FOLLOW US: facebook twitter

Συνεκπαίδευση μαθητών του Ειδικού Δημ. Σχ. Κρεστένων με μαθητές του Δημοτικού Σχ. Κρεστένων

Ημερομηνία: 13-03-2023 | Συντάκτης:

Η φετινή σχολική χρονιά είναι μία σημαντική χρονιά τόσο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κρεστένων όσο και για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Κρεστένων. Τα δύο σχολεία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση καθώς μοιράζονται κοινό αύλειο χώρο κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον προγραμματισμό και την εφαρμογή κοινών δράσεων και προγραμμάτων. Τη φετινή χρονιά, η συνεργασία των δύο σχολείων προχωράει ένα βήμα παραπέρα, καθώς άρχισε να εφαρμόζεται πρόγραμμα συνεκπαίδευσης – συμπερίληψης μεταξύ μαθητών των δύο σχολείων, κάτι που μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στους μαθητές, αλλά σε ολόκληρες τις κοινότητες των δύο σχολικών μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, μετά και την έγκριση του προγράμματος συνεκπαίδευσης απο το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας και τους συντονιστές κ. Ζησιμόπουλο Δημήτριο, Συντονιστή Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπ/σης, και κ. Ζάγκο Γεώργιο, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Δασκάλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δύο μαθήτριες του Ειδικού Σχολείου συμμετέχουν σε ορισμένα μαθήματα του Δημοτικού Σχολείου Κρεστένων , ανάλογα με την ηλικία, τις δυνατότητες, τις κλίσεις και τις ανάγκες τους. Πιστεύεται ότι η συνεκπαίδευση θα επηρεάσει θετικά τους μαθητές και των δύο σχολείων, αναπτύσσοντας αισθήματα σεβασμού στη διαφορετικότητα, ενσυναίσθησης και ανάπτυξης της αυτοεκτίμησης και της αυτοεικόνας του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας.

Αναλυτικότερα, οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αναμένεται να αλληλεπιδρούν με θετικό τρόπο μεταξύ τους και να μπορούν να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, αναπτύσσοντας το αίσθημα της ενσυναίσθησης, του σεβασμού και της ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα από την εκπαιδευτική πράξη. Ακόμη, οι μαθήτριες του ειδικού σχολείου συμμετέχουν ενεργά σε διδακτικές ώρες που αντιστοιχούν στο Αναλυτικό πρόγραμμα του γενικού σχολείου και μπορούν με αυτον τον τρόπο να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες σε κοινωνικό, συναισθηματικό και γνωστικό επίπεδο.

Η προώθηση ενός περιβάλλοντος όπου δεν διαχωρίζει, δεν αποκλείει, δεν προσπαθεί απλά να ενσωματώσει, αλλά συμπεριλαμβάνει και εκπαιδεύει όλους τους μαθητές ισότιμα, είναι κάτι που επιζητείται από την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και ενώσεις και φορείς αναπήρων. Τέτοιου είδους προγράμματα πιστεύουμε ότι μπορούν να επιφέρουν αλλαγές που συγκλίνουν στην κατεύθυνση αυτή.

Για το λόγο αυτό, ως Προϊστάμενος του Ειδικού Σχολείου Κρεστένων θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς και τις ειδικότητες της σχολικής μας Μονάδας που συμμετέχουν και κάνουν πράξη το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα την Παπαγεωργίου Κατερίνα, τον Δεβριάδη Αναστάση και την Χρυσανθοπούλου Αγγελική, αλλά και τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κρεστένων κ. Μπατζάκα Δημήτριο που από την πρώτη στιγμή αγκαλιασε αυτή την προσπάθεια, για την άψογη συνεργασία μας, καθώς και τους εκπαιδευτικούς Κομπορόζου Αθηνά, Τριανταφυλλίδη Καλλιόπη, Μιχαλοπούλου Διονυσία και Σταθοπούλου Μαρία, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για την επιτυχία του προγράμματος και την προώθηση του συμπεριληπτικού κλίματος στην εκπαίδευση. Ελπίζω και εύχομαι το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης να επιτύχει τη φετινή χρονιά και την επόμενη να μπορέσει να λειτουργήσει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, αξιοποιώντας τις εμπειρίες και τις γνώσεις που θα έχουμε αποκομίσει μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

Ο Προϊστάμενος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κρεστένων

Αλατζάς Κωνσταντίνος (ΠΕ71)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος