FOLLOW US: facebook twitter

Σύντομα προσβάσιμος ο ναός της Παναγίας στο Βαρκό!

Ημερομηνία: 24-01-2024 | Συντάκτης:

-Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου από την Περιφέρεια

-Ικανοποιούμε ένα δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, δήλωσε ο αντιπερ/ρχης Υποδομών & Έργων, Βασίλης Γιαννόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με στόχο να γίνει ξανά επισκέψιμο το μνημείο και να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση προσκυνητών και επισκεπτών, ξεκίνησαν χθες οι εργασίες άρσης της επικινδυνότητας των βραχοπτώσεων στον σπηλαιώδη ναό της Παναγίας στο Βαρκό Καλίδονας του δήμου Ζαχάρως.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Έργων, Βασίλης Γιαννόπουλος, βρέθηκε στο σημείο και ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, τονίζοντας ότι η αποκατάσταση της λειτουργίας του ιστορικού ναού, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ικανοποιεί ένα δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας «Σάρενα».

Όπως εξήγησε στην «Πρωινή», λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, ήταν αναγκαία η εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης, η ολοκλήρωση της οποίας καθόρισε το είδος και το εύρος των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στο σημείο.

«Στόχος μας είναι η ασφαλής επαναλειτουργία του ιστορικού προσκυνηματικού χώρου, που τα τελευταία χρόνια παρέμενε κλειστός για τους πιστούς. Πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο, λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής, την εκτέλεση του οποίου έχει αναλάβει εξειδικευμένο συνεργείο. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει με καθαρισμό των πρανών από κλαδιά και θάμνους και την απομάκρυνση βράχων σε σημεία που έχει διαπιστωθεί – από τη μελέτη – αστάθεια, ενώ θα ακολουθήσει η τοποθέτηση τρισδιάστατου γεωπλέγματος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση του έργου προστατεύεται ο ιστορικός ναός της Παναγίας και διασφαλίζεται η ασφαλής πρόσβαση προσκυνητών και επισκεπτών.

«Επιπλέον αναδεικνύεται περαιτέρω η περιοχή, καθώς η Παναγία του Βαρκό βρίσκεται σ’ ένα χώρο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, με μεγάλη επισκεψιμότητα στο παρελθόν, λόγω και της έντονης δραστηριότητας του Πολιτιστικού Συλλόγου της Καλίδονας», συμπλήρωσε. Ο κ. Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συμβολή των κατοίκων της περιοχής, με τη συνδρομή των οποίων εκπονήθηκε η αρχική μελέτη τοπογραφικής αποτύπωσης για λογαριασμό του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας, η οποία παραδόθηκε στην Περιφέρεια προς χρηματοδότηση του έργου. Τέλος, ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο για την άψογη συνεργασία καθώς και την Μηχανικό Ελένη Βελισσάρη για τη συμβολή της στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών μέχρι την έναρξη υλοποίησης του έργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος