FOLLOW US: facebook twitter

Συμπληρωματική επιχορήγηση για τους πυρόπληκτους

Ημερομηνία: 15-12-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

-Υπεγράφη η απόφαση από τον αρμόδιο υφυπουργό Χρ. Τριαντόπουλο

Την απόφαση για συμπληρωματική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά της 2ας έως και 5ης Αυγούστου 2021 σε οριοθετημένες περιοχές της Ηλείας για την αντιμετώπιση ζημιών των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος.

Οι επιχορηγήσεις θα δοθούν σε πληγέντες με βάση τις ζημιές που έχουν υποστεί, έτσι όπως αυτές έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας και καλύπτουν στοιχεία ενεργητικού όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα.

Η επιχορήγηση συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 70% του συνόλου, της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας ζημίας, από την αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας. Ειδικά για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η επιχορήγηση συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 70% του ποσού της εκτιμηθείσας ζημίας, που δεν καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Η επιχορήγηση καταβάλλεται εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία εκδήλωσης της θεομηνίας, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 37 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2472.

Για την καταβολή της επιχορήγησης απαιτείται εντός προθεσμίας δύο μηνών από την έκδοση της παρούσης, η προσκόμιση των δικαιολογητικών της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία 74617 ΕΞ 2021/23.6.2021 (Β’ 2670) απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών, όπως ισχύει.Η βεβαίωση περί του ύψους των ζημιών παρέχεται από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας με βάση τις ζημιές που κατέγραψαν οι αρμόδιες επιτροπές. Από το ύψος της εκτιμηθείσας ζημίας αφαιρείται τυχόν ασφαλιστική αποζημίωση που έλαβε ή πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος. Σε κάθε περίπτωση, για την καταβολή της επιχορήγησης απαιτείται η ολοκλήρωση του προσδιορισμού του ποσού της ζημίας που καλύπτεται από ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Από το ποσό της επιχορήγησης αφαιρείται, κατά τον υπολογισμό και την καταβολή του, τυχόν ενίσχυση πρώτης αρωγής που έχει λάβει ο δικαιούχος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος