Άρτεμις Ιγνατίου: «Θέλω να βγάλω ασπροπρόσωπη τη δασκάλα μου Μαρία Χορς»
Η χορογράφος της Αφής «ανακρίθηκε» από τα παιδιά χθες (Παρασκευή) στην Ολυμπία
Μια συνέντευξη που θα ζήλευαν και επαγγελματίες δημοσιογράφοι πήραν τα παιδιά από την χορογράφο της τελετής Αφής, Αρτέμιδα Ιγνατίου, βγάζοντας αρκετές ειδήσεις αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δουλειά της. Οι ερωτήσεις έγιναν διαδοχικά από μαθητές των σχολείων και η κα Ιγνατίου απάντησε με ιδιαίτερη προθυμία και χαρά σε όλες.
Πώς νιώθετε που κάνετε τη χορογραφία για την Αφή;
Πολύ μεγάλη τιμή, τη μεγαλύτερη που υπάρχει, χαρά και μεγάλη αγωνία και πολύ μεγάλη ευθύνη, γιατί είναι το μοναδικό πολιτιστικό γεγονός που βγάζει η Ελλάδα παγκόσμια.
Πώς σχετιστήκατε μ’ αυτό το επάγγελμα;
Από πολύ μικρή μου άρεσε ο χορός. Άρχισα λοιπόν μαθήματα σε σχολή χορού και αρκετά μεγάλη πια πήγα σε ανώτερη επαγγελματική σχολή, την Κρατική Σχολή Χορού. Τελείωσα τις σπουδές μου εκεί σαν χορεύτρια και καθηγήτρια χορού, μετά όμως, φεύγοντας στην Αμερική για ιδιαίτερες σπουδές, προσπάθησα να γίνω χορογράφος. Λέω προσπάθησα γιατί μόνο μέσα από τη δουλειά και την εμπειρία γίνεσαι χορογράφος.
Πότε κάνατε την πρώτη σας χορογραφία με τη Μαρία Χορς;
Το 1988 η συνεργάτης, δασκάλα και φίλη μου Μαρία Χορς μου ζήτησε να πάρω μέρος στην τελετή Αφής σαν ιέρεια. Πάρα πολύ σύντομα μου ζήτησε να είμαι δίπλα της, βοηθός της. Και το 2008 ξεκίνησα να είμαι εγώ η χορογράφος της Ολυμπιακής Φλόγας.
Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη χορογραφία που θα παρουσιάσετε στην Αφή της Φλόγας;
Πρώτα απ’ όλα η Ολυμπία, τα δέντρα, η φύση, τα παιδιά της Ολυμπίας και διάφορα αγγεία, αγάλματα που βλέπουμε στο μουσείο της Ολυμπίας και μετά σ’ άλλα μουσεία της χώρας.
Από πότε ξεκινήσατε αυτό το επάγγελμα;
Το επάγγελμα της χορογράφου το ξεκίνησα από τα 27 μου χρόνια και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη.
Πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε μια χορογραφία σας να πραγματοποιείται;
Πρώτα απ’ όλα αισθάνομαι αγωνία. Φοβάμαι μήπως γίνει κάποιο λάθος, διότι δεν είμαι εκεί να το σώσω, είμαι έξω και το βλέπω, το παρακολουθώ και το οδηγώ με τις πετρούλες μου, που είναι από την Ολυμπία. Η Μαρία Χορς είχε ένα τύμπανο με το οποίο οδηγούσε την τελετή και θεώρησα σωστό αυτό το τύμπανο να μείνει μόνο για τη Μαρία Χορς. Έτσι εγώ βρήκα δύο πετρούλες από εδώ, από την Ολυμπία, τις οποίες χτυπάω για να ξεκινήσει η τελετή.
Πώς νιώσατε όταν πήρατε τη θέση της Μαρίας Χορς;
Πολύ μεγάλη συγκίνηση, πολύ μεγάλο δέος, αγωνία και ευθύνη να βγάλω ασπροπρόσωπη τη δασκάλα μου.
Είναι δύσκολο να βγάλετε μια χορογραφία;
Δεν το λες κι εύκολο. Προσπαθούμε κάθε φορά εγώ και οι συνεργάτες μου (γιατί κάθε φορά υπάρχει ένας συνθέτης που φέτος είναι ο Γιάννης Ψιμάδας) εθελοντικά, όπως όλη η ομάδα των ιερειών, να κάνουμε κάτι καινούριο. Κάθε τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας είναι καινούρια χορογραφία και μουσική. Ελπίζω φέτος να σας αρέσει.
Σας αρέσει να βγάζετε χορογραφίες;
Είναι το καλύτερο πράγμα που μου συμβαίνει. Μέσα απ’ αυτό νιώθω ζωντανή και, ειδικά για τις χορογραφίες της Ολυμπιακής Φλόγας, νιώθω την Ελλάδα μέσα μου.
Πόσο χρόνο σας παίρνει;
Ξεκινάμε τη διαδικασία ακριβώς την επόμενη μέρα που τελειώνει μια τελετή. Φέτος τελειώνει στις 27 Απριλίου που είναι η μέρα παράδοσης στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Όπως καταλαβαίνετε, άντε στις 28 Απριλίου να ξεκουραστώ, στις 29 ξεκινάω να σκέφτομαι και να ψάχνω καινούρια στοιχεία για την επόμενη.
Πόσος καιρός χρειάζεται για να γίνει μια χορογραφία;
Από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε ποιο θα είναι το θέμα, μετά ξεκινάω πρόβες με τον συνθέτη (δύο χρόνια πριν) και στους έξι μήνες πριν την Αφή ξεκινάμε τις πρόβες με την ομάδα των ιερειών.
Κάθε φορά αλλάζετε χορογραφία;
Βεβαίως και φέτος εύχομαι να είναι η καλύτερη. Το ίδιο λέω κάθε φορά και ελπίζω να μου πείτε εσείς αν σας αρέσει.
Τι σας κάνει να αγαπάτε τόσο πολύ τη δουλειά σας;
Είναι μια δουλειά που ονειρεύτηκα και ήθελα. Δεν το σκέφτηκα, έγινε. Το αγαπάω μάλλον πάρα πολύ γιατί ήταν το όνειρό μου.
Ποιο είναι το φετινό σας θέμα;
Φέτος έχουμε δύο χορογραφίες στο δεύτερο μέρος της Αφής. Στο πρώτο μέρος η Πρωθιέρεια κυρία Κατερίνα Λέχου θα ανάψει τη Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Στο δεύτερο μέρος που θα γίνει στο Στάδιο, υπάρχουν δύο χορογραφίες πάνω στον λόφο: η πρώτη είναι οι κούροι και οι κόρες που θα είναι ακίνητοι σαν αγάλματα και μετά ζωντανεύουν και αρχίζουν να κινούνται. Στη δεύτερη χορογραφία θα είναι οι Νηρηίδες, οι αρχαίες θεότητες της θάλασσας που δαμάζουν τους ανέμους, τη θάλασσα και που χορεύουν με τα δελφίνια.
Διαλέγετε εσείς το θέμα κάθε φορά για τη χορογραφία;
Ναι, εγώ το διαλέγω και κάθε φορά πρέπει να δουλέψω πολύ πάνω σ’ αυτό. Βέβαια στην εύρεση του θέματος η Ελληνική Μυθολογία μ’ έχει βοηθήσει πολύ, όπως και τα εκθέματα των μουσείων.