FOLLOW US: facebook twitter

Με απόφαση Σκουρλέτη ξεκινά ο ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά

Ημερομηνία: 17-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Ο κύβος, ερρίφθη!

Microsoft Word - 19916-16

Της Κικής Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr

  • Έκτακτη συνεδρίαση ΦΟΔΣΑ σήμερα το πρωί
  • Εστάλη χθες η απόφαση εξαίρεσης από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη, που εστάλη χθες το μεσημέρι στον ΦΟΔΣΑ Ηλείας, εξαιρείται από την υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης η προσωρινή μονάδα προεπεξεργασίας ανακύκλωσης και Κομποστοποιήσης του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς, για τους επόμενους τρείς (3) μήνες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Ηλείας.

Σήμερα το πρωί λοιπόν στις 10, συνεδριάζει εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Ηλείας προκειμένου να προχωρήσει τις διαδικασίες για την έναρξη της προσωρινής ενδιάμεσης λύσης που θα απαλλάξει τους Δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας- αρχικά- από τα σκουπίδια.

Στην απόφαση Σκουρλέτη, επισημαίνεται ότι στο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς θα εκτελεστούν εργασίες διαχείρισης σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων με τη χρήση προσωρινών εγκαταστάσεων που θα χωροθετηθούν στην περιοχή του υφιστάμενου χώρου ενώ θα διατεθεί και το μη ανακυκλώσιμο ή ανακτήσιμο υπόλειμμα των εργασιών διαχείρισης, στη λεκάνη (κύτταρο) του ΧΥΤΥ.

Παράλληλα, αναφέρεται αναλυτικά και ο τρόπος διαχείρισης ως εξής:

  1. Εγκατάσταση εισόδου και υποδοχής, στην οποία εκτελείται η ζύγιση, εκκένωση και υποδοχή των εισερχομένων ΑΣΑ.
  2. Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης: 2.1. Τεμαχισμός – σχίσιμο σάκων. 2.2. Διαχωρισμός των ΑΣΑ σε χονδρόκοκκο και λεπτόκοκκο κλάσμα με χρήση περιστροφικού κόσκινου. 2.3. Χειροδιαλογή για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών από το χονδρόκοκκο κλάσμα, με διάθεση του μη ανακυκλώσιμου – ανακτήσιμου προϊόντος της στο ΧΥΤΥ για ταφή.
  3. Κομποστοποίηση του λεπτόκοκκου κλάσματος σε κλειστές και στεγανές μεμβράνες τύπου γεωσωλήνα, που υφίστανται εξαναγκασμένο αερισμό δια εσωτερικού δικτύου σωληνώσεων τροφοδοτούμενου από φυσητήρες.
  4. Ραφινάρισμα του προϊόντος της Κομποστοποιήσης με χρήση κόσκινου προς διαχωρισμό του σε αδρομερέστερο και λεπτομερέστερο κλάσμα. Το πρώτο κλάσμα οδηγείται προς ταφή στο ΧΥΤΥ, ενώ το δεύτερο δύναται να χρησιμοποιηθεί ως υλικό κάλυψής του, ή σε άλλες νόμιμες χρήσεις κομπόστ τύπου Α.
  5. Διοχέτευση των διασταλαγμάτων (στραγγισμάτων) από την εγκατάσταση εισόδου και υποδοχής και από το άνοιγμα των γεωσωλήνων κομποστοποίησης, προς την εγκατάσταση επεξεργασίας στραγγισμάτων του ΧΥΤΥ προς επεξεργασία.
  6. Η παρούσα απόφαση ισχύει υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  7. Η διάθεση στο ΧΥΤΥ του μη ανακυκλώσιμου ή ανακτήσιμου υπολείμματος, θα πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τους αφορούντες τη λειτουργία του ΧΥΤΥ περιβαλλοντικούς όρους, της με Α.Π.: οικ.203655/21-9-2011 ΑΕΠΟ του έργου «Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Νομού Ηλείας», όπως τροποποιήθηκε από την ΥΑ με Α.Π.: οικ.174619/2-9-2014.
  8. Τα ΑΣΑ που θα υποστούν διαχείριση στις εγκαταστάσεις του έργου θα πρέπει να προέρχονται από τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

III. Η παρούσα απόφαση ισχύει για τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της. Μετά την παρέλευση της ως άνω περιόδου, το έργο δύναται να συνεχίσει τη λειτουργία του μόνο κατόπιν περιβαλλοντικής αδειοδότησής του κατά τα προβλεπόμενα από το Ν.4014/2011 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

  1. Η Διεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Δραστηριοτήτων του ΥΠΕΝ, στην οποία κοινοποιείται η παρούσα συνοδευόμενη από αντίγραφο: α) του με Α.Π.: 54/14-4-2016 εγγράφου του ΣΥΔΙΣΑ Νομού Ηλείας, β) της υπ’ αριθ. 06/2016 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΔΙΣΑ Νομού Ηλείας (ΑΔΑ: ΨΚΨΠΟΡΗΝ-ΘΚΤ), και γ) της Τεχνικής Έκθεσης του έργου, και οφείλει να ενημερώσει αμελλητί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προ της έκδοσης της άδειας λειτουργίας του έργου, σχετικά με τους λόγους που δικαιολογούν τη χορηγούμενη εξαίρεση και τις πληροφορίες που έχουν τεθεί στη διάθεση του ενδιαφερομένου κοινού, όπως αυτά προκύπτουν από τα αναφερόμενα στην παρούσα και τα ως άνω δικαιολογητικά.

Καλά νέα και για το «Ποτόκι»

Ελπίδες στου Δήμους Πύργου και Ήλιδας, ότι θα απαλλαχθούν από τα δεματοποιημένα σκουπίδια που έχουν εναποτεθεί στο «Ποτόκι» και τα «Κονιδείκα» γεννά είδηση του Υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, θα βρίσκονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Γάλλοι και Ολλανδοί τεχνοκράτες, προκειμένου να παρουσιάσουν στον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή ενδιαφέρουσα πρόταση για την μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων, όχι μόνο από το «Ποτόκι» και τα «Κονιδείκα» αλλά και απ’ όλες τις περιοχές της χώρας που ακολούθησαν ή συνεχίζουν να εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή συνάντηση, που ανοίγει το δρόμο απομάκρυνσης των δεμάτων και από την Ηλεία, έχει προσκληθεί από το Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελο Καπετάνιο και ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής.

Microsoft Word - 19916-16

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος