FOLLOW US: facebook twitter

Θα τα υπερασπιστούμε μέχρι ρανίδας…: Συστράτευση των δημάρχων για τα Πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας

Ημερομηνία: 23-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα

Οργισμένη ήταν η αντίδραση των δημάρχων της Ηλείας που με κάθε τρόπο δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στα σχέδια εξόντωσης των πανεπιστημιακών σχολών του νομού και μάλιστα κατέθεσαν θέσεις και προτάσεις για την αναβάθμισή τους.

Τάκης Αντωνακόπουλος, δήμαρχος Πύργου

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών επιδεικνύει αναλγησία. Είχε κάποια “παιδιά” στην Ηλεία που τα υπονόμευε και δεν τους έδινε οξυγόνο και τώρα έρχεται να τα κλείσει. Είχε επιδείξει αδιαφορία αντί να ζητήσει συγνώμη από τις τοπικές κοινωνίες. Προτείνουμε, Πύργος και Αμαλιάδα, όλη η Ηλεία, να κάνουμε μια προγραμματική σύμβαση με το Παν/μιο και την Περιφέρεια και να κάνουμε μια σειρά ενεργειών. Η περιφέρεια πρέπει να δώσει 10 εκατ. ευρώ στην Ηλεία μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων , για να έχουμε αμφιθέατρα,  εστίες κλπ για να κάνουμε σύνδεση της παραγωγής με την έρευνα. Τα περί αποστάσεων είναι αστείο επιχείρημα, όταν σε άλλα ιδρύματα στη Μακεδονία και τη Θράκη οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες. Με την τηλεκπαίδευση κα την τηλεργασια και τους δρόμους που έχουν μικρύνει τις αποστάσεις, δεν αντέχουν αυτά τα επιχειρήματα»

Γιάννης Λυμπέρης, δήμαρχος Ήλιδας

«Επιτρέψτε μας το δικαίωμα να κάνουμε τις προτάσεις μας . Οι πολίτες της Αμαλιάδας κατέθεσαν κάποια εκατομμύρια από το υστέρημά τους για να δημιουργηθούν υποδομές την περιοχή για το Πανεπιστήμιο και να εισπράξουν την αλληλεπίδραση της γνώσης και της καινοτομίας, για να βοηθήσουν την παραγωγή τους. Τα περ/κα ΑΕΙ είναι κύτταρα ανάπτυξης και θέλω έτσι να τα δουν όλοι οι φορείς. Συμπορεύομαι με τους δημάρχους της Ηλείας. Nopassaran οποιοσδήποτε. Eίτε είναι η κυβέρνηση είτε είναι η ψευτοανεξάρτητηΕπιτροπή που θα εξετάσει αντικειμενικά είτε η πανεπιστημιακή συντεχνία, να ξέρει ότι οι ιθαγενείς ξύπνησαν. Τα τμήματα που έχουν δημιουργηθεί, θα τα υπερασπιστούμε μέχρι ρανίδος. Θα καταθέσουμε πρόταση χρηματοδότησης των υποδομών στον περ/ρχη»

Γιάννης Λέντζας, δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

«Είμαστε ο δήμος με τον μεγαλύτερο κάμπο και με πρωτογενή τομέα που συνεισφέρει στο κατά κεφαλήν εισόδημα με όλες τις καλλιέργειες. Τα περιφερειακά τμήματα αποτελούν ζωντανά κύτταρα νεολαίας, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλο θέμα υπογεννητικότητας. Πρέπει να βρούμε τρόπο να είναι ελκυστικά τα περιφερειακά τμήματα και να μην είναι 3η και 4η επιλογή. Σαν δήμος και εμείς συμπαρατασσόμαστε με όλους τους δημάρχους και θα δώσουμε τον δικό μας αγώνα να παραμείνουν οι σχολές και να προστεθούν και νέα τμήματα.

Γιώργος Γεωργιόπουλος, δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Θα περίμενε κανείς ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών θα έπρεπε να έχει βγάλει μπροστά την Αρχαία Ολυμπία, με το εθνικό, πολιτιστικό και ήπιας ισχύος γεωπολιτικό κεφάλαιό της και να έχει συμπράξει. Ο κ. Μπούρας θέλει και μπορούμε να το κάνουμε. Η Αρχ. Ολυμπία δεν μπορεί να κριθεί με όρους επαρχιακής πόλης. Ήδη έχουμε συζητήσει με τον πρύτανη για το ότι η Ολυμπία μπορεί να υποστηρίξει στο πλαίσιο του νέου νόμου ξενόγλωσσο πρόγραμμα σπουδών. Η Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Σπουδών θα είχε να χάσει από τη σύνδεσή της με την Αρχαία Ολυμπία; Σε καμία περίπτωση. Οι δήμαρχοι των δήμων Πύργου και Ήλιδας έχουν όλο το δίκιο με το μέρος μας. Δεν είναι δυνατόν η Ηλεία να υποστεί μία ακόμα αφαίρεση όταν δεν έχει ουτε δρόμο ούτε τρένο ούτε αεροδρόμιο»

Ανδρέας Μαρίνος, δήμαρχος Πηνειού

Στο Νομό Ηλείας η παρουσία των δύο τμημάτων του Παν/μίου Πατρών, δηλαδή του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο και του Τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, ήταν αποτέλεσμα συγκριτικής αξιολόγησης.(…) Εισηγήσεις που αγνοούν αυτά τα ισχυρά δεδομένα, δεν αποτελούν στρατηγική ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, αλλά στρατηγική συρρίκνωσης και οποιοσδήποτε εξορθολογισμός διά της συρρίκνωσης, δεν βοηθάει ούτε το Παν/μιο ούτε τις τοπικές κοινωνίες.Εκτιμώ ότι η Ηλεία δικαιούται να παραμείνει στον σχεδιασμό του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, με ενισχυμένα τα δύο ανωτέρω Τμήματα του Παν/μίου Πατρών, τα γνωστικά αντικείμενα των οποίων πηγάζουν από την ιστορική και Πολιτιστική κληρονομιά της και το διαρκή μόχθο των αγροτών της.Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι τόσο ο Περ/ρχης Νεκτάριος Φαρμάκης ως εισηγητής του θέματος αλλά και ΕΣΕΙΣ ως Περιφερειακό Συμβούλιο θα λάβετε ορθή και δίκαιη απόφαση ώστε οι αρμόδιες Πρυτανικές Αρχές να σεβαστούν τη θέληση της Περιφέρειας και του ηλειακού λαού για γεωγραφική κατανομή των πανεπιστημιακών τμημάτων στις πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με βάση την αρχή της αναλογικής ισότητας».

Παναγιώτης Μπράμος, Περ/κόςσύμβουλος

Η θέση του Πρυτάνεως ότι το Πανεπιστήμιο δεν απεμπολεί το δικαίωμα του να αποφασίζει για τη λειτουργία και τη χωροταξική κατανομή των τμημάτων του, δε μπορεί να αποτελέσει βάση ειλικρινούς διαλόγου.Ένας διάλογος, ο οποίος όταν το Πανεπιστήμιο καλείται να επιτελέσει τον ρόλο του ως Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, είναι προσχηματικός με επίκληση σχεδίων που οδηγούν σε αδιέξοδα και κατάλυση των νόμων, που αφορούν την ίδρυση των περιφερειακών τμημάτων.Εφόσον  το Πανεπιστήμιο Πατρών αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ρόλο, τον οποίο το ίδιο υιοθέτησε ως Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας στη συνεδρίαση της 26/11/21 και η ΠΔΕ οφείλει να διαφυλάξει την ισόρροπη ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη.Κι αυτή η πολιτική δε μπορεί να υπηρετηθεί με τη χρηματοδότηση ενός υδροκεφαλικού πανεπιστημιακού συστήματος με έδρα το Ρίο.Κι εμείς ως Περιφέρεια, απαντώντας στον κύριο Πρύτανη, δεν απεμπολούμε το δικό μας δικαίωμα χρηματοδότησης και δεν κατανέμουμε τους πόρους μας μονοδιάστατα, χωρίς να εξυπηρετείται το συμφέρον της κοινωνίας της Δυτικής Ελλάδας.Οι θέσεις που εκφράστηκαν σχεδόν από το σύνολο των φορέων ομόθυμα συγκλίνουν στην εξακτίνωση του Πανεπιστημίου, καθώς και στη λειτουργία και την ενίσχυση των περιφερειακών τμημάτων κατά προτεραιότητα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος