FOLLOW US: facebook twitter

Ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» το Κατάκολο – Σοβαρές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις στη μαρίνα και στην παραλία

Ημερομηνία: 10-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον
-Τι δηλώνουν στην «Πρωινή» κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής

Ισχυρός ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» προχθές το βράδυ το Κατάκολο, προκαλώντας αρκετές ζημιές και φθορές σε σπίτια και καταστήματα. Όπως ανέφεραν στην «Πρωινή» κάτοικοι και επαγγελματίες από το Κατάκολο, ο ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» λίγο πριν από τις 9:30 το βράδυ και ήταν τόσο δυνατός που προκάλεσε προσωρινό φόβο και ανησυχία παρότι δεν διήρκεσε πολύ.

Ο Τάκης Ζαχαρόπουλος, ο οποίος έχει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη μ μαρίνα, τόνισε ότι προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, καθώς έσπασαν τραπέζια και τζάμια, ενώ «ξηλώθηκαν» ομπρέλες και σκοινιά. «Ήταν λίγο μετά τις 9 με 9:30. Φύσαγε και ξαφνικά ακούσαμε θόρυβο δυνατό. Έφυγαν τζάμια, ομπρέλες, κόπηκε το σκοινί στα σκάφη… Ανησυχήσαμε γιατί ήταν ξαφνικό, πέρασε από μπροστά και έκανε ζημιές», ανέφερε.

Το καιρικό φαινόμενο, μετά τη μαρίνα, «σάρωσε» και την παραλιακή ζώνη, προξενώντας ζημιές σε μάντρες και στέγες, ενώ όσοι αντιλήφθηκαν εκείνη την ώρα τι συμβαίνει, τρόμαξαν από την ένταση. «Χαμός έγινε. Ήμουν μέσα στο σπίτι εκείνη την ώρα και άκουσα έναν δυνατό θόρυβο. Όπως βλέπετε, πάθαμε σοβαρή ζημιά καθώς παρασύρθηκαν κεραμίδια», ανέφερε η κα Ξανθή Λιάβα-Γκάγκου χθες το πρωί την ώρα που προσπαθούσε να διαπιστώσει το μέγεθος της ζημιάς.

Η Μαρία Κοιλιομενιάτη, κάτοικος στην παραλιακή ζώνη, λίγο έλειψε να κινδυνέψει, καθώς είχε βγει στην αυλή για να πάρει ξύλα, και έζησε από πολύ κοντά το φαινόμενο.«Πρέπει να ήταν κοντά στις 9 με 9:30 το βράδυ. Έτυχε να είμαι έξω εκείνη την ώρα να πάρω ξύλα. Πώς δε με πήρε και μένα… Πέρασε από δω και μετά ξήλωσε την τέντα του μαγαζιού, μερικά δευτερόλεπτα κράτησε. Σε μας παρέσυρε κεραμίδια και έναν μουσαμά», είπε.

Λίγα μέτρα δίπλα, μένουν ο Αριστείδης Τερζόπουλος με τη σύζυγό του, Κατερίνα. Αμφότεροι ήταν μέσα στο σπίτι την ώρα που έγιναν οι καταστροφές και, όπως τόνισαν, όλα έγιναν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.«Ήμουν μέσα στο σπίτι. Όλα έγιναν αστραπιαία. Παρασύρθηκαν κεραμίδια και ένα πλαστικό σπιτάκι. Μεγάλη ζημιά έχουμε πάθει και στη μάντρα», ανέφερε.

Ο κ. Τερζόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για επανάληψη του φαινομένου και παράλληλα ζήτησε από τον δήμο Πύργου να επισκευαστεί ο φωτισμός, διότι τη νύχτα επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι.

«Τα είδα όλα, έβλεπα τηλεόραση. Έπεσαν πάνω στα κάγκελα. Ήταν φαινόμενο που έκανε μεγάλες ζημίες, κυρίως στην ταβέρνα δίπλα. Κάθε χρόνο σχεδόν γίνεται και από δω και πέρα θα γίνεται, όπως λένε οι ειδικοί. Επίσης, από το καλοκαίρι το λέμε συνέχει ότι είμαστε στο σκοτάδι, έχουν καεί οι λάμπες και δεν έχουν αλλαχθεί. Από τον κάβο μέχρι εδώ επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι. Κανένας δεν τους έχει ενημερώσει για το πρόβλημα;», επισήμανε.

Δήμαρχος Πύργου: “Να ενισχύσει η πολιτεία τους πληγέντες επαγγελματίες του Κατακόλου”

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν – κυρίως σε καταστήματα – στο Κατάκολο από το πέρασμα ανεμοστρόβιλου το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Αντωνακόπουλος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Γιάννη Βαρελά, επισκέφτηκε την παραλιακή περιοχή όπου μίλησε με καταστηματάρχες και έκανε αυτοψία στις ζημιές που προκάλεσε η ξαφνική αυτή κακοκαιρία.

“Ο ανεμοστρόβιλος έκανε αρκετές ζημιές σε πολλά καταστήματα, ενώ εξοπλισμός των καταστημάτων έπεσε στην θάλασσα…Είμαστε σε επικοινωνία με το Επιμελητήριο Ηλείας, οι υπηρεσίες μας θα αποτυπώσουν τις ζημιές, και προσδοκούμε από την πολιτεία να υποστηρίξει τους πληγέντες επαγγελματίες είτε με ενίσχυση, είτε με ρύθμιση, είτε εντάσσοντας την περιοχή σε ένα πρόγραμμα υποστήριξης” δήλωσε ο κ. Αντωνακόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος