FOLLOW US: facebook twitter

Συμψηφισμοί παντού από το 2023

Ημερομηνία: 19-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι τα ποσά επιστροφών φόρου εισοδήματος, τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι, επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σχέδιο επέκτασης του αστερισμού των αυτόματων συμψηφισμών επιστροφών φόρου εισοδήματος με βεβαιωμένες οφειλές των φορολογουμένων προωθεί η κυβέρνηση.

Το σχέδιο θα βάζει στο παιχνίδι των συμψηφισμών ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολεοδομίες, ανάβοντας το πράσινο φως στο Δημόσιο να σβήνει οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, πρόστιμα από αυθαίρετα, δημοτικά τέλη ή κλήσεις από τη δημοτική αστυνομία με επιστροφές από τον φόρο εισοδήματος. Με αυτόν τον τρόπο το βουνό με τα χρέη των πολιτών θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται τα επόμενα χρόνια, ενώ το κράτος θα μαζεύει φορολογικά έσοδα.

Το μέτρο θα εποπτεύεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία παρακολουθεί ήδη την αυτοματοποιημένη διαδικασία των συμψηφισμών των επιστροφών φόρου με οφειλές από ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ που δεν έχουν εξοφληθεί ή μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη. Οι μόνες περιπτώσεις οφειλών που δεν συμψηφίζονται με τις επιστροφές φόρου είναι αυτές που έχουν ήδη ρυθμιστεί από τους φορολογούμενους.

Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι τα ποσά επιστροφών φόρου εισοδήματος, τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι, επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους οι οποίοι έχουν μεν βεβαιωθεί στον ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει.

Επίσης σε συμψηφισμό υπόκεινται οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή ή καταβάλλονται τμηματικά λόγω υπαγωγής τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Στην περίπτωση αυτήν ο συμψηφισμός δεν γίνεται μόνο με την πρώτη ανεξόφλητη δόση, αλλά υποχρεωτικά με όλο το ποσό της οφειλής προς το Δημόσιο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος