FOLLOW US: facebook twitter

«Συνεχίζουμε ακάθεκτοι τον αγώνα μας μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας»

Ημερομηνία: 27-02-2024 | Συντάκτης:

Με τα τρακτέρ τους χθες οι αγρότες στο κτίριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο – Παρέδωσαν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου


Μια ακόμα κινητοποίηση είχαν χθες το πρωί οι αγρότες της Ηλείας που προχώρησαν σε συλλαλητήριο με τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους, με κατεύθυνση το κτίριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο κάνοντας παράσταση διαμαρτυρίας, διατρανώνοντας για μια ακόμα φορά την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματά τους.  Στην είσοδο του Διοικητηρίου, υποδέχθηκε τους αγρότες ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδρέας Φίλιας, ο οποίος άκουσε προσεκτικά όλα όσα είχε να του πει η αντιπροσωπεία των αγροτών και παρέλαβε στη συνέχεια το ψήφισμα που του κατέθεσαν.

Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Θανάσης Βομπίρης αναλύοντας τα εφτά αιτήματα των αγροτών που έχουν ψηφιστεί ομόφωνα από την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων, τονίζοντας ότι παλεύουν ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν τον αγροτικό κόσμο στην εξαθλίωση και στο ξεκλήρισμα και αναφέρθηκε και στα τοπικά προβλήματα της Ηλείας. Στην φετινή χρονιά που είναι καταστροφική για πολλά προίόντα, στη μειωμένη παραγωγή σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων του νομού με αποτέλεσμα να μην έχουν καθόλου εισόδημα, στην αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ σε τιμές που δεν ανταποκρίνονται καν στο κόστος αλλά και στην μη αποζημίωσή τους σε περιπτώσεις όπως η ακαρπία ή ο περονόσπορος, στην τεράστια αύξηση του κόστους καλλιέργειας κ.α.  Ο κ. Βομπίρης τόνισε ακόμα ότι «εμείς είμαστε με τους μικρομεσαίους αγρότες και γι αυτούς παλεύουμε και όχι για τους μεγαλογαιοκτήμονες. Αν χρειαστεί θα είμαστε στους δρόμους μέχρι το καλοκαίρι.» 

Παρεμβάσεις έκαναν και άλλοι αγρότες όπως ο κ.  Σ. Μητσόπουλος που αναφέρθηκε στην αλματώδη άνοδο του αγροτικού πετρελαίου, ο κ. Χρ. Γιάνναρος που τόνισε ότι η φετινή χρονιά είναι χειρότερη από κάθε άλλη χωρίς εισόδημα από το ελαιόλαδο λόγω ακαρπίας με την απώλεια εισοδήματος να μη καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, ενώ αναρωτήθηκε με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι το θέμα είναι δημοσιονομικό και ότι  «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» για να δώσει λεφτά στους αγρότες, πού πήγε ο… αφρός για να φτάσει να αδειάσει το βαρέλι! Από την πλευρά του ο  κ.  Π. Νικολούτσος που έθεσε το θέμα των αγροτικών δρόμων που είναι ευθύνη της Περιφέρειας και οι περισσότεροι βρίσκονται σε κακό χάλι , ενώ έθιξαν και το σοβαρό ζήτημα των εργατών γης. Όπως επισήμανε αγρότης από τον κάμπο έχει καταθέσει από πέρσι φάκελο για την μετάκληση αλλοδαπών εργατών βάση των αναγκών του και ακόμα δεν ξέρει καν που βρίσκεται ο φάκελος!

Α. Φίλιας: «Θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα προβλήματα των αγροτών»

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδρέας Φίλιας  δήλωσε ότι από την πλευρά του τόσο ο ίδιος όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θεωρούν ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια και αναγνωρίζουν τον αγώνα που κάνουν για την επιβίωσή τους. Τόνισε ακόμα ότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο δεν μπορεί να λάβει η Περιφέρεια, είναι θέμα της κυβέρνησης ωστόσο σε ότι τους αναλογεί μπορούν να ασκήσουν πιέσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτό το έκαναν ήδη. «Και εγώ και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας ο κ. Κοροβέσης, παραλάβαμε το ψήφισμά σας την περασμένη φορά και σε σύσκεψη που είχαμε μαζί με τον περιφερειάρχη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα προωθήσαμε στον κ Αυγενάκη και τους ζητήσαμε να λάβει σοβαρά υπόψη του τα αιτήματα των Ηλείων αγροτών τα οποία θεωρούμε δίκαια. Παράλληλα θα συγκαλέσουμε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα αγροτικά ζητήματα και θα κληθείτε και εσείς ως Ομοσπονδία όπως και άλλοι αγροτικοί σύλλογοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η συνεδρίαση είχε αποφασιστεί ωστόσο λόγω της αναχώρησης του κ. Φαρμάκη για την Κίνα αναβλήθηκε και τώρα θα οριστεί εκ νέου». Σε ερωτήσεις που τέθηκαν στον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης όπως το θέμα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τους αγρότες, απάντησε ότι αυτά προχωρούν όπως λ.χ το πρόγραμμα Νέων Αγροτών όπως και αυτό των Σχεδίων Βελτίωσης όπου θα επωφεληθεί από αυτά ένας πολύ μεγάλος αριθμός αγροτών της περιοχής, ενώ σε ότι αφορά το ζήτημα των εργατών γης, ο κ. Φίλιας επισήμανε ότι η αιρετή Περιφέρεια κατέγραψε μόνο τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό και όλη την διεκπεραίωση και υλοποίηση του προγράμματος για την μετάκλισή τους, υπεύθυνη είναι η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια. «Εμείς ωστόσο ακούγοντας τα αιτήματα των Ηλείων αγροτών θα κάνουμε παρέμβαση στην Αποκετρωμένη ζητώντας την ταχύτερη επεξεργασία των φακέλων που έχουν υποβληθεί από τον αγροτικό κόσμο».

Τέλος, ο κ. Βομπίρης εκ μέρους της ΟΑΣΗ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις και την Τετάρτη στις 11 το πρωί θα βρίσκονται με τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία Πύργου στηρίζοντας την απεργιακή διαμαρτυρία των σωματείων και ιδιωτικών υπαλλήλων «γιατί όλοι πρέπει να γίνουμε μια γροθιά στους αγώνες».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος