FOLLOW US: facebook twitter

Οι δασικοί χάρτες «ψαλιδίζουν» τις επιδοτήσεις

Ημερομηνία: 19-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Επιστροφή των αγροτικών επιδοτήσεων ζητά ο ΟΠΕΚΕΠΕ από ιδιοκτήτες εκτάσεων που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες και δεν έχουν προβεί σε κάποια ενέργεια μέχρι τώρα για να ξεκαθαρίσουν τον χαρακτηρισμό της έκτασης.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Αγροτών, Άλκης Κωνσταντόπουλος, όσοι παραγωγοί δεν έχουν διευθετήσει τέτοιες εκκρεμότητες με τις εκτάσεις τους, ήδη υφίστανται τις συνέπειες με τη μειωμένη καταβολή της αγροτικής ενίσχυσης.

Όσοι παραγωγοί έχουν εμπλοκή με δασικούς χάρτες και δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια ως τώρα, είτε κάνοντας αίτηση εξαγοράς είτε αίτηση παραχώρησης γης προς το αρμόδιο δασαρχείο, αντιμετωπίζουν ζήτημα ποινών και πολυετών κυρώσεων, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεσμεύει μέρος των ενισχύσεων που λαμβάνουν. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους έχουν παλαιά προβλήματα με εκτάσεις, όπου ο Οργανισμός ζητά ποσά αχρεώστητα», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος σημειώνοντας ότι το χρονικό περιθώριο ισχύει έως τον Αύγουστο του 2020.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει επισημάνει πως «οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες που επικαλύπτουν τα αγροτεμάχια των παραγωγών, δεν επηρεάζουν τις δικαιούμενες ενισχύσεις τους, ενώ αγροτεμάχια των οποίων η έκταση επικαλύπτεται στο σύνολό τους ή σε μέρος αυτών από κυρωμένους δασικούς χάρτες, εξαιρούνται από τη συνολική επιλέξιμη έκταση της αίτησής τους, με αναλογική μείωση της δικαιούμενης ενίσχυσης. Οι εν λόγω μειούμενες ενισχύσεις δύναται να υπολογιστούν και να καταβληθούν σε επόμενες πληρωμές».

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδ. Βασιλόπουλος ανέφερε στην «Πρωινή» ότι έχει μεταφέρει το ζήτημα στα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,κάνοντας λόγο για αδικίες που έχουν προκύψει στην Ηλεία από τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, λαμβάνοντας τη δέσμευση ότι εντός του Μαρτίου θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει το πρόβλημα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος