FOLLOW US: facebook twitter

“Μετατρέπουμε την μέρα πένθους για τα Τέμπη σε μέρα αγώνα”

Ημερομηνία: 27-02-2024 | Συντάκτης:

Κάλεσμα συμμετοχής από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στον Πύργο

Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr


“Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους – αυξήσεις μισθών, για να ζούμε με αξιοπρέπεια”. Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα για την 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για αύριο Τετάρτη, 28 Φλεβάρη, ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους με την πλειοψηφία αυτών, φοιτητές και νέοι και στην οποία συμμετέχουν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Ηλείας και το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.

Μέλη Συλλόγων, Σωματείων και Συνδικάτων της Ηλείας, απεύθυναν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες, κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση αλλά και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία Πύργου, τονίζοντας πως μετατρέπουν την μέρα πένθους σε μέρα διεκδίκησης και αγώνα.

Ο πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΕ Ηλείας Ανδρέας Ασημακόπουλος, επισήμανε πως ο σύλλογος συμμετέχει στην κινητοποίηση καθώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και πως η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής όλων. “Κύριο σύνθημα είναι οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη και αυξήσεις στους μισθούς μας ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Διεκδικούμε οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς μας, επαναφορά των δώρων, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της δεκαετίας 16-17, κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας, αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και ζητάμε αυτό που ζητάει όλη η κοινωνία, να στελεχωθούν άμεσα με μονίμους υπάλληλους με σταθερές σχέσεις εργασίας οι κρίσιμοι φορείς του δημοσίου όπως είναι η παιδεία, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες ασφάλισης και η υγεία. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλους τους πολίτες της Ηλείας στις 11 το πρωί της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία Πύργου ώστε να αντιδράσουμε και να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους ζωής, αυξήσεις τώρα”.

Διεκδικούμε αυξήσεις κόντρα στο κύμα της ακρίβειας

Κάλεσμα στους εργαζομένους των ΟΤΑ να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία απεύθυνε και ο Χρήστος Γαρύφαλλος, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Ολυμπίας, Ζαχάρως τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καλούνται να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Δημοσίου Τομέα και του Ιδιωτικού Τομέα και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, πώς ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι προ πολλού και δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο η καταστροφική αυτή πολιτική για τους πολλούς, προς όφελος των λίγων, «κολλητών», αρεστών και «ημέτερων». “Δεκατέσσερα (14) χρόνια από την επιβολή των καταστροφικών μνημονίων, όπου οι αποδοχές των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε μισθολογικά η διετία 2016-2017, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής και οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν αλλαγή τώρα της πολιτικής που εξαθλιώνει ολόκληρη την Ελληνική Κοινωνία, προκαλεί φτώχεια και δυστυχία και διεκδικούν μεταξύ άλλων πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, άνω του πληθωρισμού, άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, Μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις για χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κ.α.

Διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα και πραγματικές αυξήσεις κόντρα στο ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας που εξανεμίζει τα πενιχρά εισοδήματα και τους μισθούς από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εβδομάδας”.

“Ζωή με αξιοπρέπεια”

Ακολούθως ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος, επισήμανε ότι οι εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρόν στον αγώνα ώστε ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας οι περισσότεροι εκ των οποίων φοιτητές και νέα παιδιά, τίποτα να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην συγκαλυφθεί. “Για να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι αλλά και η πολιτική της απελευθέρωσης και του κέρδους που στο βωμό της θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές. Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε και βγαίνουμε όλοι στο δρόμο. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες φοιτητές που παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, με τους χιλιάδες αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωση τους και με τους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη για υπογραφή σύμβασης εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων. Κλιμακώνουμε τον αγώνα και του κλάδου μας για να ζούμε και να διδάσκουμε με αξιοπρέπεια. Για να είναι η παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα στο επιστημονικό μας αντικείμενο. Και για όλα όσα προειπαν περί αυξήσεων που έχουν κάνει τη ζωή όλων δυσβάσταχτη”.

Στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν και οι συνταξιούχοι σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Τσαγκάρη, πρόεδρο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Περιχώρων με αιτήματα και διεκδικήσεις ίδια με αυτά τον εργαζομένων. “Τα χαμηλά μεροκάματα, οι χαμηλές συντάξεις μας φέρνουν μπρος στο δρόμο του αγώνα μαζικά αγωνιστικά. Θέλουμε να τιμήσουμε και τους νεκρούς του τραγικού εγκλήματος στα Τέμπη, να αποδοθεί δικαιοσύνη, να πληρώσουν οι ένοχοι που ξέρουμε όλοι ποιοι είναι. Όλοι στην συγκέντρωση στον Πύργο και στην Αμαλιάδα οι συνταξιούχοι στις 9.30”.

“Απεργούμε για να μην ξεχαστεί το έγκλημα”

Τέλος, ο Κώστας Γιάνναρος, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδομών Ηλείας αναφέρθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών και κάλεσε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις. “Στις 28 Φλεβάρη μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη απεργούμε για να μην ξεχαστεί και μετατρέποντας τη μέρα αυτή, από μέρα πένθους σε μέρα διεκδίκησης και αγώνα. Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε ενάντια στην ακρίβεια που πλήττει το λαϊκό εισόδημα, ενάντια στις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος, στους πλειστηριασμούς, και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας. Διεκδικούμε 10% αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα”.

Συμμετέχουν και οι Συνταξιούχοι Εκπαιδευτικοί Ηλείας στην αυριανή κινητοποίηση

“Δε θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθεί το έγκλημα”

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία Πύργου, αύριο 28 Φλεβάρη, απευθύνουν με ανακοίνωση τους οι Συνταξιούχοι Εκπαιδευτικοί Ηλείας. “Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί Ηλείας, συμμετέχουμε, συμπορευόμαστε και συμβάλλουμε με τους αγωνιζόμενους συμπολίτες μας στον αγώνα της δικαίωσης των θυμάτων του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος των Τεμπών. Ένα χρόνο μετά επιβεβαιώνεται, ότι ο πραγματικός ένοχος είναι η πολιτική του ξεπουλήματος και της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, που υλοποιεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη. Είναι η πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί, κάθε δημόσιο αγαθό νερό, ενέργεια, Υγεία, παιδεία, ασφάλεια κλπ. Είναι η πολιτική, που επιτίθεται με σφοδρότητα στις συντάξεις και το εργατικό εισόδημα που δεν φτάνει πέραν του πρώτου 15θημέρου τον μήνα, είναι η πολιτική των επιδομάτων της ντροπής και της συντριβής της αξιοπρέπειας κάθε έντιμου εργαζόμενου, απόμαχου και νέου πολίτη με την ανεργία την ημιαπασχόληση και τον πληθωρισμό στα ύψη. Είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης, όλων των δημόσιων υπηρεσιών ώστε να μη μπορούν να ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι στα καθήκοντά τους, την ίδια στιγμή που μοιράζεται χρήμα αφειδώς σε ημετέρους. Είναι η ίδια πολιτική που με τον απαράδεχτο και αντισυνταγματικό νόμο περί ευθύνης υπουργών παρέχει το ακαταδίωκτο και απαλλάσσει τους κύρια ενόχους. Μέσα σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον η θλίψη και η οργή των συγγενών των θυμάτων είναι και θλίψη και οργή δική μας, του απλού λαού, του λαϊκού κινήματος και δεν θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθεί το έγκλημά τους. Θα μας βρίσκεται μπροστά σας διαρκώς, μέχρι να έρθουν όλα στο φως. Να αποδοθούν δίκαια οι ευθύνες και να ανατραπεί αυτή η πολιτική της αναξιοπιστίας και της αναξιοπρέπειας της χώρας μας. Για τα εγκλήματά σας θα πληρώσετε γιατί το απαιτεί ο Ελληνικός λαός. Όλοι οι συνταξιούχοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 28-02-24 στην Κεντρική πλατεία του Πύργου”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος