FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Η μαγειρική μπορεί να μην είναι… μπελάς!

Ημερομηνία: 19-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Συναντώ μια κυρία προχθές στην αγορά και μου λέει «πω πω, βαρέθηκα, τι μπελάς κι αυτό το φαγητό κάθε μέρα»! Την καταλαβαίνω βέβαια, αλλά δεν συμμερίζομαι την μικρή της αγανάκτηση, γιατί κατάλαβα νωρίς πως αν δεις κάτι με «υποχρέωση», σίγουρα είναι μπελάς κι εγώ προσωπικά την μαγειρική την κατατάσσω σε μια αγαπημένη κατηγορία καθημερινής ενασχόλησης. Ξέρω ότι δεν μπορούμε όλοι να βλέπουμε την μαγειρική με το ίδιο μάτι, δηλαδή δημιουργικά αλλά μπορούμε να ανακαλύψουμε τα μυστικά της και ότι κάνουμε, να το κάνουμε με αγάπη. Άλλωστε με την καραντίνα, όλοι πειραματιστήκαμε και μπήκαμε στην κουζίνα! Κι αυτή η συνήθεια είναι καλό να μας μείνει!

Και τώρα, οι προτάσεις μας¨Για το Κυριακάτικο τραπέζι, σας έχω ένα Κερκυραϊκό μοσχάρι σοφρίτο με μελωμένη αρωματική σάλτσα, μια παραδοσιακή συνταγή από το Ιόνιο που κάνουμε κι εμείς στην Ιθάκη και αξίζει να δοκιμάσετε. Αλλά επειδή ξέρω καλά ότι τα μακαρόνια είναι το αγαπημένο φαγητό όλων, σας προτρέπω εναλλακτικά να κάνετε μια τύπου καρμπονάρα φούρνου με μανιτάρια, τυριά και κρέμα γάλακτος που είναι γρήγορη αλλά θεσπέσια!

Συνεχίζουμε με ένα δροσερό  άκρως καλοκαιρινό γλυκάκι ψυγείου,   ήταν το αγαπημένο της μητέρας μου και το λατρεμένο των επισκεπτών της, του απογευματινού καφέ στο μπαλκόνι με τις γειτόνισσες της στο νησί.  Δεν είναι κάτι πολύ σπουδαίο, όμως η κρέμα πορτοκαλιού που έχει μια ήπια όξινη γεύση δένει απόλυτα και ισορροπεί με τη γλυκιά κρέμα βανίλιας και τα σαβαγιάρ.

Συνταγές, προτάσεις και ανταλλαγή ιδεών και σχολίων, μπορείτε να βρείτε στην νέα μου σελίδα στο fb Μικρές ιστορίες μαγειρικής! Στο εξής, θα ανταμώνουμε και εκεί!!

https://i.pinimg.com/originals/1e/00/d6/1e00d67a97d7a945b2a8d567c0c04a87.jpg

Κερκυραϊκό σοφρίτο

Υλικά

1.300 μοσχάρι χτένι σπάλας (νουά ή κιλότο)

3 κ.σ αλεύρι

1/3 φλ. ελαιόλαδο

1/2 φλ. ξύδι από κρασί

1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

4-5 σκ. σκόρδο (ψιλοκομμένο)

1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το μοσχάρι σε φέτες με πάχος περίπου 1 εκατοστό. Ακουμπάμε τις φέτες μοσχάρι σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει όλη την υγρασία του μοσχαριού.

Σε μια πιατέλα βάζουμε το αλεύρι λίγο αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Βουτάμε στο αλεύρι πανάροντας  μια – μια φέτα.τινάζοντας το  περιττό αλεύρι. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ή μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Λίγες λίγες ακουμπάμε τις παναρισμένες φέτες μοσχάρι στο καυτό λάδι και ροδίζουμε για λίγα λεπτά από την μια και από την άλλη πλευρά. Γύρω στα 3 για να κάνει ελαφριά κρούστα το σοφρίτο.

Όσες φέτες μοσχάρι ροδίζουν τις βγάζουμε σε πιατέλα για να ροδίσουμε τις επόμενες.

Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο μαζί με το μισό ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να βγάλει το άρωμα του το σκόρδο, χωρίς όμως να πάρει καθόλου χρώμα.

Σβήνουμε με το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί. Μετά προσθέτουμε με το κρασί και αφήνουμε να μειωθεί ο όγκος του κρασιού στο μισό.

Ξαναβάζουμε τις φέτες μοσχάρι σε στρώση στην κατσαρόλα προσθέτουμε ζεστό νερό η ακόμα καλύτερα ζωμό κρέατος μέχρι να μισοσκεπαστεί το κρέας. Βάζουμε το καπάκι κι αφήνουμε το μοσχάρι σοφρίτο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά περίπου για 40′.

Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό κι ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε για 10′ να μελώσει η σάλτσα. Συνοδεύουμε με ρύζι ή πουρέ.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Καρμπονάρα ψητή στο φούρνο

Υλικά

(Για 2 άτομα σε αλουμινένιο ταψάκι κέικ)

Μισό πακέτο μακαρόνια Νο 6

ένα κρεμμυδάκι

4-5 φρέσκα μανιτάρια

150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με 15-17% λιπαρά

6 φέτες γκούντα ή ένταμ

5 φέτες μπέικον

τυρι ρεγκάτο τριμμένο

1 κουταλιά της σουπας βούτυρο

λίγο ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα

αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια αλντέντε και σουρώνουμε. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και αφήνουμε στην άκρη. Ετοιμάζουμε την σάλτσα, τσιγαρίζοντας  σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι σε ψιλές ροδέλες μαζί με τα μανιτάρια που έχουμε κόψει και αυτά σε ροδέλες. Στην συνέχεια κόβουμε το μπέικον και το τσιγαρίζουμε κι αυτό ελαγρά στο ίδιο κατσαρολάκι με τα μανιτάρια και το κρεμμύδι.  Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και δύο φέτες τυρί γκούντα κομμένο σε κμματάκια και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας «πιάσει». Λίγο αλατάκι, πάπρικα και πιπέρι τριμμένο απαραίτητα. Η κρέμα μας είναι έτοιμη.  Βουτυρώνουμε ένα μικρό σκεύος- εγώ προτιμώ τα αλουμινένια ταψάκια μιας χρήσης και στην προκειμένη περίπτωση για το δοσολόγιο που σας δίνω το μικρό ταψάκι των κέικ. Τοποθετούμε τα μισά μακαρόνια στο ταψάκι, σκεπάζουμε με την μισή σάλτσα καρμπονάρα που έχουμε ετοιμάσει, συνεχίζουμε με την δεύτερη στρώση μακαρόνια και μια στρώση σάλτσα. Σκεπάζουμε την επιφάνεια με φέτες του τοστ και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι τα μακαρόνια μας να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα, περίπου 15-20 λεπτά ανάλογα το φούρνο.

Η συνταγή είναι της υπογράφουσας

Γλυκά ψυγείου συνταγές - 690 συνταγές - Cookpad

Γλυκό ψυγείου με κρέμα βανίλια-πορτοκάλι

Υλικά

1 πακέτο σαβαγιάρ

Λίγο χλιαρό γάλα

ένα σφηνάκι κονιακ

Για την κρέμα βανίλια

1 φάκελο άνθος αραβοσίτου βανίλια

700  ml γάλα

5 κ.σ. ζάχαρη

Για την κρέμα πορτοκάλι

τρία ποτήρια και κάτι  χυμό πορτοκαλιού (φυσικό, συσκευασμένο ή απλά πορτοκαλάδα μπλε σε κουτάκι)

2 κουταλιές σούπας  κ.σ. ζάχαρη

5 κουταλιές. ανθος αραβοσίτου βανίλια

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλια, διαλύουμε το περιεχόμενο της συσκευασίας στο γάλα , προσθέτουμε και την ζάχαρη και χτυπάμε με το δάρτη να διαλυθεί καλά. το Βάζουμε στη φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μεχρι να πηξει η κρέμα που την θέλουμε απαλή και όλη πολύ πυκνή. Αν δείτε ότι έχει πήξει πολύ αραιώστε με λίγο γάλα, αν είναι αραιή, προσθέστε αντιθέτως ένα φιλιτζανάκι γάλα στο οποίο θα έχετε διαλύσει μια κουταλιά της σουπας άνθος αραβοσίτου.

Σε ένα πυρέξ απλώνουμε μια στρώση σαβαγιάρ τα οποία έχουμε βρέξει σε λίγο χλιαρό γάλα μαζί με ένα σφηνάκι κονιαλ . Βάζουμε την κρέμα και απλώνουμε άλλη μια στρώση σαβαγιάρ με τον ίδιο τρόπο. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν ξεκινήσουμε να ετοιμασουμε την κρέμα πορτοκάλι,

Σε κατσαρόλα, βάζουμετο χυμό πορτοκαλιού και την. ζάχαρη και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Σε ένα μπολάκι διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου – κορν φλάουρ σε λίγο χυμό και το προσθέτουμεστο μείγμα που βράζει. . Ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε στην φωτιά να πάρει μια βράση και να πήξει.

Σκεπάζουμε το γλυκό μας με την κρέμα πορτοκάλι, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και τοποθετούμε μετά στο ψυγείο. Αν θέλουμε, σαν τελευταία στρώση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια σαντιγί λευκή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος