FOLLOW US: facebook twitter

«Τείχος» από τους βουλευτές Ηλείας για τα ΑΕΙ: Ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα δεχθούν την κατάργηση των δύο τμημάτων

Ημερομηνία: 23-02-2021 | Συντάκτης:

Την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στον αποκλεισμό της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη εξέφρασαν όλοι οι βουλευτές Ηλείας, τονίζοντας ότι δεν ειναι αποδεκτή καμία τέτοια απόφαση

Η Δρ Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου εξήρε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των δύο Τμημάτων  και είπε ότι δεν υπάρχει καλύτερος φυσικός χώρος φιλοξενίας τους από την Ηλεία, και πρόσθεσε ότι κινεί κάθε θεσμική δυνατότητα για να συνεχίσουν τα Τμήματα αυτά τη λειτουργία τους στο Νομό. Πρότεινε, για την ενίσχυση του Τμήματος Γεωπονίας, τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών, της Περιφέρειας και της κεντρικής κυβέρνησης μέσω του ΕΛΓΟ – Δήμητρα για την προσέλκυση νέων προγραμμάτων, ενώ για το Τμήμα Μουσειολογίας τη σύνδεσή του με διεθνή Πανεπιστημιακά Προγράμματα. Την επόμενη εβδομάδα επίκειται συνάντησή της με τον κ. Φαρμάκη.

Κώστας Τζαβάρας, βουλευτής ΝΔ

«Η θέση μου παραμένει σταθερή και αταλάντευτη. Η Πολιτεία με νόμο του Ελληνικού Κοινοβουλίου καθόρισε ως έδρες των τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών τις πόλεις του Πύργου και της Αμαλιάδας αντιστοίχως. Η θέληση αυτή της Πολιτείας είναι αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό και τελικώς αδιανόητο να καμφθεί με ένα απλό πόρισμα της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών. Η μοναδική επιτακτική ανάγκη εξορθολογισμού της οργάνωσης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου είναι η μεταφορά του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών στην Ηλεία, για να συστεγαστεί με τη Μουσειολογία. Χαίρομαι που ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης διατύπωσε ρητά την αντίθεσή του στη συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Πατρών και δεν άφησε ακάλυπτη την Ηλεία, δεσμευόμενος για τη διατήρηση των τμημάτων στον νομό και για την ενίσχυση των υποδομών τους. Στηριζόμαστε στη δέσμευσή του και πιστεύουμε πως ο αγώνας μας θα είναι κοινός για να ματαιωθούν τα σχέδια εκείνων που επιδιώκουν να διαγράψουν την Ηλεία από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας».

Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«…Το Παν/μιο Πατρών θα πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θα είναι μόνο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και των καθηγητών της ή θα έχει τον χαρακτήρα ενός πραγματικού Περιφερειακού Παν/μίου. (…) Η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου με την εισήγησή της είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Είναι σαφές ότι μέχρι τώρα το Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργεί συγκεντρωτικά και δείχνει ότι δεν επιθυμεί τη λειτουργία Τμημάτων εκτός Πάτρας. Πλέον, αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την τελική απόφαση της Συγκλήτου. (…) Να ξέρουν, όμως, ότι όλοι οι Ηλείοι δεν θα δεχθούμε κάτι τέτοιο και θα το αποτρέψουμε. Απαιτούμε, ταυτόχρονα, τη λειτουργία του ΤΕΦΑΑ στην Ολυμπία, στην Ηλεία».  Αν θέλει η κυβέρνηση να διατηρήσει και ν΄ αναπτύξει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του νομού Ηλείας να το αποδείξει έμπρακτα και  να μην κρυφτεί η πίσω από τις εισηγήσεις του Πανεπιστημίου ή μιας ανεξάρτητης αρχής που έχει διορίσει τα μέλη της. Η Περιφέρεια θα ενισχύσει και θα χρηματοδοτήσει τις υποδομές των Τμημάτων της Ηλείας όχι μόνο για να διατηρηθούν, αλλά και ν΄ αναπτυχθούν, όπως έκανε με 1,5 εκατ. ευρώ στη Σχολή του Μεσολογγίου; Αντίστοιχες πρωτοβουλίες οφείλουν να πάρουν και οι Δήμοι. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς όλους ότι δεν θα επιτρέψουμε η Ηλεία να μείνει δίχως Πανεπιστημιακά Τμήματα»

Ανδρέας Νικολακόπουλος, βουλευτής ΝΔ

Σύσσωμη η Ηλεία θα βρίσκεται απέναντι σε μια τέτοια απόφαση. Καλώ τους καθηγητές, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου ενόψει και της απόφασης της Συγκλήτου, να λάβουν υπόψη στην απόφαση ότι η Ηλεία δικαιούται να έχει θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να επανεξετάσουν τη στάση τους. Οποιαδήποτε ορθολογική απόφαση πρέπει να περιλαμβάνει και τον νομό στον χάρτη. Οποιοσδήποτε βουλευτής θα είναι απέναντι σε οποιαδήποτε απόφαση μετακίνησης τμημάτων. Έχουν δαπανηθεί πόροι από την Ελληνική Πολιτεία για τη δημιουργία υποδομών του Πανεπιστημίου. Αυτές οι υποδομές δεν μπορούν να μείνουν έτσι. Πρέπει το Παν/μιο να στηρίξει τη Μουσειολογία και τη Γεωπονία. Η επόμενη μέρα περιλαμβάνει και την Ηλεία στον ακαδημαϊκό χάρτη. Επίσης να δούμε στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και το ότι έχουμε στην Πάτρα δύο πολυτεχνικές σχολές με τα ίδια ακριβώς τμήματα εκ των οποίων η μία ανήκει στο Παν/μιοΠελ/σου και τη χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής ΚΙΝΑΛ

Η πρόσφατη εισήγηση της επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών προβλέπει την απομάκρυνση όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων από την Ηλεία, προκαλώντας ερωτηματικά αλλά και δικαιολογημένη οργή στους πολίτες και τους θεσμικούς φορείς της Ηλείας (…).Η εισήγηση δε λαμβάνει υπόψη τη μοναδικότητα του τμήματος Μουσειολογίας και την εγγύτητα στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά ούτε την ευρωπαϊκή πρωτιά της Ηλείας στην αγροτική εξειδίκευση (EUROSTAT 2017). Δυστυχώς, δε λαμβάνει υπόψη ούτε την επιστολή του πρύτανη κ. Μπούρα ο οποίος στις 1/12/2020 ζητούσε ”ειδική γραμμή στήριξης” για το τμήμα Μουσειολογίας.Σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις μου, δεν φάνηκαν οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας για την τύχη του τμήματος Μουσειολογίας, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για το αν η ”εισήγηση” της επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών λειτουργεί ως προπομπός της αξιολόγησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και της απόφασης της κυβέρνησης για κατάργηση και των δύο τμημάτων στην Ηλεία. (…)Ανεξάρτητα από την όποια εισήγηση, θα πρέπει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου να μας πει ξεκάθαρα αν επιθυμεί την παρουσία και την ενδυνάμωση των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία. (…) Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για τη συνέχιση της λειτουργίας και την ενίσχυση των δύο υφιστάμενων τμημάτων (Γεωπονίας- Μουσειολογίας) και την παραμονή της Ηλείας στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι μια απόφαση που θα την πάρει η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος