FOLLOW US: facebook twitter

Σχέδιο για αλλαγές στους λογαριασμούς από ΡΑΕ μετά την εκτίναξη των τιμών ρεύματος

Ημερομηνία: 23-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”138330″ img_size=”full”][vc_column_text]Μέσα στον μήνα φιλοδοξεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να έχει ολοκληρώσει τη διαβούλευση με τους προμηθευτές για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου αρχών στη βάση των οποίων θα λειτουργεί η λιανεμπορική αγορά ρεύματος. Στόχος του Ρυθμιστή, μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, που έρχεται μετά την εκτίναξη των τιμών του ρεύματος το τελευταίο διάστημα και την αναστάτωση στην αγορά, είναι να διαμορφώσει ενιαία κριτήρια σύγκρισης τιμών, διασφάλισης όρων διαφάνειας στους λογαριασμούς και βέβαια μέσα από μια τέτοια λειτουργία να «τιθασεύσει» τις τιμές.

Οι προτάσεις

Σημειώνεται ότι στη δέσμη προτάσεων της ΡΑΕ, όπως, κατά πληροφορίες, παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, περιλαμβάνεται:

  1. Κατάργηση του παγίου στους λογαριασμούς. Κύριος λόγο της συγκεκριμένης πρότασης είναι, σύμφωνα με τα ΡΑΕ, ότι οι προσφορές με αναφορές για δωρεάν ή χαμηλά πάγια δημιουργούν σύγχυση στους καταναλωτές, καθώς δεν διασφαλίζεται η δυνατότητα ακριβούς σύγκρισης τόσο σε σχέση με το ύψος των παγίων, τη χρονική τους αναφορά (ανά μήνα ή ανά τετράμηνο), όσο και σε σχέση με την τιμή της κιλοβατώρας, που συνήθως συνδέεται με την αντίστοιχη χρέωση του παγίου.
  2. Η παροχή της επιλογής στους καταναλωτές για σταθερά τιμολόγια που δεν θα επηρεάζονται από τη διακύμανση των τιμών χονδρικής στο χρηματιστήριο ενέργειας και θα είναι εύκολα προς σύγκριση από τους καταναλωτές. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ αλλά και κάποιοι προμηθευτές διαθέτουν τέτοια σταθερά τιμολόγια, ωστόσο η πλειονότητα των καταναλωτών, ειδικά όσοι έχουν μετακινηθεί σε ανεξάρτητους παρόχους, έχουν τιμολόγια με ρήτρες. Υπενθυμίζεται ότι τα τιμολόγια αυτά του ρεύματος «πατάνε» σε μια σειρά από μεταβλητές που αφορούν τις τιμές του φυσικού αερίου (βασικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής) και των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που επιβαρύνουν κυρίως τις λιγνιτικές μονάδες, αλλά και τις μονάδες φυσικού αερίου. Να σημειωθεί ότι με δεδομένη την ένταξη τους τελευταίους μήνες των λιγνιτών στο μίγμα παραγωγής ενέργειας αλλά και της αδυναμίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω των καιρικών συνθηκών των αιολικών για σημαντική παραγωγή, οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά έχουν «τσιμπήσει».
  3. . Επιβολή πλαφόν 30% στην αναπροσαρμογή της ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος(ονδρεμπορικής τιμής). Η ουσία της πρότασης αυτής είναι να μην υπερβαίνουν οι αυξήσεις αλλά και οι μειώσεις το 30% των ονομαστικών τιμών που έχει η κιλοβατώρα για τους καταναλωτές, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις στη χονδρεμπορική αγορά. Ουσιαστικά προτείνεται π.χ. ακόμη κι αν η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά κινείται με ρυθμούς μεγαλύτερους του 30%, αυτό να μην μπορεί να περάσει στα τιμολόγια λιανικής. Πάντως, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι το πλαφόν στη ρήτρα ΟΤΣ δημιουργεί έντονη δυσκολία σε μικρές ειδικά εταιρείες για την αντιστάθμιση του κόστους από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η ΔΕΗ έπειτα από πιέσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καταργεί τη ρήτρα Ρύπων CO2 και από 5 Αυγούστου την αντικαθιστά με μια άλλη αντίστοιχη που «πατά» στις τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά. Παράλληλα προχωρά σε έκπτωση 30% (πέραν της έκπτωσης συνέπειας 5%) ώστε να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά από τις αλλαγές, καθώς η τάση των τιμών το τελευταίο διάστημα ξεπερνά κατά πολύ το άνω προαναφερθέν όριο.
  4. Κατάργηση ρήτρας πρόωρης αποχώρησης των πελατών, δηλαδή του πέναλτι που πληρώνει ένα πελάτης όταν «σπάει» νωρίτερα το συμβόλαιο που έχει υπογράψει.
  5. Έλεγχος ανά τρεις μήνες στις τιμές των προμηθευτών ρεύματος. Στόχος της πρότασης αυτής της Ρυθμιστικής Αρχής είναι να ελέγξει το κατά πόσο προμηθευτές με ειδικές στιγμιαίες προσφορές διαμορφώνουν τιμολόγια κάτω του κόστους για δύο ή τρεις μήνες, ώστε να προσελκύσουν νέους πελάτες.

Οι προμηθευτές

Ωστόσο, την αντίδραση των προμηθευτών ρεύματος φέρνουν σημεία των προτάσεων αυτών. Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι ότι οι προτάσεις που έχουν πρωταρχικό στόχο να κάνουν πιο κατανοητούς τους λογαριασμούς και να διασφαλίζουν συγκρισιμότητα στους μηχανισμούς με τις χρεώσεις οδηγούν σε αντίρροπα αποτελέσματα, καθώς φέρνουν μια «ασφυκτική» τυποποίηση στις εμπορικές πολιτικές και μια ανάλογη υπερρύθμιση. Ουσιαστικά, όπως τονίζουν, πλήττεται ο ανταγωνισμός, χωρίς δυνατότητες δυναμικών εμπορικών πολιτικών, κάτι που τελικά θα πλήξει τους καταναλωτές, καθώς θα οδηγήσει σε ενσωματώσεις περαιτέρω επιβαρύνσεων στην τιμή της κιλοβατώρας, ενώ θα οδηγήσει ειδικά τις μικρές εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε συνθήκες οικονομικής πίεσης.

Πηγή: naftemporiki.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia