Σχέδιο ολοκληρωμένης ύδρευσης από το Φράγμα Πηνειού
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”105354″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Μέσω ΣΔΙΤ η κατασκευή των υποδομών σε τρεις δήμους
-Ο δήμος Ήλιδας διαχειριστής, εντός πλάνου και η Δυτική Αχαΐα
[/vc_column_text][vc_column_text]Προγραμματική Σύμβαση για την κατασκευή υποδομών ύδρευσης μέσω ΣΔΙΤ θα υπογράψουν οι δήμοι Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Δυτικής Αχαΐας, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης του πόσιμου νερού από το διυλιστήριο του Φράγματος Πηνειού. Όπως ανέφερε στην εισήγησή του κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ήλιδας ο δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης, οι τρεις συμβαλλόμενοι Δήμοι προγραμματίζουν, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής διαχείρισης των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης για τους Δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Δυτικής Αχαΐας, την υλοποίηση της σύμβασης ΣΔΙΤ με τίτλο «Διαχείριση νερού ύδρευσης στους Δήμους Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Δυτικής Αχαΐας και Ήλιδας», σύμφωνα με τις διατάξεις που ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία.
Αντικείμενο του Έργου αποτελεί η κατασκευή, η συντήρηση και η λειτουργία υποδομών και δικτύων για την ύδρευση των τριών Δήμων, η οποία σχεδιάζεται για την εξυπηρέτηση του συνολικού πληθυσμού των Δήμων Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Ήλιδας και τμήματος του πληθυσμού του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.
Ο κάθε δήμος θα είναι κύριος του Έργου των υποδομών ύδρευσης που θα κατασκευαστούν ενός των διοικητικών του ορίων, ενώ ο δήμος Ήλιδας θα είναι επίσης και Κύριος του Έργου και του Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού Δήμου Ήλιδας.
Με την υλοποίηση του Έργου επιτυγχάνεται η ασφαλής και αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών πόρων, η προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής σύμφωνα με τις επιταγές της Ελληνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας και η εναρμόνιση με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι η μέθοδος της υλοποίησης έργων ύδρευσης με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ αποτελεί κοινή πρακτική σε πολλές χώρες στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, καθώς δίνεται λύση σε όλα τα επίπεδα ύδρευσης της εξυπηρετούμενης περιοχής, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται στους πολίτες η υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Δημόσιος Φορέας δεν προμηθεύεται απλώς υποδομές και εξοπλισμό αλλά ολοκληρωμένες υπηρεσίες», εξήγησε ο κ. Λυμπέρης και πρόσθεσε πως η σύνδεση της αμοιβής του Αναδόχου με την επίτευξη συγκεκριμένου αποτελέσματος και με το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών διαμορφώνουν το κατάλληλο πλαίσιο κινήτρων για την αρτιότητα του έργου, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη λειτουργικότητα του συστήματος σε βάθος χρόνου.
Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς η παράταξη του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χρ. Χριστοδουλόπουλου, ψήφισε αρνητικά με την αιτιολόγηση ότι δεν υφίσταται απόφαση για τη λήψη νερού από τη λίμνη Πηνειού και ότι ο Δήμος Πηνειού απουσιάζει από την προγραμματική σύμβαση, αν και υδροδοτείται από τον ενιαίο αγωγό, ζητώντας τέτοια θέματα να μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη με την αντίστοιχη εισήγηση ώστε να υπάρχει χρόνος επεξεργασίας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]