Συντηρητική στροφή με αιχμή το προσφυγικό
Σε ανησυχητικά δεξιόστροφη τροχιά, καθοδηγούμενο από το δόγμα της τάξης και της ασφάλειας, δείχνει να κινείται ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης ● Το 45% θεωρεί το προσφυγικό το σημαντικότερο πρόβλημα και μόλις το 21% την ανεργία και τους μισθούς, ενώ το 55% συνδέει το προσφυγικό με την αύξηση της εγκληματικότητας
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα ευρήματα της σύνδεσης του προσφυγικού με την αύξηση της εγκληματικότητας, της συσχέτισης της ασφάλειας με τις εκκενώσεις κατειλημμένων κτιρίων, καθώς και με τις παρεμβάσεις της αστυνομίας μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους. Τα παραπάνω στοιχεία πηγάζουν από την έρευνα ανίχνευσης αντιλήψεων που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Prorata και παρουσίασεχθες η «Εφ.Συν.».
Πιο αναλυτικά, στο ερώτημα «ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα δύο σημαντικότερα θέματα/προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα;», οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 45% το προσφυγικό-μεταναστευτικό και ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση η διαφθορά (22%), η ανεργία και οι μισθοί (21%). Οι ερωτηθέντες πιστεύουν σε ποσοστό 55% (σίγουρα και μάλλον ναι) ότι το προσφυγικό συνδέεται με την αύξηση της εγκληματικότητας, μια πεποίθηση που εμφανίζεται ενισχυμένη στις πιο παραγωγικές ηλικίες (18-34 και 35-54 ετών). Παρ’ όλα αυτά, οι πολίτες πιστεύουν ότι η γειτονιά όπου κατοικούν είναι ασφαλές μέρος (89%), όπως επίσης και η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα (82%).
Διχασμένες είναι οι απαντήσεις στο αν η Αστυνομία προστατεύει τον πολίτη (49% απαντά αρνητικά και 48% θετικά). Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στο ερώτημα που αφορά την επικράτηση αυταρχικών και ακροδεξιών αντιλήψεων στην ΕΛ.ΑΣ., όπου το 50% διαφωνεί και το 48% συμφωνεί (αντιστοίχως η διακύμανση συναρτάται με τις πολιτικές απόψεις που εκφράζουν οι συμμετέχοντες).
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, το 38% εκτιμά ότι τα πάει αρκετά καλά, το 9% πολύ καλά, το 29% όχι ιδιαίτερα καλά και το 20% καθόλου καλά. Ωστόσο, η πλειοψηφία πιστεύει ότι η Ν.Δ. επιλέγει να εστιάσει σε ζητήματα δημόσιας τάξης, αποσκοπώντας στην αλλαγή της ατζέντας στη δημόσια συζήτηση (53%).
Τέλος, αναφορικά με τις κυριότερες αγωνίες των πολιτών τα πράγματα έχουν ως εξής: Σε ποσοστό 37% φοβούνται αρκετά την επιδείνωση της οικονομίας, σε άλλο ερώτημα για την αύξηση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας αρκετά ανήσυχο εμφανίζεται το 33%, δε φοβάται καθόλου την αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας δηλώνει το 36% και την ίδια ώρα πολύ λέει το 31%.
Από όσους παρουσιάζονται να ανησυχούν έντονα για την αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας το 57% είναι πολίτες μη πανεπιστημιακής μόρφωσης. Τέλος, μεγάλο φόβο εκφράζουν οι ερωτηθέντες (σε ποσοστό 38%) για την ακροδεξιά στροφή των κομμάτων και της κοινωνίας, με τα ποσοστά να εκτοξεύονται στο 69% στην ηλικιακή κατηγορία από 18 ώς 34 ετών.
Η κοινωνία σε σύγχυση
Η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε χθες μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα της εταιρείας Prorata, η οποία επιχειρεί να ανιχνεύσει τις αντιλήψεις των πολιτών σε ζητήματα ασφάλειας, καταστολής και δημόσιας τάξης.
Είναι άκρως αντιφατικά τα ευρήματά της, αλλά η έρευνα είναι ιδιαιτέρως πολύτιμη για τις τάσεις που καταγράφει. Η δημοσίευσή της κρίθηκε απαραίτητη, όχι για να δικαιωθούν κάποιες απόψεις για τα ζητήματα αυτά, αλλά ως ισχυρή προειδοποίηση για τις διεργασίες μέσα στην κοινωνία και τους κινδύνους που εγκυμονούν.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το 55% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το προσφυγικό συνδέεται με την αύξηση της εγκληματικότητας και το 48% εκτιμά ότι η δημόσια ασφάλεια απειλείται από το οργανωμένο έγκλημα. Ταυτόχρονα το 58% επικροτεί ως στοιχείο που ενισχύει την ασφάλειά του την εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων από την αστυνομία και τις επεμβάσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους.
Ολα αυτά, όταν την ίδια ώρα το 82% θεωρεί την Ελλάδα ασφαλές μέρος να ζεις και το 89% ασφαλές μέρος τη γειτονιά όπου κατοικεί! Η αντιφατικότητα των ευρημάτων είναι καταφανής. Μπορεί όμως να ερμηνευτεί. Οι πολίτες απαντούν αντιφατικά και συγκεχυμένα όχι με βάση αυτό που βιώνουν ως ασφάλεια, αλλά με βάση αυτό που τους διοχετεύεται από κόμματα και μέσα ενημέρωσης ως ιδεολογική και πολιτική αντίληψη για την ασφάλεια.
Από τη στιγμή που το προσφυγικό παρουσιάζεται ως μείζον πρόβλημα ασφάλειας και συνδέεται, στην προπαγάνδα, με τα ζητήματα εγκληματικότητας, ο πολίτης το προτάσσει. Οταν όμως έρχεται η στιγμή να απαντήσει με βάση αυτό που βιώνει στην καθημερινότητά του βρίσκει και τη χώρα και τη γειτονιά του ασφαλή.
Για να γίνει περισσότερο αντιληπτή η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες, αξίζει να αναφέρουμε ότι το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα το προσφυγικό. Και αυτό όταν το 65% φοβάται -και δικαίως- την επιδείνωση της οικονομίας.
Από τη μια η αποτύπωση της στοχευμένης προπαγάνδας και της σκόπιμης μεγέθυνσης των κινδύνων και από την άλλη η αποτύπωση του πραγματικού βιώματος.
Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανής η τάση συντηρητικοποίησης της κοινωνίας. Θα μείνει τάση ή θα παγιωθεί; Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας δεν μπορούν να αγνοήσουν πλέον τον κίνδυνο.