FOLLOW US: facebook twitter

“Συλλογική αντίδραση για να ανατρέψουμε τα νέα σχέδια εξόντωσης των Ηλείων παραγωγών”

Ημερομηνία: 17-05-2022 | Συντάκτης:

Σε ευρεία σύσκεψη συγκαλεί σήμερα τις διοικήσεις όλων των Ο.Π της Ηλείας ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας Χ. Βαλιανάτος για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις των τριών βασικών προϊόντων του νομού

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Σε ευρεία σύσκεψη έχει καλέσει για σήμερα, όλες τις διοικήσεις των Ομάδων Παραγωγών της Ηλείας, ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους , σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αφαίρεσης τριών βασικών προϊόντων του νομού από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027. Μιλάμε για την βιομηχανική τομάτα, τη σταφίδα και τα πορτοκάλια χυμοποίησης, μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη που εάν υλοποιηθεί θα αποτελέσει και την «ταφόπλακα» για την αγροτική οικονομία της Ηλείας, ειδικά σε μια περίοδο όπου οι αγρότες έχουν ήδη υποστεί ένα σοβαρότατο πλήγμα από την αύξηση του καλλιεργητικού κόστους, δηλαδή των αγροτικών εφοδίων και των καυσίμων.

Εκτός από την βιομηχανική τομάτα και την Κορινθιακή σταφίδα, η λίστα περιλαμβάνει τα σπαράγγια ( υπάρχουν σχετικές καλλιέργειες και στην Ηλεία), τα ζαχαρότευτλα, το συμπύρηνο ροδάκινο, τα μήλα και τους καρπούς με κέλυφος ( οι οποίοι επίσης καλλιεργούνται στην Ηλεία σε μικρότερη βεβαίως έκταση.

Ο πρόεδρος της Ο.Π κ. Χρήστος Βαλιανάτος μιλώντας στην Πρωινή για την πρωτοβουλία που ανέλαβε, τόνισε ότι δεν είναι ώρα για μεμονωμένες αντιδράσεις, θα πρέπει η αντίδραση να είναι συλλογική από όλες τις ομάδες παραγωγών που δραστηριοποιούνται σε σχέση με τα τρία βασικά προϊόντα, γιατί αν περιμένουν πρώτα να ληφθεί η απόφαση και να θέσει η Κομισιόν «εκτός” την συγκεκριμένη ενίσχυση και μετά να ενεργοποιηθούν, το παιχνίδια θα έχει χαθεί οριστικά.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ο αγρότης βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο και αν τώρα συμβεί και αυτό, αυτή η μικρή έστω ενίσχυση που παίρνουν οι παραγωγοί από την συνδεδεμένη, θα έχουμε τελειώσει, Γι’ αυτό καλούμε όλες τις Ομάδες Παραγωγών, να αποφασίσουμε ποια θα είναι η αντίδρασή μας. Εμείς πάμε πλέον να κάνουμε μια κίνηση. Δεν ξέρω ποια θα είναι αυτή, θα το συναποφασίσουμε Ο νομός δεν μπορεί να ερημωθεί και ο πρωτογενής τομέας να εξαφανιστεί . Καλούμε το υπουργείο να πάρει θέση και να μας πει ποια είναι και η δική του στάση…».

Η σύσκεψη θα γίνει στις 11 το πρωί, στα γραφεία της Ο.Π στην Αμαλιάδα και ο κ Βαλιανάτος τονίζει ότι δεν πρέπει να λείψει κανείς, γιατί μόνο ενωμένοι οι παραγωγοί και με δυναμική αντίδραση και ενιαία στάση μπορούν να ανατρέψουν αυτόν το σχεδιασμό που υφέρπει τον τελευταίο καιρό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος