FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας: «Θέλουμε την πολιτεία δίπλα μας με πράξεις και όχι με λόγια»

Ημερομηνία: 03-12-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”125386″ img_size=”full”][vc_column_text]Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με αναπηρίες η χθεσινή και το Σωματείο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα, ζητώντας από την πολιτεία να τους στηρίξει με έργα και όχι με λόγια.

Ο γραμματέας του Σωματείου Γιώργος Παπανικολόπουλος επισήμανε ότι ο εορτασμός της 3ης Δεκεμβρίου ουσιαστικά είναι για τους πολιτικούς που βρίσκουν ευκαιρία να εκφράσουν την ευαισθησία τους και να δηλώσουν ότι είναι δίπλα τους, όμως στην δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν είναι απόντες. «Τους θέλουμε δίπλα μας, με πράξεις και έργα και όχι με λόγια γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι πάρα πολλά.  Σημαντικότερο πρόβλημα για εμάς είναι η έλλειψη πρόσβασης σε δημόσιες  υπηρεσίες, ιατρεία, τράπεζες που δε μπορούμε να εξυπηρετηθούμε καθώς και σε εστιατόρια και καφετέριες τα οποία θα έπρεπε να τηρούν όσα προβλέπονται στις άδειες λειτουργίας τους και που είναι ράμπες πρόσβασης και τουαλέτες ΑμΕΑ που δεν υπάρχουν σχεδόν πουθενά. Επίσης, οι άνθρωποι με αναπηρία και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν παίρνουν κανένα βοήθημα ενόψει εορτών όπως συμβαίνει όσους έχουν σύνταξη άνω των 1000 ευρώ. Η πολιτεία μας έχει κλείσει την πόρτα και στα επιδόματα και στην πρόσβαση και όλοι εμείς αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα».

Ο κ. Παπανικολόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στις ράμπες πρόσβασης των πεζοδρομίων και των υπηρεσιών αλλά και στο μηχάνημα πρόσβασης στη θάλασσα (seatrac) το οποίο όπως είπε έχουν τοποθετήσει μόνο οι Δήμοι Ήλιδας και Πηνειού παρότι είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα και έχουν τη δυνατότητα να το προμηθευτούν δωρεάν όλοι οι δήμοι. «Ο Πύργος φέτος θα αξιοποιήσει το πρόγραμμα και θα πάρει ενώ στην Ανδραβίδα Κυλλήνη παρά τις υποσχέσεις για τρία μηχανήματα τίποτα δεν έγινε. Το ίδιο και στη Ζαχάρω… Και μετά όλοι λένε ότι είναι δίπλα μας. Που είναι δίπλα μας; Όταν ένας άνθρωπος με αναπηρία θέλει να βγει να πληρώσει τις  υποχρεώσεις του και δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης… Για εμάς η καθημερινότητα είναι όπως στον υπόλοιπο κόσμο που βρίσκεται σε υποχρεωτικό εγκλεισμό. Έτσι είναι η καθημερινότητα μας. Το βιώνουμε στο πετσί μας. Και πολλοί με ρωτούν μα που είναι τα ΑμεΑ; Τους απαντώ, πώς να κυκλοφορήσουν χωρίς πρόσβαση; Όταν βρίσκουν τοίχους μπροστά τους δεν βγαίνουν για αυτό μας θεωρούν αόρατους…» είπε και απεύθυνε έκκληση από όλους τους πολίτες να σέβονται τους χώρους στάθμευσης και τις ράμπες των ΑμεΑ.[/vc_column_text][vc_single_image image=”125387″ img_size=”full”][vc_column_text]«Όχι, ο Πύργος δεν είναι προσβάσιμος»

Ο Ταμίας του σωματείου, Γιάννης Πετρόπουλος, πρόσθεσε ότι τα άτομα με αναπηρία όλοι τα θυμούνται μόνο στις 3 Δεκέμβρη ενώ με αφορμή τη δημιουργία πέντε νέων πάρκινγκ ΑμεΑ στον Πύργο και τις δηλώσεις της δημοτικής αρχής ότι ο Πύργος είναι μια πόλη προσβάσιμη τόνισε: «Για να είναι όμως μια πόλη προσβασιμη πρέπει να είναι παντού, σε δημοσιές υπηρεσίες, στα μαγαζιά, στους γιατρούς, στις τράπεζες. Και με αφορμή τις τράπεζες να πω ότι έκλεισαν δυο καταστήματα και είχαμε φτιάξει ράμπες. Εμείς πως θα εξυπηρετηθούμε σε αυτές τώρα, ποιος μας σκέφτηκε; Ρωτάω» είπε και επισήμανε ότι είχαν λάβει υπόσχεση από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου από την πρώτη καραντίνα ότι θα διορθωθούν όλες οι ράμπες των πεζοδρομίων και θα φτιαχτούν και νέες και ακόμα τίποτα… «Τι περιμένουν να πέσουμε να σπάσουμε κανένα κεφάλι; Είχαν υποσχεθεί ότι μέχρι τέλος Νοέμβρη θα ήταν έτοιμές. Τι πρέπει να γίνει; Και βγαίνετε και λέτε ότι η πόλη είναι προσβασιμη. Ελατέ διπλά μας σε ένα καροτσάκι, δήμαρχοι, βουλευτές, πολιτικοί να δείτε τη γλυκά και τότε να λέτε ότι είστε δίπλα στα άτομα με αναπηρία…».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia