FOLLOW US: facebook twitter

Σχολιασμός θεμάτων Κοινωνιολογίας από το φροντιστήριο «ΑΛΜΑ»

Ημερομηνία: 19-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Στο μάθημα της Κοινωνιολογίας εξετάστηκαν για πρώτη φορά φέτος οι υποψήφιοι των ανθρωπιστικών σπουδών. Το διαγώνισμα περιελάμβανε δύο ομάδες θεμάτων. Στην πρώτη ομάδα οι ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου (σωστού – λάθους και πολλαπλής επιλογής) απαιτούσαν την κατοχή των αναγκαίων γνωστικών αντικειμένων όσο και την κατανόησή τους. Ακολούθησαν ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης που αφορούσαν την εξήγηση των όρων «προσκήνιο» και «παρασκήνιο» του Γκόφμαν και τη θεωρία της εξάρτησης.

Η δεύτερη ομάδα αποτελούνταν από  θέματα ευρείας ανάπτυξης μέσω των οποίων ελέγχθησαν οι ικανότητες συνθετικής ανάλυσης αλλά και διασύνδεσης των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές. Συγκεκριμένα, ζητούνταν να ορίσουν τις έννοιες «πολιτική συμπεριφορά» και «πολιτική αλλοτρίωση» και παράλληλα να αναλύσουν τα κοινωνιολογικά αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης της τελευταίας. Το θέμα Δ αφορούσε τη διαδικασία μετάβασης από την προβιομηχανική στη βιομηχανική κοινωνία κατά το  Βέμπερ και το Ντυρκέμ, καθώς και τη θεωρία του Βέμπερ για τη δημιουργία του κράτους. Τέλος, ζητούνταν οι θέσεις του Ντυρκέμ και των λειτουργιστών για τη θρησκεία.

Συμπερασματικά, τα σημερινά θέματα κάλυπταν ευρύ φάσμα της εξεταστέας ύλης, ήταν με σαφήνεια διατυπωμένα και απαιτούσαν άρτια προετοιμασία και κατανόηση του γνωστικού αντικειμένου από τους μαθητές.

Φροντιστήριο «Άλμα»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος