FOLLOW US: facebook twitter

Ρύθμιση οφειλών χωρίς χρονικά όρια

Ημερομηνία: 29-11-2019 | Συντάκτης:

Ανοιχτή σε παλιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές -υπό την απειλή της υστέρησης των εσόδων- θα είναι η πάγια ρύθμιση των 24 έως και 48 δόσεων που θα ισχύσει το νέο έτος και δεν θα ξεμπλοκάρει δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ενώ η διάταξη του νομοσχεδίου που είχε ανέβει στη διαβούλευση αφορούσε χρέη που γεννώνται μετά την 1η Ιανουαρίου του 2020, το τελικό κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή επιτρέπει την πρόσβαση σε οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί αλλά δεν έχουν ρυθμιστεί.

Σημειώνεται ωστόσο ότι φορολογούμενοι που εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις (100 δόσεις του 2015, νέες 120 δόσεις, σημερινή πάγια) δεν έχουν καμία πιθανότητα μετάβασης στη νέα.

Ενδεχομένως η μόνη εξαίρεση που μπορεί να υπάρξει είναι για τους οφειλέτες που απώλεσαν κάποια από τα προηγούμενα πλαίσια ρύθμισης των χρεών.

Οσοι πάλι ενταχθούν στη νέα πάγια πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δόσεις διπλασιάζονται σε 24 για τα τακτικά χρέη και έως 48 για τα έκτακτα χρέη (φόρος κληρονομιών, πρόστιμα κ.λπ.), από 12 και 24 αντίστοιχα, που ισχύουν σήμερα.

Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων ορίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ενώ όσοι επιλέγουν περισσότερες δόσεις, πάνω από τις 12 ή τις 24, θα επιβαρύνονται με αυξημένο επιτόκιο.

Την ίδια ώρα δηλαδή που το ελληνικό Δημόσιο έχει φτάσει να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια στις δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων, απαιτεί από τους φορολογούμενους να πληρώσουν τσουχτερά επιτόκια για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, το ποσό της μηνιαίας οφειλής στη νέα ρύθμιση θα επιβαρύνεται με επιτόκιο 6,5% τον χρόνο από 3% που επιβάλλεται στις 120 δόσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος