωπικού στις δύο υπηρεσίες και η απροθυμία κάλυψης των ελλείψeων έχουν συμβάλει στο αναπτυχθεί έντονη φημολογία για νέο γύρο συγχωνεύσεων, ο οποίος αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη λειτουργία μόνο μίας Εφορίας στον Πύργο με το σκεπτικό ότι από τη συνένωση των 64+26 υπαλλήλων θα δημιουργηθεί μια ενιαία και πλήρως στελεχωμένη «υπερ-Εφορία».
Ο κ. Καββαθάς εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για το αν μια τέτοια απόφαση θα ήταν ευεργετική για τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι το άθροισμα των εργαζομένων δεν οδηγεί απαραίτητα στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
«Θεωρώ πως είναι στο πλάνο ως διαρκής επιδίωξη η συγχώνευση των δύο υπηρεσιών, ασχέτως αν δεν το έχουν ανακοινώσει ακόμα επίσημα. Υπάρχει σχέδιο και απλά θα το μάθουμε ένα ωραίο πρωί με ένα απλό ΦΕΚ, όπως έγινε και με τη Γ’ ΔΟΥ Πατρών, για αυτό και πρέπει να αντιδράσουμε έγκαιρα. Δεν θα αποδώσει όμως μια τέτοια ενέργεια, διότι αρκετοί υπάλληλοι της ΔΟΥ Αμαλιάδας έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η εικόνα που έχω είναι ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που θα έρθουν στον Πύργο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είναι αν όχι μονοψήφιος, σίγουρα πολύ μικρότερος από τους 26 που είναι σήμερα», ανέφερε και πρόσθεσε πως μια τέτοια απόφαση θα είναι ένας ακόμα κρίκος στην υποβάθμιση της Ηλείας.
«Πέρα από τις καινοτόμες εξαγγελίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών, να μπούμε και στην ουσία, διότι κανένα εγχείρημα δεν προχωρά με άδεια κτίρια και χωρίς ανθρώπινο δυναμικό. Η ηλικιακή κατανομή του προσωπικού και οι ελάχιστες τοποθετήσεις νέου ανθρώπινου δυναμικού δείχνουν ότι οδηγούμαστε στην αυτοκατάργηση των υπηρεσιών. Είναι ζήτημα που πρέπει να το αναδείξουμε διότι οι πολίτες που συναλλάσσονται με την Υπηρεσία, είναι εκείνοι που πρωτίστως δεν θα εξυπηρετούνται.
Ως πολίτης του νομού θέλω να τονίσω πως η συρρίκνωση της υπηρεσίας έρχεται ως συνέχεια της υποβάθμισης της Ηλείας τα τελευταία χρόνια, τόσο με την απομάκρυνση των ΑΕΙ και τη συρρίκνωση των δομών υγείας, όσο και με την ανυπαρξία οδικού δικτύου που καθιστά τη μετακίνησή μας –πέρα από οικονομικές επιπτώσεις- επικίνδυνη και έχει αφαιρέσει ζωές άδικα από τους πολίτες του νομού», σχολίασε ο κ. Καββαθάς.