FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη τύπου από ΕΛΜΕ, μαθητές και γονείς – Εστίες υπερ-μετάδοσης του κορονοϊού τα σχολεία!

Ημερομηνία: 19-01-2022 | Συντάκτης:

Συνέντευξη τύπου από ΕΛΜΕ, Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών, Μαθητές και Γονείς
– Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας


Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Για «μπάχαλο» και αλυσίδα υπερ-μετάδοσης του κορονοϊού στα σχολεία, έκαναν λόγο χθες στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, η ΕΛΜΕ Ηλείας, ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πύργου, Σύλλογοι Γονέων και Μαθητών.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου, βρίσκονται στη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και παρά τι αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσουν μια μαγική εικόνα μιλώντας για κάποιες αναμενόμενες αρρυθμίες η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. «Τα κρούσματα ξεπερνούν τις 31.000 και σύμφωνα με υφυπουργό δε θα πρέπει να ανησυχούμε που δημιουργείται μια αλυσίδα υπεμετάδοσης, ούτε για τα κενά σε εκπαιδευτικούς… Μόνο στην Ηλεία μιλάμε για πάνω από 430 κρούσματα ενώ τα κενά που προϋπήρχαν μαζί με αυτά που δημιουργήθηκαν θα καλύπτονται κυρίως με προσλήψεις αναπληρωτών με τρίμηνες συμβάσεις. Εν ολίγης δε μιλάμε για αρρυθμίες αλλά για κυριολεκτικό μπάχαλο που διαμορφώνεται στα σχολεία με ευθύνη της κυβέρνησης η οποία επιμένει δυο χρόνια τώρα να αγνοεί τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών και του γονεικού κινήματος για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων γιατί τα θεωρεί κόστος και αντιμετωπίζει εχθρικά τη μόρφωση των παιδιών γιατί το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πως θα υλοποιήσει και θα τρέξει την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή της πολιτική. Απαιτούμε να ληφθούν έστω και τώρα μετρά για αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να ανακληθούν όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων, να πραγματοποιούνται μαζικά τεστ σε όλα τα σχολεία με ευθύνη ΕΟΔΥ, όλα τα τεστ (rapid, PCR, κ.τ.λ.)να είναι δωρεάν, να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς, να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας, έκτακτη χρηματοδότηση σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και παροχή όλων των μέσων προστασίας σε όλο το προσωπικό, προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεση σχολικών μονάδων με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας και εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς και τέλος να ληφθούν εκπαιδευτικά- παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο».

Καταλήγοντας, κάλεσε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά την Παρασκευή στη 1 σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση δευτεροβάθμιάς για να δώσουν όλοι μαζί απάντηση στην αντιλαική πολιτική του υπουργεία παιδείας και την κυβέρνηση.

Το 60% των μαθητών στα Νηπιαγωγεία απουσιάζουν

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου- Αρχ. Ολυμπίας Αντωνία Μπρή, επισήμανε ότι δεκάδες εκπαιδευτικοί στα σχολεία της ΠΕ νοσούν ή είναι στενές επαφές και λείπουν από τα σχολεία και τα δεκάδες έκτακτα κενά έρχονται να προστεθούν στα ήδη δεκάδες λειτουργικά κενά.

«Το ζήτημα του ανοίγματος και λειτουργίας των σχολείων με ασφάλεια είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να είχε λυθεί προ πολλού. Τα ποσοστά που προέκυψαν από τα στοιχεία που συλλέξαμε από τα σχολεία αρμοδιότητάς μας στο τέλος της πρώτης εβδομάδας δεν απέχουν πολύ από εκείνα της πρώτης ημέρας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στα Δημοτικά σχολεία παρουσιάζεται μία αύξηση τόσο των απόντων μαθητών (40% έναντι 34%) όσο και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (15% έναντι 8%), τα οποία διπλασιάστηκαν. Οι μεταφερόμενοι μαθητές λειτούργησαν ως πηγή μετάδοσης του ιού, αφού κατά τη μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο, συγχρωτίζονται παιδιά Α/θμιας και Β/θμιας που μετακινούνται καθημερινά με το ίδιο μεταφορικό μέσο, ενώ παράλληλα σε αυτό συνέβαλε και η φοίτηση στο Ολοήμερο σχολείο, όπου συναντούνται παιδιά από διαφορετικά τμήματα και για ώρα δεν φορούν μάσκα, έως ότου ολοκληρώσουν το γεύμα τους.

Τέλος, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό απόντων μαθητών στα Νηπιαγωγεία το οποίο αγγίζει το 60%. Από όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι το άνοιγμά των σχολείων ενώ ήταν απόλυτο διαχειρίσιμο, η κυβέρνηση δεν επέλεξε καμία από τις ενδεδειγμένες προτάσεις των ομοσπονδιών μας αλλά θέλει ψευδώς να δείξει ότι είμαστε σε μια κανονικότητα!!! Η κατάσταση στα σχολεία δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί με το αντιεκπαιδευτικό σχέδιο της κυβέρνησης για κουκούλωμα των χιλιάδων κενών με συγχωνεύσεις τμημάτων, με ευχολόγια, δηλώσεις στα ΜΜΕ και δελτία τύπου απόκρυψης της πραγματικότητας. Γι αυτό ο σύλλογος μας και η ΔΟΕ απέναντι στην ζοφερή αυτή πραγματικότητα ενώνουμε τις φωνές μας μαζί με το γονεϊκό κίνημα και τους/τις εργαζόμενους/ες στον χώρο της Υγείας και ζητάμε :
Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα!».

Βασιλική Λυμπεροπούλου, εκπρόσωπος Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πύργου

«Όπως ακριβώς έκλεισαν, έτσι άνοιξαν!»


«Πάει πολύ να λένε πως όλα είναι καλά στα σχολεία μας. Όπως ακριβώς έκλεισαν πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων έτσι ακριβώς ξανά άνοιξαν. Με την μόνη διαφορά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Τα σχολεία μας τα θέλουμε ανοιχτά με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας.

Είμαστε αυτοί που έχουμε δίκιο και αν μας άκουγαν και δεν μας αγνοούσαν δε θα φτάναμε ως εδώ. Από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία το μόνο που ακούμε είναι «δεν υπάρχει αυτή τη δυνατότητα». Το πρόβλημα δεν είναι πως αυτά που λέμε δε γίνονται. Το πρόβλημα είναι πως το Υπ. Παιδείας σήμερα όπως πάντα δε θέλει να τα κάνει. Μετράνε τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας σε ευρώ. Είμαστε κόστος για το κράτος και την πολιτική που ακολουθούν. Επιλέγουν να δίνουν τα χρήματα και τους φόρους των γονιών μας αλλού όχι στα σχολεία μας. Δε θα τους αφήσουμε άλλο να παίζουν με την υγεία και τις ζωές μας σα να μην μετράνε».

Διαμαρτυρία για τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα στο Εσπερινό

Στη συνέντευξη τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος των μαθητών του Εσπερινού που στεγάζεται στα λυόμενα του 1ου ΓΕΛ στον Πύργο, Παναγιώτης Λαζανάς, υποστηρίζοντας ότι την τελευταία 15ετία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των άθλιων συνθηκών στέγασης, είναι πολύ μεγάλα. «Θέλουμε να μας πουν, η ΕΛΜΕ και όλοι οι αρμόδιοι, για ποιο λόγο οι μαθητές του Εσπερινού βρίσκονται ακόμα σε αυτό το κτίριο. Γιατί δεν πήρατε θέση όταν υπήρξαν αντιδράσεις για τη στέγαση μας στο 1ο γυμνάσιο; Είναι αίσχος αυτό που ζούμε και ζητάμε την στήριξη όλων για να πάμε σε νέο κτίριο… χθες! Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω» είπε, υπενθυμίζοντας ότι ο βασικότερος λόγος που τελούν υπό κατάληψη είναι το κτιριακό.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ απαντώντας, τόνισε ότι η Ένωση ήταν πάντα δίπλα στους μαθητές και η αλλαγή σχολείου ήταν πάντα στα βασικά αιτήματα τους ενώ ο Γ.γ. της ΕΛΜΕ Γιάννης Γιαννόπουλος επισήμανε ότι στο παρελθόν έχουν πάρει θέση για το θέμα και πως ο προηγούμενος διευθυντής εκπαίδευσης ήταν αυτός που αντιδρούσε στην στέγαση του Εσπερινού στο 1ο Γυμνάσιο. «Η ΕΛΜΕ ουδέποτε το στήριξε αυτό. Δυνάμει όλα τα σχολεία πρωινής βάρδιας μπορούν να στεγάσουν το εσπερινό».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος