Συνέντευξη του ειδικού παιδαγωγού και Δ/ντή του ΚΔΑΠ Διάπλασις ΑμεΑ Πύργου Π. Βασιλείου: «Στόχος μας η δημιουργική απασχόληση και κοινωνικοποίηση ατόμων με αναπηρία»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”125837″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Η δομή απευθύνεται σε άτομα τη νοητική υστέρηση διαφόρων βαθμίδων, όπως και τον αυτισμό, αλλά και άλλες περιπτώσεις αναπηρίας όπως παιδιά με σύνδρομο down, διπολική διαταραχή, επιληψία και κινητικά προβλήματα.
Ένα μεγάλο κενό που υπήρχε ως τώρα στην Ηλεία που αφορά την δημιουργική απασχόληση και κοινωνικοποίηση μέσω πληθώρας εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων παιδιών αλλά και ενηλίκων με αναπηρία, ήρθε να καλύψει το ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Διάπλασις» Πύργου, μια εξαιρετική δομή που έχει εγκατασταθεί στα πρώην εκπαιδευτήρια Τσίκα. Μια υπερσύγχρονη και κατάλληλα κτιριακά διαμορφωμένη δομή συνολικών χώρων 480 τμ, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ωφελουμένων ατόμων με αναπηρία, με εξειδικευμένο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
Στόχος της ‘’Διάπλασις» ΑμεΑ, είναι τα άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν και να αναπτύξουν πρόσθετες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες στην καθημερινή τους ζωή, προσφέροντάς τους μια «πολύχρωμη» καθημερινότητα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”125835″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο κ. Παναγιώτης Βασιλείου ειδικός παιδαγωγός Δ/ντής της Δομής ΚΔΑΠ Διάπλασις ΑμεΑ Πύργου, απαντά στις ερωτήσεις της Πρωινής για την νέα αυτή δομή.
ΕΡ: Πώς προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά και Άτομα με αναπηρία στον Πύργο;
ΑΠ: Πριν λάβουμε τη σημαντική αυτή απόφαση να δημιουργήσουμε μια δομή ΚΔΑΠ ΑμεΑ στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ηλείας, ήρθαμε σε επαφή τόσο με οικογένειες των οποίων μέλη είναι άτομα με αναπηρία, όσο και με συλλόγους της περιοχής οι οποίοι προασπίζονται τα δικαιώματα της οικείας ομάδας συνανθρώπων μας. Από τις επαφές μας αυτές μας έγινε αμέσως αντιληπτή η ανάγκη να μπορούν τα ΑμεΑ της περιοχής να ενταχθούν σε ένα δημιουργικό πλαίσιο το οποίο μπορεί να τους προσφέρει και μια άλλη κοινωνική διέξοδο πέραν των στενών ορίων του σπιτιού τους.
Δυστυχώς μέχρι και σήμερα στην ΠΕ Ηλείας δεν υφίστανται δομές για την δημιουργική απασχόληση και την κοινωνικοποίηση ανθρώπων με αναπηρία. Η δημιουργία αυτής της δομής ΚΔΑΠ ΑμεΑ τους παρέχει την δυνατότητα να βγουν από το σπίτι τους και να έρθουν σε επαφή με άλλα άτομα, να αλληλεπιδράσουν και να συνεργαστούν προς ένα κοινό στόχο.
Είναι σαφής τελικά η ανάγκη να προσφέρουμε στα παιδιά και στους συνανθρώπους μας με αναπηρία μια πιο «πολύχρωμη» καθημερινότητα, ιδιαίτερα για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι αφού είχαν ολοκληρώσει την δραστηριοποίηση τους στα ειδικά σχολεία δεν τους παρεχόταν καμία άλλη διέξοδος κοινωνικοποίησης και απασχόλησης.[/vc_column_text][vc_single_image image=”125836″ img_size=”full”][vc_column_text]ΕΡ Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί ένα τέτοιο Κέντρο για να υποδεχτεί παιδιά, έφηβους και νέους με αναπηρία;
ΑΠ: Μια δομή ΚΔΑΠμεΑ στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο έμψυχο δυναμικό της. Οι εργαζόμενοι και τα στελέχη της δομής διαμορφώνουν με τις δράσεις τους τη διαδικασία και συνεπώς παράγουν και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Οι διαφορετικές επιστημονικές ειδικότητες που εργάζονται στο κέντρο δημιουργούν ένα «μωσαϊκό» γνώσεων κάνοντας το συλλογικό έργο πιο εύκολο και αποδοτικό.
Παράλληλα, για να είναι αποδοτική η δημιουργική απασχόληση σε μια τέτοια δομή πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες κτηριακές υποδομές. Είναι λοιπόν κυρίαρχης σημασίας το θέμα των υποδομών και χώρων δημιουργικής απασχόλησης ενός ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Στο κτήριο όπου στεγαζόμαστε διαθέτουμε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων συνολικής επιφάνειας 160τμ , αίθουσα φυσικοθεραπείας και γυμναστικής κατάλληλα εξοπλισμένη, αίθουσα εργοθεραπείας, χώρος μουσικοκινητικής, το αναπαυτήριο, κουζίνα με τον κατάλληλο εξοπλισμό εστίασης και αναψυχής, χώρους διοίκησης και γραφεία που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της δομής.
Οι χώροι αυτοί στεγάζονται σε ένα υπερσύγχρονο κτήριο συνολικής επιφανείας 480 τμ με περαιτέρω δυνατότητες φιλοξενίας τουλάχιστον (50) ωφελούμενων συνανθρώπων μας με αναπηρία ανά βάρδια λειτουργίας.
EΡ: Ποιος είναι ο στόχος του ΚΔΑΠμεΑ «Διάπλασις»;
ΑΠ: Πρωταρχικός μας στόχος στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Διάπλασις» είναι η δημιουργική απασχόληση ανθρώπων με αναπηρία, προκειμένου αυτοί να αποκτήσουν και να αναπτύξουν πρόσθετες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες στην καθημερινή τους ζωή. Η φιλοσοφία και το όραμα μας για τη δημιουργική απασχόληση στηρίζεται στο γεγονός ότι η δημιουργικότητα είναι ένας τρόπος ζωής που μπορεί να συνδυαστεί με τη μάθηση.
Όταν η διαδικασία της μάθησης γίνεται με δημιουργικό τρόπο, τότε δεν αντιμετωπίζεται σαν κάτι βαρετό που το κάνει κάποιος αναγκαστικά, αλλά από μόνος του αναζητεί νέους τρόπους για να μάθει και να αποκτήσει πρόσθετες δεξιότητες και ικανότητες που θα καλυτερεύσουν την καθημερινότητα του.
Η ικανοποίηση που λαμβάνουμε όταν βλέπουμε χαμογελαστά πρόσωπα να φεύγουν στο τέλος κάθε βάρδιας είναι ανεκτίμητη. Μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Παράλληλα, προσφέρουμε μια σημαντική ευκαιρία στα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και αυτό δε μπορεί παρά να αποτελεί εξίσου ένα βασικό μας στόχο. Όχι τόσο για παιδιά τα οποία εξακολουθούν να είναι μέλη σχολικών δομών, οπότε και έχουν τέτοιες ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, αλλά περισσότερο για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία απέχουν αρκετό καιρό από σχολικά προγράμματα. Γνωρίζουμε ότι προσφέρουμε στα παιδιά μια ευκαιρία να εμπλουτίσουν την καθημερινότητά τους, να ξεφύγουν από τη ρουτίνα και τη μονοτονία, και προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους.[/vc_column_text][vc_single_image image=”125474″ img_size=”full”][vc_column_text]
Η εξωστρέφεια και η ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρία στην κοινωνία μέσω του αθλητισμού είναι ο κοινός στόχος της συνεργασίας που πρόκειται να αναπτύξουν ο σύλλογος ΑμεΑ Ήλειας, το Παν/μιο Πελοποννήσου και το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Διάπλασις» στον Πύργο, μέσα από ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα.
ΕΡ: Ποιες ειδικότητες επιστημονικού προσωπικού απασχολούνται στο κέντρο «Διάπλασις» και σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;
Στο ΚΔΑΠ μας απασχολούνται παιδαγωγοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει προγράμματα εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή και έχουν εμπειρία με πρωτύτερη απασχόληση στο χώρο αυτό.
Στο σύνολο των εργαζομένων και του στελεχιακού μας δυναμικού έχουν ενταχθεί επίσης ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι προσφέρουν τις γνώσεις τους και επιτελούν ένα κομμάτι του έργου τους μέσα από τη διαδικασία της δημιουργικής απασχόλησης και της συναναστροφής με τα παιδιά αλλά και τις οικογένειες τους.
Επίσης στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Διάπλασις» απασχολείται εργοθεραπευτής με επιπλέον (3) πιστοποιημένους βοηθούς εργοθεραπείας, συνοδοί και οδηγός για την μεταφορά των ωφελουμένων μας από και προς την οικία τους.
ΕΡ: Ποιες δραστηριότητες περιλαμβάνουν οι 2 βάρδιες που έχετε, η πρωινή και η απογευματινή;
ΑΠ:Στο ΚΔΑΠμεΑ «Διάπλασις» προσπαθούμε να προσφέρουμε ποικιλία στις δραστηριότητες με τις οποίες απασχολούμε τα παιδιά και άτομα με αναπηρία.
Το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης περιέχει μεταξύ των άλλων δραστηριότητες χειροτεχνίας και κατασκευών (πχ. κολάζ, ντεκουπάζ, εργαστήρι πηλού, κλπ) οι οποίες πάντα προκαλούν το ενδιαφέρον των ωφελούμενών μας και φυσικά στο πρόγραμμα μας παρέχουμε υπηρεσίες μουσικοκινητικής, γυμναστικής, κατασκευών με ξύλο, δραματοποίησης, κλπ.
Επιπλέον, έχουμε ενσωματώσει στο πρόγραμμα εβδομαδιαίως δραστηριότητες μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα οι ωφελούμενοι να εμπλακούν σε απλές αλλά και ταυτόχρονα πολύ σημαντικές για αυτούς και τις οικογένειες τους καθημερινές διεργασίες.
Τέλος, σε ότι αφορά την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων η καθημερινή επαφή και η ενασχόληση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του προγράμματος.
ΕΡ: Ποιες περιπτώσεις αναπηρίας εξυπηρετείτε στον χώρο σας και πως βοηθάτε στην αποφυγή της ιδρυματοποίησης των ατόμων αυτών;
ΑΠ:Το μεγαλύτερο κομμάτι των γνωματεύσεων που εντοπίζεται στους ωφελούμενούς μας αφορά τη νοητική υστέρηση διαφόρων βαθμίδων, όπως και τον αυτισμό.
Πέρα από τις δύο αυτές περιπτώσεις αναπηρίας όμως υποδεχόμαστε και παιδιά με σύνδρομο down, διπολική διαταραχή, επιληψία και κινητικά προβλήματα.
Η ιδρυματοποίηση απέχει πολύ από τις αντιλήψεις και τις προσπάθειες που κάνουμε ως δομή. Μακροπρόθεσμος στόχος μας (εφόσον ξεπεραστεί η δύσκολη περίοδος που διανύουμε λόγω της πανδημίας του Covid-19) είναι η εξωστρέφεια, η ανάδειξη δηλαδή των δυνατοτήτων των παιδιών που υποδεχόμαστε προς την κοινωνία, ώστε να αλλάξει σταδιακά η νόρμα που θέλει τα ΑμεΑ περιθωριοποιημένα από δράσεις και αποφάσεις του «υγιούς» κοινωνικού συνόλου.
Έχουμε διαμορφώσει ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης με ποικιλία δραστηριοτήτων και την απαιτούμενη εξατομίκευση ανάλογα με τις ατομικές δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά των ωφελούμενων μας. Αν συνυπολογίσουμε και στοιχεία της δομής όπως οι χώροι φιλοξενίας, το στελεχιακό μας δυναμικό, τα ωράρια λειτουργίας αλλά και τη φιλοσοφία και το όραμα μας για την δημιουργική απασχόληση των συνανθρώπων μας με αναπηρία σε σχέση με τη συμπεριφορά και τη διαφορετικότητα, όλα τα παραπάνω σκιαγραφούν ένα πρόγραμμα με πολιτική αντιδιαμετρικά αντίθετη της ιδρυματοποίησης.[/vc_column_text][vc_single_image image=”125475″ img_size=”full”][vc_column_text]ΕΡ: Η «Διάπλασις» έχει και άλλα ΚΔΑΠ, ή ΚΔΑΠ-μεΑ στην Ελλάδα;
ΑΠ: Η «Διάπλασις» είναι ενταγμένη σε έναν όμιλο εταιρειών που δραστηριοποιείται τα τελευταία (20) χρόνια στην επαγγελματική εκπαίδευση και τον τελευταίο χρόνο δραστηριοποιείται στο χώρο της δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με συνολικά (4) υποκαταστήματά ΚΔΑΠ για παιδιά τυπικής ανάπτυξης.
Παρόλο που το μόνο ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Διάπλασις» που λειτουργεί αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον Πύργο Ηλείας, στόχος μας είναι να επεκταθούμε και σε αυτό τον τομέα και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε ακόμα περισσότερες οικογένειες ΑμεΑ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
ΕΡ: Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε σε όσους θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;
ΑΠ: Μέσα από τη δουλειά μας στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Διάπλασις» προσπαθούμε όχι μόνο να προσφέρουμε δημιουργική απασχόληση και δημιουργικές διεξόδους σε παιδιά και άτομα με αναπηρία, αλλά και παράλληλα να δώσουμε ώθηση στις οικογένειες τους να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά τους και τους οικείους τους.
Η δομή ΚΔΑΠ ΑμεΑ που δημιουργήσαμε με κόπο και μεράκι στην πόλη του Πύργου, επιθυμούμε να αποτελέσει την εκκίνηση επίτευξης των στόχων για ένα καλύτερο μέλλον, πιο δημιουργικό και πιο ωφέλιμο για τις οικογένειες και τους συνανθρώπους μας με αναπηρία ως μία επιτακτική κοινωνική και πολιτιστική στόχευση.
Η εκκίνηση και η προσπάθεια αυτή δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά όλο το τοπικό και ευρύτερο κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό σύνολο και σίγουρα όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας στην επίτευξη του στόχου αυτού.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]