FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη Θ. Βομπίρη στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας: «Η σταφίδα θα μπορούσε να θρέψει όλη την Ελλάδα αλλά το κράτος αδιαφορεί»

Ημερομηνία: 22-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”147112″ img_size=”full”][vc_column_text]Την ευκαιρία να προβληθεί στα πέρατα της γης, η μαύρη σταφίδα της Ηλείας, έδωσε μέσα από την εκπομπή «Γλυκιά ζωή» στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η παραγωγός Νατάσα Βησσαρίωνος που κατάγεται από το Νομό, έχοντας φιλοξενούμενο τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και σταφιδοπαραγωγό Θανάση Βομπίρη.[/vc_column_text][vc_single_image image=”147111″ img_size=”full”][vc_column_text]

Η Ηλεία ραδιοφωνική παραγωγός Νατάσα Βησσαριώνος ασχολήθηκε με την μαύρη σταφίδα, στην εκπομπή της «Γλυκιά ζωή» στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

 

Στην δίωρη ξεχωριστή αυτή ραδιοφωνική εκπομπή, παρουσιάστηκε αρχικά ένα μικρό ιστορικό της ιστορίας της σταφίδας που γνώρισε μεγάλη άνθηση στηρίζοντας την οικονομία της Ελλάδας σε δύσκολους καιρούς και ακολούθησε ενημέρωση για τις ευεργετικές και θρεπτικές ιδιότητες της μαυρομάτας που ευδοκιμεί στα εύφορα εδάφη των χωριών της Ηλείας. Ο κ. Βομπίρης, μίλησε για τη νούμερο ένα υπερτροφή και την τεράστια αξία της, για τις δυσκολίες της καλλιέργειας αλλά και για τον αγώνα που δίνουν οι σταφιδοπαραγωγοί να τη διατηρήσουν, απέναντι σε ένα κράτος που δείχνει να αδιαφορεί.

«Παλιά η Ελλάδα έβγαζε 200 χιλιάδες τόνους, ήταν η προίκα της για όλα… Σήμερα τα πράγματα έχουν γυρίσει, βγάζουμε 20 χιλιάδες τόνους όμως περνάμε πάλι σταφιδική κρίση…» είπε ο κ. Βομπίρης εξηγώντας πως από τότε που ενταχθήκαμε στην Ε.Ε. και άρχισαν να επιδοτούν τους παραγωγούς για να κόψουν τις σταφίδες, δίνοντας τους αποζημίωση οι καλλιέργειες μειώθηκαν και φτάσαμε σήμερα να έχουμε 20 τόνους. «Πέρυσι η τιμή είχε 1,55 με 1,60 ευρώ ενώ πρόπερσι είχε φτάσει και τα 2 ευρώ. Φέτος πάει στο 1,15 ευρώ που όπως καταλαβαίνετε είναι απαγορευτικό να καλλιεργήσουμε ξανά. Φτάσαμε στο σημείο, από μαύρος χρυσός που ήταν, να θέλουν κάποιοι να την παρατήσουν και να φύγουν… Ήρθε φέτος και η φωτιά στην Ηλεία και οι σταφίδες που κάηκαν δεν θα ξαναγίνουν».[/vc_column_text][vc_single_image image=”140193″ img_size=”full”][vc_column_text]

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης μίλησε για την αξία της μαύρης σταφίδας, τις δυσκολίες της καλλιέργειας αλλά και την ανάγκη στήριξης της παραγωγής από το κράτος.

 

Ο κ. Βομπίρης, επισήμανε ότι η σταφίδα είναι μεγάλη ιστορία για την Ελλάδα, τονίζοντας πως έχουν γίνει μεγάλοι αγώνες από τους αγρότες και μάλιστα έχουν ρίξει και κυβερνήσεις. «Είχαμε την Αγροτική τράπεζα, μας την πήραν, φτιάξανε Ενώσεις, τον ΑΣΟ με περιουσία εκατομμυρίων και τώρα δεν υπάρχει τίποτα! Την πήραν από τους αγρότες και όπως φαίνεται το κράτος αδιαφορεί. Θέλουν να τελειώνει η σταφίδα από την Ελλάδα που θα μπορούσε να θρέψει ολόκληρη την χώρα».

Τεράστια η αξία της

Η μαύρη σταφίδα είναι η νούμερο ένα υπερτροφή και έχει διαφορές από τις άλλες σταφίδες που καλλιεργούνται στη χώρα. «Η καλλιέργεια εδώ γίνεται διαφορετική. Είναι εύφορα τα εδάφη και οι αγρότες αγαπάνε την καλλιέργεια τους παρότι έχει πολύ σκληρή χειρωνακτική δουλειά και επίπονη όλο το χρόνο. Εμείς όμως καμαρώνουμε για τη σταφίδα!» τόνισε ο κ. Βομπίρης και πρόσθεσε ότι την ονομασία «μαυρομάτα» την πήρε από έναν περιηγητή ο οποίος την παρομοίασε με μια γυναίκα η οποία παρουσιάζεται μόνο σε αυτούς που την αγαπούν πραγματικά. «Ήταν θρύλος η μαυρομάτα και η αξία της τεράστια».

«Απορώ που το κράτος δεν τη στηρίζει»

Ο κ. Βομπίρης εξέφρασε και την απορία του, σχετικά με την αδιάφορη αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού προϊόντος από το κράτος. «Η σταφίδα, αυτό το μικρό σποράκι, περιέχει τα πάντα, έχει μεγάλη θρεπτική αξία και απορώ πως το ελληνικό κράτος δεν έχει ασχοληθεί με τις ευεργετικές της ιδιότητες ώστε η σταφίδα να καλλιεργείται σε μεγαλύτερο βαθμό και όχι να μειώνεται. Από τη Μεσσηνία μέχρι την Αργολίδα, όλα τα παράλια της Πελοποννήσου και η Ζάκυνθος ήταν όλο σταφίδα. Και σήμερα είναι κάποια χωριά που βγάζουμε σταφίδα στην Ηλεία και αγωνιζόμαστε να την κρατήσουμε και να τη δώσουμε ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε. Μεγάλος αγώνας. Αν συνεχιστεί αυτό θα λένε «κάποτε» υπήρχε σταφίδα και το τρένο του Κατακόλου, ιστορικά μόνο. Και εγώ αγωνίζομαι σε αυτή την κατεύθυνση».

Η φωτιά άφησε μόνο καταστροφή

Ο κ. Βομπίρης μίλησε και για την τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. «Η καταστροφή στο περιβάλλον, το δάσος, τα ζώα που κάηκαν ζωντανά και τα φυτά είναι ολική. Μισό εκατομμύριο ελαιόδεντρα κάηκαν. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και την οικονομία; Για τους αγρότες που ζούσαν από αυτές τις μονοκαλλιέργειες; Σταφίδες, αμπέλια, κτηνοτροφία, υποδομές, στάβλοι, ζωοτροφές, όλα χάθηκαν. Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγάλο. Στις πυρκαγιές του 2007 είχαμε μεγαλύτερες εκτάσεις καμένες όμως η καταστροφή τώρα είναι πιο μεγάλη σε δέντρα, φυτά και ζώα. Παντού μαύρο. Οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους. Μόνο ότι βοήθεια έρχεται από τους εθελοντές. Το επίσημο κράτος δεν έχει κάνει τίποτα ως τώρα…».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot